Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Ηλεκτρονική εφαρμογή για τη δήλωση των γεωτρήσεων με μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ, έως το τέλος Μαΐου του 2019, της προθεσμίας υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη διατήρηση του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου από τους δικαιούχους, η οποία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά και στη δημιουργία ενός νέου ηλεκτρονικού εργαλείου δήλωσης των .....

αρδευτικών γεωτρήσεων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TV 100 της Μακεδονίας.

“Η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, τους αγρότες και τους γεωργούς της χώρας. Τόσο το μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο όσο και η καταγραφή των γεωτρήσεων συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα η καταγραφή των γεωτρήσεων θα μας βοηθήσει να γνωρίζουμε τη διαθέσιμη ποσότητα νερού για αγροτική χρήση, θα μειώσει περαιτέρω το κόστος άρδευσης και θα ενισχύσει την αγροτική παραγωγή.
Φυσικά θα βοηθήσει και στην αειφορία των υδατικών πόρων”, τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε αναλυτικότερα ότι η προθεσμία παρατείνεται έως την ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής, ώστε να πραγματοποιηθεί η καταχώρηση των ηλεκτροδοτημένων εγκαταστάσεων αγροτικής χρήσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τη λήξη της παράτασης, στο τέλος Μαΐου 2019, ενώ στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής συμπράττουν ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), συνεισφέροντας με το αρχείο των ηλεκτροδοτήσεων, καθώς και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος διαθέτει σε ετοιμότητα πληροφοριακό σύστημα καταγραφής για τις γεωργικές ενισχύσεις.

“Θα εγκαταστήσουμε μια εφαρμογή που θα συνδέει τα στοιχεία που έχει η ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να έχουμε μία ενιαία πληροφορία όλων των γεωτρήσεων αγροτικής χρήσης”, είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι με την αίτηση που θα κάνουν οι γεωργοί και οι αγρότες για την ένταξη στο καθεστώς ενισχύσεων της επόμενης χρονιάς θα δηλώνουν ταυτόχρονα και τον αριθμό της παροχής τους, ώστε με μία αίτηση να είναι δυνατή η δήλωση της χρήσης ύδατος με μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο. “Το να μην υπάρχουν καταγεγραμμένες οι καλλιέργειες και αδειδοτημένες οι γεωτρήσεις είναι κάτι που
δεν μας τιμά ως χώρα”, επεσήμανε.

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι στην Κεντρική Μακεδονία, για παράδειγμα, εκκρεμούν 8.000 αδειοδοτήσεις στην αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η οποία εκδίδει κάθε χρόνο περίπου 2.500 άδειες γεωτρήσεων, ενώ σωρεύονται συνεχώς νέες αιτήσεις. “Επιβάλλεται να βρεθεί λύση και ως προς το καθεστώς αδειοδότησης των γεωτρήσεων. Το σημερινό σύστημα είναι αναποτελεσματικό και δεν έχει δώσει λύση.

Συνεπώς από τη μεριά μας θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον και μία συζήτηση για την αλλαγή του συστήματος αδειοδότησης, το οποίο πρέπει να είναι ηλεκτρονικό, διάφανο, δίκαιο και γρήγορο”, κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.