Πως εξηγείται η πτωτική πορεία των τιμών της τρέχουσας περιόδου
Τα αδασμολόγητα Τυνησιακά λάδια συνέβαλαν στην κατρακύλα του κρητικού λαδιού.
Στα 3,20 ευρώ το κιλό, κατά μέσο όρο, έχει διαμορφωθεί στην Κρήτη η τιμή παραγωγού τού εξαιρετικού-παρθένου ελαιολάδου, που .....
ακολουθεί σε πανελλαδικό επίπεδο πτωτική πορεία. Την ίδια ώρα, πολλοί είναι και οι τυποποιητές εκείνοι που έχουν σταματήσει να αγοράζουν.
Έτσι, ενώ αρχές του 2018 η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο στη χώρα μας ξεκινούσε από τα 3,60 ευρώ το κιλό, σήμερα ο μέσος όρος των τιμών παραγωγού ελαιολάδου δεν ξεπερνάει τα 3,20 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών. Βέβαια, σημαντικός “σύμμαχος” για να ξαναπάρει τα πάνω του το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης θεωρείται ο νόμος για το υποχρεωτικά συσκευασμένο ελαιόλαδο που πρέπει να διακινείται στις ταβέρνες και τα εστιατόρια, αλλά υπάρχουν καταγγελίες καταναλωτών που αναφέρουν ότι αυτό το μέτρο δεν εφαρμόζεται στο βαθμό που θα έπρεπε, κάτι που σαφώς θα ωφελούσε σημαντικά το “χρυσάφι” της κρητικής γης!
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του επιστημονικού συνεργάτη του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, γεωπόνου Νίκου Μιχελάκη, ότι για τη σημερινή κατάσταση με τις χαμηλές τιμές του δικού μας προϊόντος μια εξήγηση μπορεί να δοθεί: «Ότι η Ιταλία καλύπτει τις ανάγκες της από την Τυνησία, η οποία έχει φέτος υψηλή παραγωγή (220 χιλ. τόνους), και η οποία από το 2015 έχει ευνοηθεί με καθεστώς αδασμολόγητων εισαγωγών στην Ε.Ε. για ποσότητα 91.700 τόνους ανά έτος.
Η εύνοια αυτή βασίστηκε, όπως δήλωσε τότε η κ. Federica Mogherini, ύπατη εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ε.Ε., στην αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την Τυνησία για το πλήγμα που δέχτηκε ο τουρισμός της μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που είχε δεχτεί πρόσφατα! Ωστόσο, η αιτιολογία αυτή δε φάνηκε να είναι πραγματική και κίνησε τις διαμαρτυρίες της Copa Cogeca και άλλων οργανώσεων, οι οποίες την απέδωσαν σε πρόθεση υποστήριξης των ευρωπαϊκών βιομηχανιών τυποποίησης να εξασφαλίσουν προϊόν με τιμές χαμηλότερες.
Όμως, είναι φανερό ότι, αν η Ε.Ε. ήθελε πράγματι να εκφράσει την αλληλεγγύη της, θα μπορούσε να προσφέρει μια καθαρά οικονομική ενίσχυση στη χώρα και όχι αδασμολόγητη εξαγωγή ελαιολάδου, ενέργεια που τελικά μεταφέρει το βάρος της ενίσχυσης στους ελαιοπαραγωγούς της Ε.Ε.»!
Και στηρίζει ο Νίκος Μιχελάκης την άποψή του αυτή στο γεγονός ότι η πτωτική πορεία των τιμών της τρέχουσας περιόδου δεν έχει άλλη λογική εξήγηση, καθώς είναι γνωστό ότι η φετινή παραγωγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ιδίως στην Ισπανία ήταν σχετικά μειωμένη.
Οι περισσότεροι δεν τηρούν το νόμο
Την ίδια ώρα, ενώ η νομοθετική ρύθμιση για τη διάθεση νωπού ελαιολάδου για επιτραπέζια χρήση είναι γεγονός και στην Ελλάδα από 1/1/2018, μετά την αρ. πρ. 91354/30-8-2017 Υπουργική Απόφαση, τα πρώτα δείγματα της εφαρμογής της στην πράξη δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, αλλά και όπως βλέπουν όσοι εστιάζονται εκτός, αρκετές επιχειρήσεις εστίασης σε τουριστικές περιοχές, αντί για εφαρμογή του μέτρου με προσφορά επώνυμων συσκευασιών, απλά απέσυραν τις ανώνυμες, δηλαδή τα γνωστά λαδομπούκαλα του λαδόξιδου από τα τραπέζια τους και τα εμφανίζουν μονό προσωρινά, όταν οι πελάτες ζητούν λάδι. Παράλληλα, άλλες επιχειρήσεις προσφέρουν μεν επώνυμες συσκευασίες, αλλά αποσφραγισμένες και μερικές φορές με “λαδωμένες” ετικέτες, ένδειξη ότι είναι ξαναγεμισμένες, όπως γράφει ο Νίκος Μιχελάκης και προσθέτει ότι υπάρχουν ευτυχώς ωστόσο λίγες επιχειρήσεις που προσφέρουν σωστές επώνυμες και σφραγισμένες συσκευασίες.
«Όλα αυτά δείχνουν κάποια αδικαιολόγητη διστακτικότητα να εφαρμοστεί η νομοθεσία και για το λάδι, όπως ήδη εφαρμόζεται για το κρασί αλλά ακόμα και για το νερό, τα οποία, όπως όλοι γνωρίζουν, σε καμία περίπτωση δεν προσφέρονται πλέον με αποσφραγισμένες φιάλες»!
«Χρωματίζουν τα σπορέλαια»
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του πρώην προέδρου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών κ. Νίκου Κατσαρού, στο φύλλο της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” το περασμένο Σάββατο, με αφορμή τον εντοπισμό και την εξάρθρωση κυκλωμάτων που νόθευαν το ελαιόλαδο τον τελευταίο καιρό, κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα.
«Όταν ο ΕΦΕΤ ανακοινώνει ότι εντοπίστηκε λάδι που “μοιάζει με ελαιόλαδο”, σημαίνει πως πρόκειται για σπορέλαιο το οποίο έχει διακινηθεί σαν ελαιόλαδο. Για να γίνει αυτό, επειδή το σπορέλαιο είναι κίτρινο, οι διακινητές τού προσθέτουν διάφορες χρωστικές ουσίες και το κάνουν πράσινο. Ουσίες όμως οι οποίες είναι καρκινογόνες»!
Μάλιστα, ο Νίκος Κατσαρός είχε μιλήσει στην εφημερίδα μας και πολύ θετικά λόγια ως προς την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής διακίνησης συσκευασμένου ελαιολάδου στους χώρους μαζικής εστίασης. Σύμφωνα με το γνωστό επιστήμονα, αυτό το μέτρο, εφόσον εφαρμοστεί σωστά, θα ωφελήσει σημαντικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας.
Nea Kriti
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.