Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Άκρως ενδιαφέρουσα η χθεσινοβραδινή ημεριδα για το Υπομέτρο 4.1 Σχεδια βελτίωσης αλλά και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και χρήση Γεωργικών φαρμάκων

Ενημερωτική συνάντηση – ενημέρωση για το Υπομέτρο 4.1, «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» (σχέδια βελτίωσης) και για την ορθή χρήση γεωργικών φαρμάκων και την υποχρεωτική συνταγογράφηση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον Βορρέειον Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών η διεύθυνση .....

Αγροτικής Ανάπτυξης και κτηνιατρικής Τριφυλίας με σκοπό την ενημέρωση των παραγωγών της περιοχής για τα επενδυτικά σχέδια.

Στην ημερίδα που διοργάνωση η ΔΑΟΚ Τριφυλίας το παρόν έδωσαν πολλοί ενδιαφερόμενοι αγρότες όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Υπομέτρο 4.1 και την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και την συνταγογράφηση αυτών.

Η ενημέρωση έγινε από την Γεωπόνο Σπυριδούλα Μπέσσα Η οποία ανέπτυξε το θέμα Τις προϋποθέσεις και τις επιλέξιμες δαπάνες Καθώς και το τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί Για αυτό το πρόγραμμα καθότι η προθεσμία Είναι μέχρι 4 Απριλίου Ενώ κατά πάσα πιθανότητα Θα δοθεί παράταση.
Αμέσως μετά την ενημέρωση ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις από τους παραγωγούς για τα θέματα που τους αφορούσαν.
Η κυρία Μπέσσα με την εισήγηση της ήθελε να δείξει πως όταν θα πρέπει Η παραγωγή των θα αποκτηθούν για να κάνουν τις μελέτες τους Και ιδίως τις περιβαλλοντολογικές Θα πρέπει να γνωρίζουνε πολύ καλά τις απαιτήσεις εκμετάλλευσης Για το τι χρειάζεται ώστε να γίνει έγκυρα και σωστά Η διαδικασία της Μελέτης Προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στη συνέχεια Τα χρήματα για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι γύρω στα 31 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχει περίπτωση να μην καλυφθούν οι αιτήσεις όλων των ενδιαφερομένων. Κι αυτό γιατί υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Τόσο οι ερωτήσεις των παραγωγών όσο και οι απαντήσεις που δόθηκαν σε διάφορες απορίες που υπήρξαν για το θέμα αυτό σχεδόν μονοπώλησαν την στην ενημερωτική αυτή Ημερίδα καταναλώνοντας τη μεγαλύτερη γραμμική περίοδο της.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στη χθεσινοβραδινή ενημερωτική Ημερίδα που έγινε στο βόρρέειο ήταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η ορθή χρήση των Γεωργικών φαρμάκων Καθώς και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει για το θέμα της συνταγογράφησης.

Όπως είναι γνωστό από 01/01/ 2018, Είναι υποχρεωτική και ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ηλεκτρονική καταγραφή Και θα πρέπει όλοι οι γεωπόνοι που τα καταστήματά τους διαθέτουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα να συνταγογραφούν για την πώληση των φυτοφαρμάκων Και ταυτόχρονα να κάνουνε ηλεκτρονική καταγραφή.
Πρόκειται για μία νέα διαδικασία που θα βοηθήσει στην ορθή χρήση στην μείωση των φυτοπροστατευτικών φαρμάκων αλλά και στην υλοποίηση Και εφαρμογή της ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας.
Ταυτόχρονα δημιουργεί και μία γραφειοκρατία Και κάποια προβλήματα γιατί πρόκειται για μία καινούργια διαδικασία Και χρειάζεται κάποια βελτίωση σε κάποια σημεία του όλου συστήματος.
Κάθε παραγωγός και επαγγελματίας χρήστης Γεωργικών φαρμάκων Θα πρέπει να έχει πάρει το πιστοποιητικό Χρήσης Γεωργικών φαρμάκων Ή αν δεν την έχει πάρει ο ίδιος θα πρέπει Κάποιος που κατέχει το πιστοποιητικό Να τον δηλώσει ως χρήστη Φυτοπροστατευτικών προϊόντων Να μπορεί να αγοράζει φυτοφάρμακα Και να τα λειτουργεί σαν επαγγελματίας Χρήστης στην γεωργική του εκμετάλλευση.

Ρωτήσαμε τον κύριο Παρασκευόπουλο αν ο παραγωγός αν ο αγρότης για αυτήν της διαγραφής ή θα χρεώνεται κάποιο ποσό ανά συνταγή.
η απάντηση που λάβαμε ήταν αρνητική ότι δεν θα έχει καμία απολύτως χρέωση ο παραγωγός Απλά θα υπάρχει μία υποχρέωση συνταγογράφησης και καταγραφής και αυτό γιατί δημιουργεί μία περιττή γραφειοκρατίαΓια το κατάστημα εμπορίας Που διαθέτει φυτοπροστατευτικά προϊόντα και χρειάζεται περισσότερο χρόνο που συνεπάγεται επιβάρυνση στη λειτουργία και άλλα.
Η διαδικασία αυτή αφαιρεί από το έργο την αγορά μεγάλων ποσοτήτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων που ίσχυε μέχρι πρότινος Ενώ τώρα θα πρέπει να να αγοράζει την απαιτούμενη ποσότητα των προϊόντων αυτών για την καλλιέργειά του.

Όσοι δεν έχουν πάρει την πιστοποίηση ορθής χρήσης των Γεωργικών φαρμάκων Μπορούν να ορίσουν κάποιον άλλον δικό τους άνθρωπο που κατέχει την πιστοποίηση αυτή Να δηλωθεί ως χρήστης
Μπορεί επίσης Να προσφύγει στο ΚΕΚ ελγο δημητρα Για Κυπαρισσία και Φιλιατρά ή να προσφύγει σε Ιδιωτικό ΚΕΚ Ώστε να συμμετέχει στις διεργασίες για την απόκτηση του πιστοποιητικού παίρνοντας κάποιες ερωτήσεις Για να δώσουν εξετάσεις σε κάποιο ερωτηματολόγιο για να αποκτήσουν το πιστοποιητικό χρήσης.

Τι συμβαίνει Όμως όταν πια προσέχεις τις έχει πάρει το πιστοποιητικό αλλά το χαρτί δεν το έχει στα χέρια του?
Για την περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να γίνει κάτι καθώς τα πιστοποιητικά αυτά περνάνε στα ΑΦΜ Του κάθε πιστοποιημένου χρήστη Στις ψηφιακές πλατφόρμες.
Όσοι έχουνε πάρει την πιστοποίηση έχει περαστεί στο ΑΦΜ τους Και όταν πάρει να πάρει τα φυτοπροστατευτικά φάρμακα χτυπώντας το ΑΦΜ μπορεί να δει ο γεωπόνος Εάν είναι πιστοποιημένος χρήστης ή όχι.
Αν και εφόσον έχει πάρει την πιστοποίηση αλλά σταθμοί δεν φαίνεται κάτι τέτοιο Προφανώς λόγω λάθους Θα πρέπει να απευθυνθεί στο ΚΕΚ που έλαβε το πιστοποιητικό κι από κει θα πληροφορηθεί αν έχει γίνει δημοσιοποίηση για να έχει καταχωρηθεί.
Το ΚΕΚ σε συνεργασία με τη διεύθυνση πληροφορικής του Υπουργείου και θα μπορούνε να δούμε αν είναι εντάξει ή όχι ο συγκεκριμένος παραγωγός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.