Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018

Επιβεβαιωθηκε η αντίδραση της ΔΕ Φιλιατρών στην κατάργηση ρίψης του Σταυρού στην Θάλασσα τα Θεοφάνεια.

Επιβεβαιώθηκε και σήμερα η αντίδραση της ΔΕ Φιλιατρών στην απόφαση των Ιερέων της πόλης να καταργηθεί η ρίψη του Σταυρού στην Θάλασσα που γινόταν τα τελευταία χρόνια μετα την ρίξη στο συντριβάνι της πλατείας.

Σε έκτακτη .....

συνεδρίαση που έγινε στο Δημοτικό κατάστημα Φιλιατρών μετείχαν ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Χαράλαμπος Καναλουπίτης, τα μέλη Γιώργος Κωτσάκης , Ευανθία Παπαγεωργίου και Γιάννης Γριβοκωστόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Φιλιατρών Αναστάσιος Πούλος, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βασίλης Παπαθεοδοσίου και Αλεξάνδρα Τσούλου και απο πλευράς Συλλόγων ο Κώστας Μαλάμος από τον Όμιλο Φίλων Αγρίλη ενω οι πρόεδροι των Συλλόγων της Αγίας Κυριακής, και Λιμεναρίου δήλωσαν στον πρόεδρο ότι αποδέχονται οτι αποφασιστεί στο Τοπικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Καναλουπίτης αναφέρθηκε στην απόφαση των ιερέων της πόλης με επιστολή τους στις 6/11/2017 με την οποία γνωστοποιούν την απόφαση τους να μην γίνεται ρίψη του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Πραγματοποιήθηκε τοπικό στις 24 Νοεμβρίου όπου αποφασίστηκε ότι η απόφαση των ιερέων δεν είναι σύμφωνη με την επιθυμία των πολιτών και μάλιστα είχαν εκδώσει και στείλει επιστολή στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη την οποία κοινοποίησαν και στα τοπικά μέσα στην οποία καταγράφεται η αντίδραση της ΔΕ Φιλιατρών στην απόφαση των Ιερέων.

Παίρνοντας τον λόγο ο Αντιδήμαρχος Φιλιατρών Αναστάσιος Πούλος, είπε ότι ζήτησε από τους Ιερείς να τον ενημερώσουν αν ο Σεβασμιώτατος είναι ενήμερος για την απόφαση τους και οι τελευταίοι (οι ιερείς) δήλωσαν οτι είναι ενήμερος, και συμφωνεί απόλυτα με την απόφαση τους.
Ο πρόεδρος της ΔΕ αναφέρθηκε στην επιτυχία αυτού του εθίμου λέγοντας ότι ακόμα και με πολύ κακές καιρικές συνθήκες ο κόσμος ανταποκρινόταν και οι νέοι με χαρά δεχόντουσαν να πέσουν στα κρύα νερά να πιάσουν το σταυρό.
Πρότεινε να γίνει διαμαρτυρία με όλο το τοπικό Συμβούλιο, και τους Δημοτικούς Συμβούλους, και τους εκπροσώπους των τριών συλλόγων προς τον Σεβασμιώτατο, ώστε να πάρει απόφαση έστω και την τελευταία στιγμή να συνεχιστεί αυτό το έθιμο.

Ο τοπικός Σύμβουλος Γιώργος Κωτσάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για μια φράση που αναφέρεται στο κείμενο των ιερέων οτι είναι πλεονασμός η ρίψη του σταυρού και στο συντριβάνι και στην Θάλασσα ρωτώντας αν είναι πλεονασμός να γίνει ο αγιασμός των υδάτων στην θάλασσα.
Εξέφρασε την πίστη του ότι ο Σεβασμιώτατος θα ξαναδεί το θέμα.

Η Τοπική Σύμβουλος Ευανθία Παπαγεωργίου τόνισε ότι τα φιλιατρά απέχουν από την θάλασσα 1 χιλιόμετρο. Αρα είναι παραθαλάσσια. Το έθιμο αυτό τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αποδεκτό από την κοινωνία και τάχθηκε και εκείνη υπέρ της επίσκεψης στον Μητροπολίτη και να γίνει συζήτηση των προτάσεων και απο εκεί και μετά θα πράξουμε.

Ο Τοπικός Σύμβουλος Γιάννης Γριβοκωστόπουλος απόφυγε να αναφερθεί στο θέμα και περιορίστηκε απλά στο να δηλώσει ένα μεγάλο παρών.

Η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Τριφυλίας Αλεξάνδρα Τσούλου είπε ότι αν είναι τόσο έντονες οι διαμαρτυρίες των πολιτών να γίνει η συνάντηση και να βρεθεί μαι συναινετική γραμμή.
Δήλωσε ότι θα συμμετέχει σε κείμενο διαμαρτυρίας που θα συντάξει η ΔΕ.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος του δήμου Τριφυλίας Βασίλης Παπαθεοδοσίου στην τοποθέτηση του είπε ότι στο θρησκευτικό συναίσθημα του λαού δεν μπορούν να υπάρχουν εκπτώσεις.
Είναι και οι Ιερείς είναι και ο λαός.

Όταν όλος ο κόσμος έχει στρέψει την προσοχή του στον Πειραιά με παρούσα την Πολιτική ηγεσία δεν μπορούμε εμείς να μην μπορούμε να ρίξουμε τον σταυρό στην θάλασσα.
Ενα έθιμο κάποτε είχε μια αρχή. με τα χρόνια έγινε έθιμο και δεν μπορούμε να καταργούμε τα έθιμα όπως καταργήσαμε το έθιμο που είχαμε στην πόλη μας την παραμονή του Αγίου Χαραλάμπους.
Έκανε και αναφορά στους αλλοδαπούς λέγοντας ότι πρέπει να τονώνουμε το θρησκευτικό αίσθημα των πολιτών μιας και στα Φιλιατρά δεν είναι όλοι Χριστιανοί ορθόδοξοι και θα πρέπει αν έχουμε τα μάτια μας ανοικτά.

Ο Πρόεδρος του ΟΦΑ Κώστας Μαλάμος εξέφρασε την δυσαρέσκεια του καθώς δεν καταλαβαίνει πως πάρθηκε από τους Ιερείς η απόφαση αυτή χωρίς να ληφθεί υπ όψιν ο κόσμος. Πως δεν έλαβαν την γνώμη του κόσμου. θεωρεί ότι ο κόσμος είναι ενάντια στην απόφαση αυτή και κάλεσε δε τους ιερείς να επανεξετάσουν το θέμα.

Ο Πρόεδρος της ΔΕ ζήτησε να συνταχθεί ένα κείμενο προς τον Μητροπολίτη το οποίο θα είναι αποδεκτό από όλους (Συμβούλους και Συλλόγους) πρόταση που έγινε αποδεκτή απ όλους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.