Τέλος οι στεγασμένοι χώροι καταστημάτων επί των πλατειών πόλεων και κοινοτήτων του δήμου Τριφυλίας, σύμφωνα με τον κανονισμό κοινοχρήστων χώρων, ενώ χθες στην Οικονομική Επιτροπή ελήφθη απόφαση για .....
καθορισμό τελών χρήσεως κοινοχρήστων χώρων δήμου Τριφυλίας.
Στη χθεσινή συνεδρίαση ελήφθη, κατά πλειοψηφία, απόφαση για αναπροσαρμογή και καθορισμό τελών χρήσεων κοινοχρήστων χώρων, δηλαδή σε πεζοδρόμια, πλατείας κτλ. Ωστόσο, κατά τη συζήτηση του θέματος εκφράστηκαν ενστάσεις, παρατηρήσεις κι ερωτηματικά.
Κυρίως, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός του ενιαίου τέλους στην Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους, το Καλό Νερό, τη Μαραθόπολη και το Κοπανάκι ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μέχρι τώρα, επτά χρόνια λειτουργίας του δήμου Τριφυλίας, δεν πληρώνουν όλοι το ίδιο, αλλά υπάρχει μέχρι και σήμερα άδικη ανισοκατανομή και μάλιστα το Κοπανάκι πλήρωνε περισσότερο από όλες τις άλλες πόλεις σε υπερδιπλάσιο ποσοστό, παρότι – ως γνωστόν – δεν είναι τουριστική περιοχή και δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό όπως άλλες Κοινότητες και με τον κανονισμό το Κοπανάκι θα πληρώνει το ίδιο με τη Μαραθόπολη και το Καλό Νερό, όπως και με τις πόλεις της Κυπαρισσίας, των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων.
Ιδιαίτερη αξία έχει – και πρέπει να τονιστεί – ότι μέχρι σήμερα υπήρχαν και ίσχυαν αποφάσεις Καποδιστριακών δήμων, όχι όμως για όλες τις περιοχές και με διαφορετικά τέλη και γι’ αυτό, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ο.Ε. και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννα Κωνσταντέλου, ο δήμος ετοιμάζει Κανονισμό για τους κοινόχρηστους χώρους, ο οποίος θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού προηγουμένως έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Ερωτηματικά ανέκυψαν, ωστόσο, εκ του γεγονότος ότι τα μέλη της Ο.Ε. συζητούσαν και αποφάσιζαν για καθορισμό τελών κοινοχρήστων χώρων, χωρίς να γνωρίζουν ποιοι είναι, συγκεκριμένα και με τετραγωνικά μέτρα, αυτοί οι χώροι σε κάθε Δημοτική Ενότητα, Δημοτική και Τοπική Κοινότητα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε πως στον Κανονισμό κοινοχρήστων χώρων απαγορεύονται οι στεγασμένοι χώροι, δηλαδή κιόσκια, πέρκολες κτλ σε πλατείες κ.α. και αυτό προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά ως προς την πρόθεση ή και απόφαση του δήμου να «ξηλώσει» όλα τα κιόσκια από πλατείες κ.α. που λειτουργούν νόμιμες επιχειρήσεις και, μάλιστα, εδώ και χρόνια πληρώνουν αδρά τα τέλη που τους έχουν επιβληθεί.
Δηλαδή, με τον Κανονισμό, σκοπός και στόχος της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας είναι να «ξηλωθούν» οι πέργκολες από τις πλατείες της Κυπαρισσίας και ίσως των Φιλιατρών, για τις οποίες πληρώνουν στο δήμο (και τους πρώην δήμους) εδώ και χρόνια οι επαγγελματίες; Αίσθηση προκαλούν τα τέλη που μέχρι τώρα πληρώνουν (όποιοι, όπου και εάν πληρώνουν) επαγγελματίες για χρήση κοινοχρήστων χώρων.
Στο Κοπανάκι μέχρι τώρα πληρώνουν 20 ευρώ το τμ στην πλατεία, 19 ευρώ πεζοδρόμιο έναντι και εντός πλατείας και 15 ευρώ το τμ για χώρους εκτός πλατείας. Στο Καλό Νερό 9 ευρώ το τμ στην πλατεία. Στην Κυπαρισσία πληρώνουν 15 ευρώ το τμ στην πλατεία, 10 ευρώ το τμ στην Άνω Πόλη, 9 ευρώ το τμ πεζοδρόμιο έναντι πλατείας και πεζοδρόμια κεντρικών οδών. Στα Φιλιατρά πληρώνουν 7,04 ευρώ το τμ για πεζοδρόμιο έναντι πλατείας και 5,28 ευρώ για λοιπά πεζοδρόμια.
Στους Γαργαλιάνους πληρώνουν 6 ευρώ το τμ για πεζοδρόμιο και πλατεία. Σύμφωνα με την εισήγηση και την απόφαση που ελήφθη, μετά και την έγκριση του Κανονισμού και την έγκριση της απόφασης αυτής της Ο.Ε. σε Γαργαλιάνους, Φιλιατρά, Κυπαρισσία, Κοπανάκι, Καλό Νερό και Μαραθόπολη τα τέλη για κοινόχρηστους χώρους καθορίζονται σε 7 ευρώ το τμ και για την Άνω Πόλη Κυπαρισσίας σε 8 ευρώ το τμ μέτρο.
Την ένστασή της εξέφρασε η επικεφαλής της ΡΑΚΙ ως προς το διαχωρισμό και το υψηλότερο τίμημα για την Άνω Πόλη Κυπαρισσίας σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές, όπως επίσης και για το γεγονός ότι προτείνεται ίδιο τέλος για όλους και ανέφερε συγκεκριμένα πως δεν έχουν την ίδια τουριστική επισκεψιμότητα και κίνηση το Κοπανάκι και η Μαραθόπολη, ζητώντας να υπάρξει διαβάθμιση του τέλους ανάλογα με την περιοχή και την τουριστική επισκεψιμότητά της, καταψηφίζοντας την εισήγηση.
Ερωτηματικά και παρατηρήσεις εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Αλέκος Κουτρουμπής, ο οποίος ωστόσο ψήφισε θετικά στην εισήγηση. Υπέρμαχοι της εισήγησης ήταν οι αντιδήμαρχοι, Γιάννης Κατσούλας και Γιώργος Τσακανίκας και ο δημοτικός σύμβουλος, Αναστάσιος Αδρακτάς.
Στην απόφαση υπάρχουν και μια σειρά άλλες προβλέψεις για του κοινόχρηστους χώρους καθώς και ποινές για αυθαίρετη χρήση.
Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θαρρος
ΣΧΟΛΙΟ
Κ. Δήμαρχε, προβλέπω στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αν ξαναβάλετε υποψήφιος να παίρνετε από τα Φιλιατρά αντί για ψήφο ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΤΟ.
Ηδη είστε χρεωμένος στην συνείδηση των πολιτών μέχρι το λαιμό με το κλείσιμο του ΑΤ Φιλιατρών.
Οσο και να προσπαθουμε να δικαιολογησουμε εν μερει τη δημοτικη αρχη λογω της ιδιαιτερης μορφης του δημου μας, ποτε δεν παυει να μας εκπλησσει... Σαν νεος που εχω μεγαλωσει στα Φιλιατρα και που πλεον ερχομαι λιγες φορες ετησιως βλεπω καποια πραγματα που με στεναχωρουν. Αστυνομικο τμημα πλεον τα Φιλιατρα δεν εχουν, το Στομιο που θα μπορουσε να αποτελει πολο ελξης για τα Φιλιατρα μας για καποιον περιεργο λογο πολεμαται εδω και χρονια, εργα στην πολη ουτε για συζητηση ενω τωρα ακουγεται αυτο για τις περγκολες στην πλατεια... Αυτο ομως που ισως με στεναχωρει περισσοτερο απ ολα ειναι η αδρανεια που μας χαρακτηριζει. Πλην ελαχιστων εξαιρεσεων δεν υπαρχουν αντιδρασεις απο τους φιλιατρινους. Να θυμησω οτι στις διαδηλωσεις για το κλεισιμο του Α.Τ. η συμμετοχη ηταν πολυ μικρη. Αν τα Φιλιατρα ειχαν αντιδρασει μαζικα το αποτελεσμα ισως να ταν διαφορετικο. Και στη συνεχεια στους εορτασμους του Αγιου Χαραλαμπους οι φιλιατρινοι υποδεχτηκαν τους βουλευτες που υπεγραψαν το κλεισιμο του Α.Τ. αντι να τους στειλουν απο κει που ρθαν. Ελπιζω τουλαχιστον στις επομενες εκλογες να πραξουμε πιο εξυπνα... Το πιο σημαντικο ομως ειναι να προσπαθησουμε εμεις για τον τοπο μας. Κανεις αλλος δεν προκειται να το κανει...
ΑπάντησηΔιαγραφή