Αντίστροφα μετρά ο χρόνος, για την υποβολή αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη ο οποίος όσον αφορά στη Μεσσηνία, αναρτήθηκε, στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Α.Ε. στις 21 Ιανουαρίου.
Η προθεσμία, ......
η οποία φαίνεται πως αυτή τη φορά θα είναι πραγματικά η τελευταία, λήγει ακριβώς σε μισό μήνα, στις 27 του μηνός και ο κίνδυνος για πολλούς αγρότες να χάσουν μέρος της επιδότησης αν δεν προχωρήσουν σε υποβολή αντιρρήσεων, δεδομένος!
Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί πάνω από 5.000 αντιρρήσεις και 1.000 περίπου πρόδηλα σφάλματα, με το διευθυντή Δασών Μεσσηνίας να εφιστά την προσοχή σε όλους όσοι δεν έχουν ακόμη προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες. «Μάλλον, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, δε θα δοθεί παράταση πέρα από τις 27 του μηνός, καθώς υπάρχουν άλλες διαδικασίες όπως η έκδοση των αδειών και οι πωλήσεις, που έχουν παγώσει λόγω των δασικών χαρτών.
Άλλωστε, οι δύο μήνες, που ήταν η αρχική προθεσμία, έχουν ήδη γίνει επτά και θεωρώ ότι όλοι, λίγο – πολύ, θα έχουν κάνει την έρευνα στα αγροκτήματά τους, για να δουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή όχι», δήλωσε ο κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην αυξημένη προσέλευση, μετά τα μηνύματα που έστειλε η Ένωση -14.000 ΑΦΜ- και όχι μόνο σε παραγωγούς των οποίων κάποια μέτρα ή στρέμματα γης, έχουν χαρακτηριστεί δασικά.
«Βάση της νέας εφαρμογής που ανακοίνωσε ο υπουργός όταν επισκέφθηκε τη Μεσσηνία, εστάλησαν sms στους ιδιοκτήτες που το σύστημα δείχνει ότι κάποιο από τα χτήματα για τα οποία επιδοτούνται, έχει δασική μορφή! Επειδή όμως κάποια από αυτά, είναι από λίγα μέτρα, μέχρι εκατοντάδες μέτρα, αλλά και στρέμματα, έχει θορυβηθεί ο κόσμος και συστήνουμε να κάνουν μια επιπλέον έρευνα για να δουν αν θα ασκήσουν αντιρρήσεις, αντιρρήσεις, αίτημα εξαγοράς ή άδεια καλλιέργειας», δήλωσε ο διευθυντής Δασών, ο οποίος απάντησε και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν μετά την 27η Ιουλίου!
ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΛΛΟΧΕΥΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Αν επιδοτείται η έκταση και κυρωθεί ως δασική, θα κοπεί η επιδότηση για το τμήμα αυτό. Ο δασικός χάρτης, πάντα έχει τη δυνατότητα διόρθωσης, αλλά λόγω παραλήψεων της διοίκησης σφάλματος, όχι λόγω διαφορετικής φωτοερμηνείας για παράδειγμα, που είναι θέμα αντιρρήσεων. Ακόμη και μετά, σε κυρωμένο χάρτη, αν προκύψει ότι δεν έπρεπε να έχει μια πράξη χαρακτηρισμού τελεσίδικη και εκεί υπάρχει ένα περιθώριο διόρθωσης, αλλά με ιδιαίτερη ειδική διαδικασία.
Οτιδήποτε αφορά στο τι είναι δασικό τι όχι, λόγω εκτίμησης, αυτοψίας ή φωτοερμηνείας, αποτελεί αντικείμενο αντιρρήσεων, γι’ αυτό πρέπει κάποιοι που έχουν μεγάλα τμήματα τα οποία φέρονται ως δασικά και δεν είναι, για παράδειγμα όταν συνυπάρχουν ελιές με δασική βλάστηση, θα πρέπει να υποβάλλουν αντιρρήσεις», ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος εξήγησε πως ακριβώς έχει κάθε κατηγορία.
«Όσα κυρωθούν με «Δ», είναι τριών κατηγοριών, τα ΔΔ που σημαίνει δασικά το 1945, βάση των αεροφωτογραφιών, αλλά και το 2007, τα ΔΑ δασικά δηλαδή το 1945 και άλλης μορφής τώρα, οπότε και θα μπορούσε να έχει γίνει ενδιάμεσα επέμβαση και τα ΑΔ που ήταν χωράφια το 1945 στο 99% και τώρα έχουν δασική μορφή. Σε αυτά, δε θα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε επέμβαση μετά την κύρωση.
Βέβαια, εκτός από τα ΔΔ που θεωρούνται ανέκαθεν δασικά και δεν αναγνωρίζονται ούτε εξαγοράζονται, εφόσον δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, στα ΑΔ, υπάρχει η δυνατότητα να τα αναγνωρίσουν ως δασωθέντες αγρούς και για τα ΔΑ μπορούν να ζητήσουν εξαγορά ή άδεια καλλιέργειας, με την προθεσμία αυτή τη στιγμή να λήγει στις 8 Αυγούστου», επεσήμανε καταληκτικά ο Γιώργος Σωτηρόπουλος.
Φωνή της Μεσσηνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.