Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Καθιερώθηκε σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας της 8ης Μαρτίου του 1857 από εργάτριες .........
παγκόσμια μέρα της Γυναίκας
κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η μέρα αυτή είναι επέτειος – σύμβολο των αγώνων, των θυσιών, αλλά και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου.
Γίνεται αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφράσεις της ζωής.
Το γυναικείο κίνημα καταγράφεται από πολιτικούς και ιστορικούς αναλυτές ως το πλέον πετυχημένο, ανατρεπτικό και προοδευτικό κίνημα του 20ου αιώνα. Η καταξίωση και η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου των γυναικών σημαίνει ισοτιμία, ισότητα, συμπληρωματικότητα, αλληλοσεβασμό, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και για τα δύο φύλα. Σημαίνει απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων των γυναικών για την ατομική τους ολοκλήρωση σε όφελος της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών.
Τα στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών και άλλους αρμόδιους φορείς, επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες είναι τα πιο ευάλωτα θύματα σε εμπόλεμες περιοχές και οι πλέον τραγικές φιγούρες μέσα στη δίνη της μαζικής μετανάστευσης που προκαλεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος και οι καταστροφές στη Συρία, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σε διεθνές επίπεδο μόνο το 50% των γυναικών έχει σήμερα πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 24% λιγότερο από τους άνδρες.
Σε 100 χώρες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην πρόσβαση αγοράς εργασίας λόγω φύλου, ενώ σε 18 χώρες οι άνδρες έχουν νόμιμο δικαίωμα να μην επιτρέπουν στις συζύγους τους να εργαστούν.
Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να υπάρξει οικονομική ισότητα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι η ισότητα θα έρθει σε 169 χρόνια αφού για κάθε ένα ευρώ που βγάζουν οι γυναίκες, οι άνδρες κερδίζουν 1,75 ευρώ.
Σήμερα στην Ελλάδα οι γυναίκες υφίστανται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που παίρνονται στο όνομά της. Σηκώνουν το βάρος του πολλαπλού τους ρόλου και δίνουν αγώνα για την κοινωνία της πραγματικής ισότητας και του σεβασμού των ανθρώπινων αξιών. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και να την εκφράσουν μέσα από τη συμμετοχή τους στην προώθηση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Δεν πρέπει να μένουν παθητικοί θεατές αλλά μέλη μιας κοινωνίας που ελέγχει, προτείνει και διεκδικεί.
"Η πρόοδος των γυναικών αποτελεί πρόοδο για όλους" κι όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη του Πεκίνου, "η ενδυνάμωση των γυναικών και η πλήρης συμμετοχή τους, επί ίσοις όροις, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και η πρόσβαση στην εξουσία, είναι θεμελιώδεις για την επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης".
Ας είναι λοιπόν η 8η Μαρτίου μια μέρα που η σκέψη μας θα πηγαίνει σε όλες τις γυναίκες του κόσμου που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για ισότητα στη ζωή, στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνία και η δράση μας ας στοχεύει στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών στην αγορά εργασίας, την παιδεία, την υγεία, τη μητρότητα και τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου.
ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΟΔΕ Ν.Δ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΒΙΒΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.