Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Αφορολόγητο: Πώς να το «χτίσετε» με τις συναλλαγές σας - Αναλυτικός οδηγός (πίνακας)

Σας παραθέτω και δεύτερο δημοσίευμα για το πως θα χτίσετε το αφορολόγητο σας.

Αφορολόγητο: Δόσεις στεγαστικών δανείων, ενοίκια, πληρωμή φόρων και αγορές ακινήτων και οχημάτων εξαιρούνται μόνο από τις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

Αυτό σημαίνει ότι ....

σχεδόν όλες οι βασικές συναλλαγές των φορολογουμένων θα γίνονται αποδεκτές από την εφορία, όπως οι δαπάνες στα σούπερ μάρκετ, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τα κοινόχρηστα, οι δαπάνες εκπαίδευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας κ.λπ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν την έκπτωση φόρου πρέπει οι πληρωμές να γίνονται είτε μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών είτε μέσω e-banking. Από την υποχρέωση χρησιμοποίησης πλαστικού χρήματος εξαιρούνται οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 70 ετών και όσοι έχουν αναπηρία άνω του 80%, οι οποίοι ωστόσο πρέπει να μαζεύουν τις χάρτινες αποδείξεις.

Το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών.
Δηλαδή, στο έντυπο Ε1 θα δημιουργηθούν δύο κωδικοί αντί του ενός που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, στους οποίους θα αναγράφονται οι ετήσιες δαπάνες τόσο του υπόχρεου φορολογούμενου όσο και της συζύγου. Σύμφωνα με τον νόμο, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το αφορολόγητο όριο πρέπει το νέο έτος να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες με «πλαστικό χρήμα» ή εμβάσματα ή ακόμα και με e-banking. Προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω

Σημειώνεται ότι το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την απόφαση στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό υπολογίζονται δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται καταναλωτικές, δηλαδή εφόσον περιλαμβάνονται στις ακόλουθες ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ:

• Σούπερ μάρκετ (Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά).
• Αλκοολούχα ποτά και καπνός
• Ενδυση και υπόδηση).
• Επικοινωνίες.
• Εκπαίδευση.
• Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.
• Υδρευση, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αποχέτευση, κοινόχρηστα, έπιπλα, φωτιστικά κ.λπ.
• Ποδήλατα, βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης.
Αντίθετα εξαιρούνται
• Ενοίκια.
• Αγορά οχημάτων, αυτοκινήτων, μοτοσικλετών.
• Τέλη κυκλοφορίας.
• Δόσεις στεγαστικών δανείων.
• Αγορά ομολόγων και χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι εφόσον οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα θα πληρώνουν επιπλέον φόρο. Ο φόρος αυτός θα υπολογίζεται στη διαφορά των απαιτούμενων αποδείξεων και των αποδείξεων που δεν συγκεντρώθηκαν με συντελεστή 22%. Για παράδειγμα, φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ πρέπει να έχει δαπάνες που έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ύψους 1.000 ευρώ. Εφόσον συγκεντρώσει 600 ευρώ θα πληρώσει «πέναλτι» για τις αποδείξεις ύψους 400 ευρώ που δεν κατάφερε να μαζέψει 88 ευρώ (400 χ 22%).
Οσον αφορά στις ιατρικές αποδείξεις, αυτές δεν θα δηλωθούν μαζί με τις υπόλοιπες καθώς εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Συγκεκριμένα, η μείωση του φόρου για ιατρικές δαπάνες ανέρχεται στο 10% επί των ετήσιων εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που καταβάλλει ο φορολογούμενος, στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή, με την προϋπόθεση ότι τα έξοδα αυτά υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματός του.

Εξαιρούνται από χρήση καρτών

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, αλλά υποχρεούνται να προσκομίσουν αποδείξεις ίσης αξίας:
• Οι φορολογούμενοι εβδομήντα ετών και άνω.
• Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
• Οσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
• Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και προσκόμισης αποδείξεων για την πραγματοποίηση δαπανών οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.
Οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωρίζουν ότι έχει μειωθεί από τα 1.500 ευρώ στα 500 ευρώ το ύψος της συνολικής αξίας των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, τα οποία πρέπει να εξοφλούνται αποκλειστικά με «πλαστικό χρήμα». Τέλος και όπως προκύπτει από τον νόμο, θα θεσπιστεί πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων (λοταρία) που θα βασίζεται στις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση με «πλαστικό χρήμα» για την αγορά αγαθών. Το συνολικό ποσό που θα κληρώνεται θα φθάνει στα 12 εκατ. ευρώ ετησίως.


1 σχόλιο:

  1. ΕΡΩΤΗΣΗ
    Τις αποδειξεις που θα πληρωνουμε με πλαστικο χρημα θα τις μαζεβουμε ή το σηστημα θα ενημερώνεται αυτοματα απο τις τραπεζες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.