Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Ο αγροτικός σύλλογος Γαργαλιάνων συγκάλεσε Γενική Συνέλευση στη Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, μεταξύ άλλων θεμάτων και για το θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών, που από την περασμένη Παρασκευή απασχολεί όλο τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας. Η συνέλευση .......

πραγματοποιήθηκε με μεγάλη μαζική παρουσία αγροτών από τους Γαργαλιάνους και τις γύρω περιοχές. Μετά από την εισήγηση του Προέδρου του συλλόγου την ενημέρωση που έγινε από ειδικούς και τη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε με τις τοποθετήσεις των μελών και των παριστάμενων, η Γενική Συνέλευση κατέληξε ομόφωνα στα εξής συμπεράσματα:

Στην περιοχή των Γαργαλιάνων και την ευρύτερη περιοχή των Τοπικών κοινοτήτων του πρώην Δήμου Γαργαλιάνων στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών κυρίως με ελαιόδενδρα εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις και ιδιοκτησία του Δημοσίου. Τις εκτάσεις αυτές οι αγρότες τις καλλιεργούν πολλές δεκαετίες, τις δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην εφορία στο Ε9, στις τράπεζες ως φυτικό κεφάλαιο, λαμβάνουν επιδοτήσεις, φορολογούνται γι’ αυτές τις εκτάσεις και για το εισόδημα που προέρχεται από αυτές. Πως είναι δυνατόν λαμβάνοντας ως βάση τις Α/Φ του 1945 οι εκτάσεις αυτές που καλλιεργούνται για δεκαετίες, να εμφανίζονται σήμερα ως δασικές και κατ’ επέκταση ως ιδιοκτησία του δημοσίου;

O τρόπος και οι διαδικασίες ανάρτησης των δασικών χαρτών που θεσπίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον περασμένο χρόνο με το Ν4389/2016 που προβλέπει ασφυκτική προθεσμία δύο μηνών για υποβολή ενστάσεων, προθεσμία 45 ημερών για την κύρωση των δασικών γραμμών, όπου δεν υποβληθούν ενστάσεις, θυμίζει εποχές τρομοκρατίας όχι με σωματική βία, αλλά με «σύγχρονα ηλεκτρονικά όπλα» και ψυχολογικό πόλεμο , ότι από τη μια στιγμή στην άλλη οι αγρότες, θα χάσουμε τη γη που καλλιεργούμε εδώ και δεκαετίες. Οι διαδικασίες αυτές είναι απαράδεκτες για χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική.

Η ανάρτηση για την περιοχή μας είναι γεμάτη από λάθη, παραλήψεις και ανακρίβειες που σχετίζονται με τα όρια των σχεδίων πόλης και οικισμών, με εκτάσεις που υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις χαρακτηρισμού ως μη δασικές, με εκτάσεις που δεν είναι δασικές ενώ είναι αναδασωτέες, με εκτάσεις που στις Α/Φ δεν είναι δασικές και στο χάρτη είναι δασικές και πολλά άλλα.

Χαρακτηρίζουμε ως απαράδεκτο και φοροεισπρακτικό το λεγόμενο «τέλος», που η πληρωμή του είναι απαραίτητη προκειμένου κάποιος να υποβάλλει ένσταση. Το τέλος αυτό, όπως και η ασφυκτική προθεσμία των δυο μηνών για υποβολή ενστάσεων έχει σκοπό να αποθαρρύνει τους αγρότες από το να υποβάλλουν ενστάσεις, δηλαδή από το να εναντιωθούν στις μεθοδεύσεις του κράτους που θα έχουν σαν συνέπεια μέσα σε 45 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας να χάσουν τη γη τους.

Κατηγορούμε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει τη δασική νομοθεσία επιλεκτικά αφού με το Ν. 4280/2014 στο άρθρο 47 απαγορεύεται η «..εκχέρσωση δασών προς απόδοση σε αγροτική οποιασδήποτε φύσης καλλιέργεια..» ενώ στο άρθρο 49 « επιτρέπεται η επέμβαση σε δημόσια δάση, δημόσιες δασικές εκτάσεις για τη δημιουργία ξενοδοχειακών καταλυμάτων….»

ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

1. Ζητάμε την αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών με σκοπό την αναμόρφωσή τους για το δασικό τους χαρακτήρα με άλλα κριτήρια και όχι με τις αεροφωτογραφίες του 1945, αλλά με αεροφωτογραφίες νεώτερης χρονολογίας. Να τροποποιηθεί ο Ν 998/1979

2. Ζητάμε την κατάργηση του τέλους υποβολής αντιρρήσεων. Η υποβολή των ενστάσεων να είναι χωρίς «χαράτσι»

3. Να διορθωθούν όλα τα λάθη και οι παραλήψεις πριν την νέα ανάρτησή τους επειδή αυτά έγινα με ευθύνη της διοίκησης

ΠΕΜΠΤΗ 19-1-2017
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.