Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: «Οχι» είπαν οι Ιταλοί στο δημοψήφισμα

Βαριά ήττα φαίνεται πώς υπέστη ο ιταλός πρωθυπουργός στο δημοψήφισμα καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν το «όχι» να προηγείται με ποσοστό έως και 60%. Πίεση δέχεται το ευρώ ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν παραίτηση του Ματέο Ρέντσι.

Το «όχι» δείχνει .....

να επικρατεί στο ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα. Σύμφωνα με τα exit polls, το «όχι» προηγείται με ποσοστό 54-58% έναντι του «ναι» που καταλαμβάνει 42-46% των ψήφων.

Η ανακοίνωση των exit polls έχει ήδη προκαλέσει πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ιταλία δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί αμέσως. "Ο Ρέντσι πρέπει να φύγει και μαζί με αυτόν τα ισχυρά λόμπι τα οποία επίσης ηττήθηκαν", δήλωσε ο Ρενάτο Μπρουνέτα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, δήλωσε ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί "στα επόμενα λεπτά" και ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Σημειώνεται ότι τα πλήρη αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από τις 02:00 τοπική ώρα (3:00 ώρα Ελλάδας). Νωρίτερα, ο Ματέο Ρέντσι θα απευθύνει ομιλία προς το έθνος (01.00 ώρα Ελλάδας). Σημειώνεται ότι ο ιταλός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν χάσει στο δημοψήφισμα.

Λέγκα του Βορρά: Να παραιτηθεί ο Ρέντσι
«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα. «Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».

Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο, στο μεταξύ, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Γένοβα. «Κάναμε καλή δουλειά και αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, αίσθηση δημιούργησαν οι καταγγελίες ότι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, κυρίως στη Σικελία, η ψήφος μπορούσε να σβηστεί με γομολάστιχα. Σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν τα μολύβια, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι ούτως ή άλλως, ο σταυρός προτίμησης παραμένει ευκρινής.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ψήφισε το πρωί, με τη σύζυγό του έξω από την Φλωρεντία και σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν ποια θα ήταν η επιλογή του, χαμογελώντας απάντησε: «Περιμένετε λίγο, τώρα θα το σκεφθώ».

Λίγο έξω από τη Ρώμη, στο Καστελνουόβο Ντι Πόρτο, έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση και των ψήφων των απόδημων Ιταλών. Μια ιδιαίτερα αναλυτική διαδικασία, δεδομένου ότι τις περασμένες ημέρες, μέλη του μετώπου του «όχι» είχαν καταγγείλει τον κίνδυνο νοθείας, στην επιστολική ψήφο των απόδημων Ιταλών.

Ο Ιταλός υπουργός Υποδομών, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, έχει δηλώσει ότι αν η συνταγματική μεταρρύθμιση απορριφθεί, ο Ματέο Ρέντσι θα μεταβεί, αύριο, στο προεδρικό μέγαρο, «για να θέσει το αξίωμά του στη διάθεση του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα». Το δε κίνημα Πέντε Αστέρων, με τον βουλευτή Ρομπέρτο Φίκο, έχει αναγγείλει ότι σε περίπτωση νίκης τού «όχι», οι αντίθετοι στη συνταγματική αλλαγή προτίθενται να πανηγυρίσουν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

Η προσοχή στις τράπεζες
Ο υπουργός Οικονομίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν, προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές την Παρασκευή, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κίνδυνος οικονομικού σεισμού» αν κερδίσει το «όχι», αν και μπορεί να υπάρξει ένα «48ωρο αναταράξεων».

Οι ανησυχίες της αγοράς επικεντρώνονται στις ιταλικές τράπεζες, καθώς βαρύνονται με «κόκκινα» δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ, και ιδιαίτερα στην Monte dei Paschi di Siena, την παλαιότερη και τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Η τράπεζα χρειάζεται κεφάλαια 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να καλύψει κεφαλαιακό έλλειμμα, αλλιώς κινδυνεύει με εκκαθάριση. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει πως πιθανοί επενδυτές ίσως αποθαρρυνθούν από την πολιτική αστάθεια που θα μπορούσε να προκαλέσει η νίκη του «όχι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.