Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Άρθρο του γεωπόνου Κωνσταντίνου Μίχου για το γλοιοσπόριο της ελιάς

Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο διαδύκτιο ένα άρθρο με τίτλο ΄΄Μια εμπειρία που πρέπει να διαβαστεί από όλους τους ελαιοκαλιεργητές!!!
Γλοιοσπόριο της ελιάς ή μήπως ανθράκωση; Διαβάστε και θεραπεύστε τα δέντρα σας!!!΄΄

Στο άρθρο καταθέτει την εμπειρία του κάποιος Βασίλειος Ξεσφίγκης απο .....

Μεσσολόγγι σχετικά με τον μύκητα της Ελιάς Colletotrichum gloeosporioides, γνωστό και ως γλοιοσποριο.

Αφού το διάβασα προσεκτικά αισθάνομαι την ανάγκη να πω τα εξής:

Το κείμενο έχει πολλές ανακρίβειες και τα λέει και συγκεχυμένα .. Ο μύκητας που αναφέρει εδώ ο κύριος είναι ένα άλλο στέλεχος – τύπος του συγκεκριμένου μύκητα που όντως στην Αυστραλία λέγεται Ανθράκωση ..Ως γνωστόν στη φύση οι ίδιοι μύκητες , ιοί ή βακτήρια απαντώνται σε πολλές και διαφορετικές μορφές.. Το στέλεχος λοιπόν αυτό του γλοιοσπορίου είναι ο Colletotrichum acutatum προσβάλει την ελιά προανθητικά στο μίσχο , και προφανώς η θερμοκρασίες της φετινής χρονιάς τον ευνόησαν και γι αυτό είναι σε έξαρση. Είτε έτσι είτε αλλιώς εν κατακλείδι το πρόβλημα στην περιοχή μας φέτος που είναι η πτώση των Ελιών ,δεν οφείλεται στο γλοιοσπόριο ή ανθράκωση ,σύμπτωμα των οποίων είναι το σάπισμα των Ελιών. Το πρόβλημα αυτό όπου υπάρχει ,υπάρχει εκεί που οι ελιές έχουν προσβληθεί από Δάκο αφού ο μύκητας αναπτύσσεται δευτερογενώς επάνω στην πληγή του καρπού.

Χωρίς να θέλω να μπω σε περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες και να κουράσω, αφού για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πολλά που μπορούν να ειπωθούν , θα πω κάτι τελευταίο κλείνοντας το τεχνικό – επιστημονικό μέρος…Μας λέει εδώ λοιπόν ο συγκεκριμένος κύριος ότι έριξε στο χωράφι του ασβέστιο και βόριο και έλυσε το πρόβλημα. Μα στα χωράφια μας εδώ και χρόνια έχουν πέσει τόνοι Ασβέστιο και βόριο και το πρόβλημα υπάρχει και πάλι. Το ασβέστιο είναι ένα στοιχείο το οποίο έχει πάμπολες λειτουργείες σε ένα φυτό, σε καμιά περίπτωση όμως δεν είναι θεραπευτικό μυκητολογικών παθήσεων … ..Άρα αυτόματα ο ισχυρισμός του δεν ισχύει.

Θέλω όμως να σταθώ στο εξής το οποίο ήταν και η αφορμή να γράφω αυτό το κείμενο..Λέει λοιπόν σε ένα σημείο:…’’Δυστυχώς η ιστορία αυτή κατέληξε να γίνει η χαρά των γεωπόνων αφού το κόστος παραγωγής εκτοξεύθηκε σε δυσθεώρητα ύψη..’’’

Αγαπητοί φίλοι η φετινή χρονιά είναι πρωτόγνωρη στα χρονικά και για τους Γεωπόνους αλλά και για τους παραγωγούς. Είτε λόγω των φετινών κλιματικών συνθηκών , υψηλή υγρασία και ζέστη, είτε άλλων παραγόντων τους οποίους ακόμα δεν γνωρίζουμε, μύκητες και δάκος είναι σε έξαρση .Έτσι ο συνδυασμός αυτών των δυο παθογόνων έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό πρόβλημα στην Μεσσηνία ,οι Ελιές πέφτουν ή σαπίζουν επάνω στο δένδρο και οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση της παραγωγής έως και 50%. Ο καθένας μπορεί λοιπόν να καταλάβει τι σημαίνει αυτό ειδικά για μια περιοχή σαν τη δική μας ή και του εν λόγω κυρίου η οποία στηρίζεται οικονομικά στην Ελιά. .. Πρέπει να είσαι λοιπόν το λιγότερο κουτός γιά να νομίζεις ότι με μια τόσο σοβαρή επιδημική κατάσταση ο Γεωπόνος χαίρεται επειδή θα πουλήσει μερικά φάρμακα παραπάνω.

Δεν σκέφτηκε καταρχήν ο εν λόγω κύριος ότι οι περισσότεροι Γεωπόνοι είμαστε και οι ίδιοι παραγωγοί και πληττόμαστε άμεσα και εμείς. Δεύτερον και σημαντικότερο στηριζόμαστε οικονομικά από τους παραγωγούς οπότε σε περίπτωση οικονομικής καταστροφής των παραγωγών αντιμετωπίζουμε άμεσα πρόβλημα επιβίωσης..

Κλείνοντας θα πω ότι η Γεωπονική είναι μια επιστήμη η οποία στηρίζεται στην έρευνα και στην παρατήρηση. Δεν είναι ένα και ένα κάνουν δύο, ούτε κατσαβίδι που το πήρες και έφτιαξες τη λάμπα. Στην διάγνωση ενός προβλήματος ειπισέρχονται πολλοί παράγοντες όπως μικροκλίμα κάθε περιοχής , κλιματική αλλαγή, εντομολογικοί εχθροί κ.α. , και χρόνο με το χρόνο μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα τα οποία δεν είχαν ξαναεμφανιστεί..

Θα πρέπει λοιπόν σε χρονιές όπως αυτή να σκεφτόμαστε περισσότερο, να καταγράφετε ή εμπειρία ή και που έγινε το λάθος, να μην προβαίνουμε σε αίολα συμπεράσματα και σε συνεργασία πάντα με τους ειδικούς να είμαστε διαβασμένοι και σε ετοιμότητα έτσι ώστε να μην ξανααντιμετωπίσουμε παρόμοια προβλήματα.

Με εκτίμηση

ΜΙΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ Γ.Π.Α

Gargalianoi On lineΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.