Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Ανατροπή στις αγροτικές επιδοτήσεις φέρνει η αναθεώρηση της ΚΑΠ

Η εθνική πρόταση για την ενδιάμεση αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, η οποία θα πρέπει να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Ιουλίου, έχει ως αποτέλεσμα την αναδιανομή των αγροτικών επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με το ......

«Έθνος» που δημοσιεύει το σχέδιο για την τροποποίηση του φακέλου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προβλέπεται, εκτός των άλλων: αύξηση του πριμ για τα ψυχανθή και μείωση σε κάποια από τα προϊόντα φυτικής παραγωγής που εμφάνισαν υπο-απαρρόφηση των επιδοτήσεων, αλλά και ανακατανομή της πίτας των συνδεδεμένων ενισχύσεων προς όφελος της κτηνοτροφίας. Επίσης, και με δεδομένο ότι οι άμεσες ενισχύσεις που δίνονται σε νέους αγρότες δεν μπορούν να είναι άνω του 2% σχεδιάζεται περαιτέρω δράση από τον δεύτερο πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης όσον αφορά τη στήριξη νεοεισερχόμενων στον πρωτογενή τομέα.

Συγχρόνως, υπάρχει πληροφόρηση ότι οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές σχεδιάζουν πρόσθετη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ για την κτηνοτροφία το 2016 σε όλα τα κράτη μέλη (33 εκατ. ευρώ αναλογούν στην Ελλάδα). Όπως υποστηρίζουν πηγές στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης οι παρεμβάσεις λόγω της εφαρμογής της ΚΑΠ για μόλις έναν χρόνο θα επικεντρωθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις με ισχύ από 2017. Συγκεκριμένα μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων, έχουν προβλεφθεί 141 εκατ. ευρώ για το 2016 και 150 εκατ. ευρώ για το 2017 σε 15 τομείς, η παραγωγή των οποίων συνδέθηκε με επιδοτήσεις που ανέρχονται στο 8% του εθνικού φακέλου και για τα ψυχανθή επιπλέον 2%.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι 15 κατηγορίες για τις οποίες έρχονται αλλαγές είναι: η βιομηχανική ντομάτα, τα βοοειδή, το ρύζι, τα δημητριακά, τα πορτοκάλια για χυμοποίηση, τα αιγοπρόβατα σε ορεινές και πεδινές περιοχές, τα όσπρια, τα ψυχανθή για ζωοτροφές, τα σπαράγγια, οι σπόροι (πολλαπλασιαστικό υλικό), οι μεταξοσκώληκες, τα τεύτλα, τα συμπύρηνα ροδάκινα και οι κτηνοτρόφοι χωρίς εκτάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.