Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

Μέσα στο καλοκαίρι η έκδοση του ΕΝΦΙΑ

Περίπου στα 2,6 δις ευρώ είναι ήδη προαποφασισμένο στον προϋπολογισμό ότι θα εισπραχθούν από τον ΕΝΦΙΑ.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται μια σειρά νομοσχεδίων που θα προβλέπουν την έκδοση του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου αυτό να εισπραχθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
“Θα έπρεπε θεωρητικά .....

να υπάρχει ήδη ένα προσχέδιο, μέσα στον προυπολογισμό είναι ψηφισμένο ότι θα εισπραχθεί ή θα βεβαιωθεί έστω μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Άρα για να μπορέσει να βεβαιωθεί, να μπουν τα δεδομένα που θα ψηφιστούν στη γ. γ. πληροφοριακών συστημάτων προκειμένου να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά, να ενημερωθούν οι φορολογούμενοι, θα πρέπει να ψηφιστεί σε κάθε περίπτωση άμεσα”, αναφέρει στο CNN Greece ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου.

“Από τη στιγμή που δεν έχει μπει καν προς ψήφιση η διαδικασία του ασφαλιστικού και του φορολογικού, καταλαβαίνουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι ουσιαστικά περιμένουμε μια σειρά νομοσχεδίων που θα προβλέπουν την έκδοση αυτού του φόρου”, επισημαίνει.
Όπως λέει ο κ. Χατζηγεωργίου, υπάρχει μείωση που αποφασίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και έτσι θεωρητικά όλοι οι φορολογούμενοι θα είχαν μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι.

“Όμως, εφόσον στον προϋπολογισμό προβλέπεται το ίδιο ποσό εισπραξιμότητας, θα πρέπει να γίνουν κάποιες αναπροσαρμογές στο νόμο προκειμένου να εισπραχθούν τα 2,6 δις ευρώ”, σημειώνει και προσθέτει:
“Σε κάθε περίπτωση ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος ο οποίος υπολογίζεται πάνω στην αξία των ακινήτων, στα τετραγωνικά των ακινήτων και κινείται στη λογική του παλιού χαρατσιού της ΔΕΗ. Δεν κινείται στη λογική της εισπραξιμότητας που έχει ο φορολογούμενος από τα ακίνητα αυτά”.
Τέλος, όπως εκτιμά ο ίδιος, “ως αποτέλεσμα θα έχουμε την περαιτέρω αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών”.

cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.