Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Σε κλοιό πιέσεων η αγορά ελαιόλαδου

Τα ισπανικά δεδομένα οδήγησαν σε μικρή υποχώρηση των τιμών ελαιολάδου. Ερώτημα αν η αγορά θα αντέξει ή αν θα υποχωρήσει περαιτέρω.

Για την Ισπανία ο συνδυασμός των ικανοποιητικών βροχοπτώσεων με τα αποθέματα, (886.000 τόνοι την 30 Απριλίου),......

είναι λογικό να ασκούν ελαφρές πιέσεις στις τιμές του ελαιολάδου, που διαμορφώνονται στην ισπανική αγορά στα 3,10 €/κιλό για τα αρμπεκίνα, σε 2,90 για τα κοινά έξτρα και σε 2,65 €/κιλό για το λαμπάντε 1ο.

Υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά πόσο καθοριστικός και πόσο ευαίσθητος έχει γίνει ειδικά στην Ελλάδα ο παράγων «ποιότητα», οι τιμές των έξτρα παρθένων τις τελευταίες μέρες κλιμακώνονται σε ένα μεγάλο εύρος από τα 3,15 €/κιλό έως και τα 3,30 €/κιλό, αν και η τιμή αυτή θα πρέπει να θεωρείται ξεπερασμένη, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι ελάχιστο. Επίσης, για τα βιομηχανικά βάσης 5ο η τιμή, έστω και θεωρητική, είναι στα 2,35 €/κιλό.

Όσοι έχουν λάδια στις αποθήκες τους (έμποροι, ελαιοτριβείς, συνεταιρισμοί, παραγωγοί) δείχνουν διχασμένοι μεταξύ της απόφασης να ρισκάρουν κρατώντας τα και αναμένοντας να επαναληφθεί η περσινή καλοκαιρινή άνοδος και μιας πιο ρεαλιστικής προσέγγισης, του «πούλα και μετάνιωνε». Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι η αγορά είχε «στεγνώσει» καθώς η ισπανική μαζί με την ιταλική παραγωγή με δυσκολία έφθαναν τους 900.000 τόνους. Για αυτό και οι τιμές στην Ελλάδα εκτοξεύτηκαν έως και τα 4,2 €/κιλό τον Αύγουστο του 2015.

Αντίθετα φέτος, Ισπανία και Ιταλία αθροίζουν 1,8 εκ. τόνους, δηλαδή τη διπλάσια παραγωγή σε σύγκριση με πέρυσι. Έτσι, όσο και αν κάποιοι, είτε από άγνοια, είτε από ιδιοτέλεια, εδώ και πολύ καιρό είχαν προαναγγείλει νέα απογείωση τιμών που θα «σπάσουν τα ταβάνια», και άλλα παρόμοια, ωστόσο αυτό το σενάριο απομακρύνεται. Απομακρύνεται, εκτός αν, εκτός αν συμβεί κάποιο απρόοπτο, γιατί πάντοτε με τη Φύση, και μάλιστα έτσι όπως «βιάζεται» από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί για τους επόμενους κρίσιμους μήνες μέχρι να παραχθούν τα φρέσκα ελαιόλαδα της περιόδου 2016/17. Σήμερα πρέπει να υπάρχουν στην Ελλάδα ποσότητες προς πώληση περί τους 35-40.000 τόνους συν επιπλέον ένα λογικό μεταφερόμενο απόθεμα των 15-20.000 τόνων για την επόμενη χρονιά.

Όσοι λοιπόν έχουν λάδια στις αποθήκες τους, σταθμίζουν τα πραγματικά δεδομένα και αποφασίζουν με σύνεση. Η εμπειρία έχει δείξει ότι ούτε η υπεραισιοδοξία, ούτε ο πανικός υπήρξαν καλοί σύμβουλοι στις εποχές των διλημμάτων.

Τέλος, αξίζει να προσθέσουμε ορισμένες επιπλέον ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς.

Πρώτον, τα κατ’επιταγήν των μνημονίων μέτρα των αλλεπάλληλων φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων επιβαρύνσεων, οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα καθώς ενισχύουν την παραοικονομία. Ολοένα και περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί προτιμούν να πουλήσουν το λάδι τους έστω και 0,40 €/κιλό φθηνότερο αρκεί να αποφύγουν την επίσημη δήλωση και φορολόγησή τους.

Από το μέτωπο των εταιριών τυποποίησης αναφέρεται μείωση των πωλήσεων κατά 20% περίπου με τις ποσότητες που εμφιαλώνονται να έχουν πέσει κάτω των 30.000 τόνων.

Υπαιθρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.