Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

Μοναδικές ιστορικές στιγμές για τις λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο.

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι μας, στις 26 Μαρτίου 2016, το Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας έζησε μοναδικές, ιστορικές, ανεπανάληπτες στιγμές, όπως ταιριάζει στην ιστορία του.

Καπεταναίοι και καπετάνισσες κρατώντας δάδες και .....

λάβαρα του 1821 και ακολουθούμενοι από πλήθος κόσμου, σε συνδυασμό με την γραφικότητα του χωριού, δημιούργησαν σκηνικό ταινίας Αγγελόπουλου, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, εντυπωσιασμένος από το θέαμα. Το Σιδηρόκαστρο σείστηκε από τις κουμπουριές των καταπληκτικών Ελληνομνημόνων Καλαμάτας και το χορευτικό του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών έστησε τον χορό της Λεβεντιάς.

Το ιστορικό έθιμο των λαμπαδηφοριών Σιδηροκάστρου, το οποίο έχει καθιερωθεί ως θεσμός του Δήμου Τριφυλίας και το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμβολίζει την ανάσταση του Γένους με τον ξεσηκωμό του 1821 και τον πόθο για Λευτεριά και τιμάει όλους τους ήρωες του Αγώνα. Έχει μέχρι τώρα παρουσιαστεί τηλεοπτικά από την ΕΤ3 και την εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό», τον ΑΝΤΕΝΝΑ, την ΝΕΤ και την εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα», ενώ έχει γίνει πληθώρα αναφορών σε όλα τα Μ.Μ.Ε. της Μεσσηνίας.

Η αρχή του εθίμου χάνεται στα βάθη της ιστορίας και είναι κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας του χωριού. Η μοναδικότητά του έγκειται στο συγκεκριμένο και ιδιαίτερο τελετουργικό, όπως πομπή στα γραφικά σοκάκια του χωριού με αναμμένες δάδες (κουτιά με στάχτη, ποτισμένα με πετρέλαιο) κατά τη δύση του ηλίου, θεατρικά δρώμενα, κλέφτικα τραγούδια και άλλα άσματα της Επανάστασης, που τραγουδιούνται κατά τη διάρκεια της πομπής (η οποία συνοδεύεται με ταμπούρλα, λάβαρα και φλογέρα) και στη συνέχεια γύρω από την μεγάλη φωτιά που ανάβεται από τις δάδες.

Το τελετουργικό αυτό υπογραμμίζουμε ότι έχει αντληθεί από την ιστορική έρευνα της ιστορικού και προέδρου του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας Μαρίας Κ. Λιακάκη και από τις μαρτυρίες γερόντων του Σιδηροκάστρου (όπως ο αείμνηστος Γεώργιος Μητρόπουλος ή μπαρμπα-Κολώνας) και αποτελεί παρακαταθήκη για όλους τους Σιδηροκαστρίτες.

Για το Δ. Σ. του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών
Η Πρόεδρος Μ. Λιακάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.