Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΙΚΑ: Ασφάλιση και βιβλιάριο υγείας με 50 ένσημα και το 2016

Τη χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσω θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας με προϋπόθεση τα 50 ένσημα αλλά και την παράταση ασφαλιστικής κάλυψης ανέργων και ασφαλισμένων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ προβλέπει εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα το ......

Υπουργείο Εργασίας επικαλούμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και προκειμένου να μην μείνουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και τα μέλη οικογενείας τους, σημειώνει ότι ήδη προωθείται διάταξη νόμου, με την οποία προβλέπεται ότι:

α) στους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και στα μέλη οικογένειας τους, για την περίοδο από 1/3/2016 έως 28/2/2017, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2015), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου.

β) στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος, παρατείνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2017.

γ) στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ηλικίας άνω των 30 και έως 65 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματος τους και παραμένουν άνεργοι, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2017.

δ) στους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε., του Ε.Τ.Α.Α. και στους υπερήλικες ασφαλισμένους του Ο.Γ.Α., η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές σε είδος, παρατείνεται έως 28/2/2017.

ε) στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ», της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς και τα μέλη οικογένειας τους, για την περίοδο από 1/3/2016 έως 28/2/2017, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.

στ) στους πωλητές Λαϊκού Λαχείου, οι οποίοι υπάγονται στο κεφάλαιο ΙΓ του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς κα τα μέλη οικογενείας τους, για την χρονική περίοδο από 1/3/2016 έως 28/2/2017 καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος χωρίς την προϋπόθεση της συμπλήρωσης απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας και δεδομένου ότι, την 29η/2/2016 λήγει η ασφαλιστική ικανότητα των ανωτέρω ασφαλισμένων ισχύουν τα παρακάτω:

i. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., για την περίοδο 1/3/2016 έως 28/2/2017, γίνεται με την συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2015), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου.

ii. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας των εργαζομένων των επιχειρήσεων με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ», της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για την περίοδο 1/3/2016 έως 28/2/2017, γίνεται χωρίς την συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.

iii. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους πωλητές Λαϊκού Λαχείου,καθώς κα τα μέλη οικογενείας τους, για την χρονική περίοδο από 1/3/2016 έως 28/2/2017 γίνεται χωρίς την προϋπόθεση της συμπλήρωσης απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.

iv. Παρατείνεται η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος έως 28/2/2017, των ανέργων.

v. Παρατείνεται η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές σε είδος έως 28/2/2017, στους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε.

vi. Παρατείνεται η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές σε είδος έως 28/2/2017, στους ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.