Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015

Έρχονται αλλαγές στα τεκμήρια και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης το 2016

Αλλαγές στα τεκμήρια ετοιμάζει η Κυβέρνηση για το 2016, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Χρόνια τώρα, τα .....

τεκμήρια προκαλούν προστριβές μεταξύ υπουργείου και φορέων από τον κλάδο αυτοκινήτου καθώς οι ιδιοκτήτες ΙΧ καλούνται να «καλύψουν» στις φορολογικές τους δηλώσεις τα υπέρογκα αναχρονιστικά ποσά που ορίζουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ότι «τα τεκμήρια θα εξεταστούν μέσα στο 2016 και θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης αφού υπάρχουν αλλαγές στα δεδομένα».
Όπως σημειώνει το enikonomia.gr, οι αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης θα συμπαρασύρουν και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένα και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι μην επιβαρύνονται από τεκμήρια και φόρους οι ιδιοκτήτες φθηνών αυτοκινήτων.

Ειδικότερα ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης επιβάλλεται σε ποσοστό 5% επί του τεκμηρίου διαβίωσης στα ΙΧ με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. έως 2,5 λίτρα και σε ποσοστό 13% στα ΙΧ με κινητήρες από 2.501 κ.εκ. και άνω.
Τα τεκμήρια Διαβίωσης αναμένεται να μειωθούν σημαντικά στα αυτοκίνητα ώστε να προσεγγίζουν το πραγματικό ετήσιο κόστος χρήσης με μειώσεις πάνω από 50%, αλλά το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να συνδέσει το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης με την Αξία Λιανικής προ φόρων ώστε να πληρώνουν τον συγκεκριμένο φόρο οι ιδιοκτήτες των πραγματικά ακριβών αυτοκινήτων και όχι εκείνοι που έχουν οχήματα με κινητήρες μεγάλου κυβισμού.

Το όριο που εξετάζεται για την επιβολή του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης κυμαίνεται μεταξύ 25.000 και 30.000 ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου, αν τελικά επιβληθεί στα ΙΧ με Αξία Λιανικής από 25.000 ευρώ, στην «τσιμπίδα» της εφορίας θα πιαστούν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.
Παράλληλα μια πρόταση θέλει την επιβολή του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης σε αυτοκίνητα από 20.001 ευρώ και άνω αλλά είναι πολύ πιθανό να μην υιοθετηθεί.

Οι συντελεστές του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης στα αυτοκίνητα που τα Τέλη Κυκλοφορίας τους υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 αναμένεται να οριστικοποιηθούν αρχές του 2016, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr, θα κυμαίνονται από 5% έως και 10% της Αξίας Λιανικής των οχημάτων και θα μειώνονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε βάθος πενταετίας.

Ειδικότερα στις προτάσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης να ανέρχεται σε 10% για αυτοκίνητα με Λιανική Αξία πάνω από 40.000 ευρώ ενώ σε ποσοστό 5% θα ανέρχεται ο συγκεκριμένος φόρος στα αυτοκίνητα με Αξία Λιανικής από 25.000 έως 39.999 ευρώ.
Αναφορικά με τις εκπτώσεις του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα ποσά που απορρέουν από τον συγκεκριμένο φόρο να μειώνονται σε ποσοστό έως και 50% σε βάθος πενταετίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.