Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΟΛΟΣΧΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ ΣΕ ΚΑΛΟΝΕΡΟ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ

Ζημιές και σε άλλες περιοχές της Π.Ε. Μεσσηνίας

ΟΛΟΣΧΕΡΗΣ είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες σε 400 στρέμματα περίπου πρώιμων κηπευτικών (ντομάτα, πεπόνι, πιπεριά κ.λ.π.) καρπουζιού χαμηλής κάλυψης και πατάτας. καρπουζιού από την χθεσινή χαλαζόπτωση που έπεσε σε περιοχές του Καλού Νερού και της Ελαίας.

Ειδικότερα στην .....

περιοχή αρμοδιότητας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση στις Τ.Κ. Καλού Νερού, Ραχών καθώς και στην Δ.Κ. Κυπαρισσίας και σε κάποιες περιπτώσεις οι ζημιές ήταν έως και ολοσχερείς.

Χαρακτηριστικό της χαλαζόπτωσης ήταν το μέγεθος, η ένταση και η διάρκεια του χαλαζιού.

Ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κος Παρασκευόπουλος με κλιμάκιο γεωπόνων επισκέφθηκαν τις καλλιέργειες και διαπίστωσαν τις ζημιές.
Τις περιοχές επισκέφθηκε και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καλού Νερού Σπυρίδων Παπαηλιού.

Οι ζημιές αφορούν 400 στρ. περίπου πρώιμων κηπευτικών (ντομάτα, πεπόνι, πιπεριά κ.λ.π.) καρπουζιού χαμηλής κάλυψης και πατάτας. Επιπλέον ζημιές έγιναν και στην ελαιοκαλλιέργεια στην ίδια περιοχή. Θα παρακολουθηθεί η εξέλιξη της ζημιάς ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθός της.

Η ένταση του φαινομένου ήταν τέτοια που σε κάποιες περιπτώσεις οι παραγωγοί θα αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες.
Υπήρξε επικοινωνία με τον Επόπτη του ΕΛΓΑ Ν. Μεσσηνίας για τις ζημιές και ενημερώθηκαν οι παραγωγοί να απευθυνθούν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ ώστε να υποβάλουν αιτήσεις.

Ζημιές και σε παειοχές της Π.Ε. Μεσσσηνίας

Ζημιές από τη χθεσινή (11-5-2015) χαλαζόπτωση σημειώθηκαν στην αγροτική παραγωγή της Π.Ε. Μεσσηνίας. Όσον αφορά στην περιοχή αρμοδιότητας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μεσσηνίας οι αναφορές έχουν ως εξής:

ΕΛΙΑ
Δήμος Δυτ. Μάνης
Προσήλιο- Κάμπος- Τσέρια- Γαϊτσές- Καρδαμύλη

Δήμος Καλαμάτας
Ορεινές Κοινότητες Δημ. Ενότητας Αρφαρών
Άγριλος- Σταματινού- Αρφαρά- Βρωμόβρυση

Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας
Ασπρόχωμα- Αντικάλαμος- Λέικα

Δήμος Κορώνης
Φαλάνθη- Βουνάρια- Κόμποι- Χαρακοπιό

ΑΜΠΕΛΟΕΙΔΗ
Δήμος Κορώνης
Φαλάνθη- Βουνάρια- Κόμποι- Χαρακοπιό

Δήμος Καλαμάτας
Τοπικές Κοινότητες Θουρίας- Αρφαρών- Μικρομάνης- Άριος- Άμμου- Πλατέος


Αύριο Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 κλιμάκια γεωπόνων της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές για συνοπτική αποτίμηση των ζημιών και παροχή οδηγιών στους αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.