Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Το “απόρρητο σχέδιο” Λαγκάρντ-Βαρουφάκη για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους

Η συνάντηση που είχαν ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα των Καθολικών στην Ουάσινγκτον η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσέλαβε διαστάσεις πολιτικής και διπλωματικής μυθολογίας.

Γιατί έγινε η ......

συνάντηση; Γιατί έγινε με… επείγοντα χαρακτήρα; Τι είπαν; Τι… δεν είπαν, ή μάλλον τι δεν μάθαμε; Και πολλά ακόμη, αντίστοιχου μυστικισμού και σεναριολογίας.

Τα… εύκολα, τα έχετε διαβάσει ήδη, αναφορικά με τη δέσμευση της Ελλάδας να αποπληρώσει στην ώρα του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και την εμμονή του ΔΝΤ σε νέες περικοπές που θα πλήξουν βάναυσα την ελληνική κοινωνία.

Εμείς, θα σταθούμε στην πολιτική διάσταση της συνάντησης. Το Ταμείο και η Κριστίν Λαγκάρντ έχουν κεντρικό ρόλο, όχι μόνο στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές της χώρας, αλλά κυρίως στην επόμενη μέρα.

Στο τι θα συμβεί μετά τον Ιούνιο, και τη νέα συμφωνία που θα υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας, και να διευκολυνθεί η έξοδός της στις αγορές, για απευθείας δανεισμό.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει την άνεση του… μέσα-έξω. Το δικό του “Μνημόνιο” δηλαδή συνεχίζεται, ανεξαρτήτως του τι θα συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ διαθέτει, με την εξαίρεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το πιο… ογκώδες ταμείο, με δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης μιας χώρας με ρευστό.

Επειδή όμως οι αποφάσεις λαμβάνονται από το διοικητικό συμβούλιό του, για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση μιας χώρας, θα πρέπει το χρέος της να θεωρείται βιώσιμο και εξυπηρετίσιμο, για διάστημα 12 μηνών.

Το ΔΝΤ έχει εκφράσει πάγιες ενστάσεις για τη… βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και στην προκειμένη περίπτωση, είναι ισχυρός σύμμαχος της κυβέρνησης Τσίπρα στην προσπάθειά της να πιέσει τη Γερμανία να συναινέσει σε ένα νέο “κούρεμα” του χρέους, με οποιοαδήποτε μορφή και αν αποφασιστεί να έχει η απομείωση αυτή.

Στη συνάντηση Λαγκάρντ-Βαρουφάκη λοιπόν, αυτή ήταν η “κρυφή ατζέντα”. Ο ρόλος… συνηγόρου του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για απομείωση του χρέους, που θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πολύ πιο έντονα και… επίμονα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, στις συζητήσεις που θα προηγηθούν της τελικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους τον Ιούνιο.

Και προκειμένου να εξασφαλίσει μια τέτοια στήριξη η κυβέρνηση Τσίπρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε στην Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η Αθήνα δεν θα… ξεχάσει ποτέ να αποπληρώσει το Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.