Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

Αμείωτο ενδιαφέρον Λαμπρόπουλου για καθυστερήσεις σε έργα της Μεσσηνίας.

Την έντονη ανησυχία του για καθυστερήσεις και ακυρώσεις δημοπρασιών εξέρασεο πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος με επιστολή του στο Φιλιατρά News.
Ο κ. Λαμπρόπουλος, παρόλο που δεν εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας -λόγω του εκλογικού νόμου- δεν σταματά να ενδιαφέρεται για έργα ανάπτυξης που αφορούν ή που συνδέονται και με τον Νομό μας.

Στην επιστολή του ο κ. Λαμπρόπουλος, αναφέρει πως από το υπουργείο Υποδομών του έρχονται πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις για τα έργα που ενδιαφέρουν την Πελοπόννησο και την Μεσσηνία, δεν είναι καλές και μπορεί να ακυρώσουν την κατασκευή τους.

Συγκεκριμένα :........

1.] Για το τμήμα της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο ακυρώνεται η δημοπράτησή του που είχε προγραμματισθεί να γινόταν στις 31-3-2015 .
Το Πάτρα – Πύργος θα τεμαχισθεί σε οκτώ τμήματα και θα συνταχθούν νέα τεύχη δημοπράτησης , θα γίνουν οκτώ διαγωνισμοί που σημαίνει ότι η νέα δημοπράτηση θα γίνει τουλάχιστον ένα χρόνο αργότερα .
Γιατί γίνεται αυτό , να μας το εξηγήσει ο αρμόδιος Υπουργός , που ενώ ακόμη δεν έχει ορκιστεί , παίρνει τέτοιες αποφάσεις .

2.] Για το τμήμα Πύργος – Καλό Νερό δεν ακούγεται καμιά πρόβλεψη .

3.] Το τμήμα από Καλό Νερό – Τσακώνα , ως γνωστόν είχε ενταχθεί για την κατασκευή του με το Νόμο 4129/2013 , όταν κυρώθηκε στη Βουλή η σύμβαση κατασκευής της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ .
Στο Καλό Νερό – Τσακώνα υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες οδοποιίας και εγκεκριμένοι – επικαιροποιημένοι περιβαλλοντικοί όροι .
Πρέπει τώρα να γίνει δημοπράτηση για υποστηρικτικές μελέτες (Γέφυρες , Σήμανση , Υδραυλικά) , που δεν απαιτούν μεγάλο χρόνο.
Επειδή η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου συζητά την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ , υπάρχει κίνδυνος απένταξης και ακύρωσης του έργου .

4.] Για την συνέχιση του Περιφερειακού της Καλαμάτας η σύμβαση , αφού εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , βρίσκεται εδώ και αρκετό χρόνο στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο μια εβδομάδα πριν τις εκλογές ζήτησε επιπλέον στοιχεία .
Εφ΄όσον εγκριθεί κατόπιν θα έλθει στη Βουλή για κύρωση .
Για τη σύμβαση ο Υπουργός δεν έχει εκφράσει άποψη , αν συμφωνεί ή όχι με το περιεχόμενό της . Αν θελήσει να την αλλάξει τότε θα αρχίσει όλη η διαδικασία πάλι από την αρχή (Ευρωπαϊκή Επιτροπή , Ελεγκτικό Συνέδριο , Βουλή) με απροσδιόριστο χρόνο .

5.] Για την γέφυρα στην Τσακώνα , εάν δεν υπάρξουν προβλήματα γραφειοκρατικά και πληρωμών θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο να έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία .

6.] Το Καλαμάτα – Ριζόμυλος εντάχθηκε τελευταία με 100 εκατομ. € στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων , του οποίου το συνολικό ύψος του κονδυλίου είναι 140 εκατομ. € για όλη την Ελλάδα , που όμως προορίζονται κυρίως για την εξόφληση παλαιότερων οφειλών και που σημαίνει ότι το έργο είναι μετέωρο.

7.] Για το υπόλοιπο τμήμα από το Ριζόμυλο μέχρι την Πύλο και την Μεθώνη , οι μελέτες που τις είχαμε ξεκινήσει από το 2007 , με τον τότε Υπουργό Υποδομών , είναι σχεδόν έτοιμες , εκτός του τμήματος από το Σουληνάρι μέχρι την Πύλο που θα απαιτηθούν επί πλέον γεωλογικές μελέτες.
Ιδιαίτερα για τα τμήματα Ριζόμυλος – Σουληνάρι και Πύλος – Μεθώνη οι υπολειπόμενες μελέτες, που δεν είναι σημαντικές , αν προκηρυχθούν τώρα , θα τελειώσουν γρήγορα και τα τμήματα αυτά θα μπορούν να ενταχθούν και δημοπρατηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου .

8.] Το τμήμα Λεύκτρο – Σπάρτη είναι έτοιμο και περιμένει την έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την κύρωσή της από την Βουλή , για να δοθεί δύο μήνες μετά στην κυκλοφορία .

Κατόπιν όλων των παραπάνω , αυτό που μπορώ να προτείνω και που πρέπει τώρα να γίνει , είναι , οι Βουλευτές του Νομού και οι Φορείς να πράξουν , όπως έχουν υποχρέωση , ότι απαιτείται για το καλύτερο αποτέλεσμα .

Δεν πρέπει να ακυρωθούν ή να καθυστερήσουν τα έργα που είχαν προγραμματισθεί ή που είναι ώριμα για ένταξη και δημοπράτηση.
Η παραπέρα ανάπτυξη του Νομού μας και κυρίως στον Τουρισμό βασίζεται στην αποπεράτωση αυτών των έργων.
Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

9 – 3 – 2015
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.