Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Αυξήσεις του ΦΠΑ σε τσιγάρα, καύσιμα και ποτά

Σε ανοιχτή γραμμή με τα αρμόδια υπουργεία και δη το οικονομικό επιτελείο είναι το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ολοκληρώσουν εντός χρόνου και να αποστείλουν στους εταίρους μέχρι τη Δευτέρα τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα «ξεκλειδώσει» τη .......

ροή της χρηματοδότησης.

Τα σενάρια και το κλειδί του ΦΠΑ για τη λίστα

Τη στιγμή που γράφονται και σβήνονται φράσεις και παράγραφοι, κρίσιμο σημείο διαβούλευσης είναι οι αλλαγές στον ΦΠΑ, καθώς η κυβέρνηση έχει προ πολλού ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να επιβαρύνει περαιτέρω μεγάλες πληθυσμιακές και κοινωνικές ομάδες που έχουν ήδη υποστεί τη φοροεπιδρομή των προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση απορρίπτει το σχέδιο για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος προβλέπει μετάταξη γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή 13% στο 23%. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται να διατηρηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ 13% για τα βασικά είδη διατροφής (γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμί, κρέας, ζυμαρικά, ψάρια, φρούτα κ.ά.) καθώς και στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο και στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς. Στον συντελεστή ΦΠΑ 6,5% θα διατηρηθούν, όπως όλα δείχνουν, τα φάρμακα, τα βιβλία, ο Τύπος και τα εισιτήρια των θεάτρων, ενώ άγνωστη παραμένει ακόμη η «τύχη» του ΦΠΑ στη διαμονή στα ξενοδοχεία. Επίσης υπάρχουν σκέψεις για αύξηση της φορολογίας στα ποτά και στα καύσιμα αλλά όχι στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα τσιγάρα.

Το γεγονός όμως ότι τα «καυτά» σημεία της λίστας είναι πολύ περισσότερα και αφορούν αρκετούς τομείς (ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγές στο Δημόσιο, σε φορολογικά, εργασιακά κ.ά.), σε συνδυασμό με την απόφαση της κυβέρνησης να μη δεχθεί βασικές ρυθμίσεις του μέιλ Χαρδούβελη, περιπλέκει τη διαδικασία, ειδικά στο επίπεδο της κοστολόγησης. Εγκυρότατες πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη και αποφασισμένη αφενός να προλάβει τις προθεσμίες και αφετέρου να λύσει τους «γόρδιους δεσμούς», ξεκινώντας από τη συνεδρίαση του Brussels group, μέσα στις επόμενες ώρες ή μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η λίστα που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι το επεξεργασμένο μεταρρυθμιστικό εθνικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης.Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι το καθοριστικής σημασίας Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά για να εγκρίνει τη λίστα την προσεχή Τετάρτη το αργότερο - δηλαδή μία εβδομάδα νωρίτερα από την υποχρέωση της χώρας να καταβάλει την προβλεπόμενη δόση του Απρίλη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΤΑ «ΚΑΥΤΑ» ΘΕ ΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Στο τραπέζι των διαπραγμα-τεύσεων παραμένει ανοιχτό το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση επιμένει ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι στην ατζέντα του σχεδιασμού με στόχο να εξασφαλιστούν συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα. Βασική προϋπόθεση είναι το Δημόσιο να διατηρεί στρατηγική θέση σε αξιοποιήσεις που, ως φαίνεται, αφορούν σε περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, ολυμπιακά ακίνητα κ.ά.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΦΠΑ
Εκτός πλάνου είναι πλέον οι αλλαγές στον ΦΠΑ και δη για τα νησιά. Αυτό επισημάνθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος ουσιαστικά διέγραψε την πιθανότητα αύξησης του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές, όπου μέχρι τώρα ισχύει μειωμένος ΦΠΑ. Ενα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι επιλεκτικές μετατάξεις προϊόντων, με εξαίρεση βασικά είδη διατροφής από το 13% στο 23%.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ
Δεν υπάρχει, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενδεχόμενο αύξησης του φορολογικού συντε-λεστή. Η μέχρι τώρα «γραμμή» της κυβέρνησης βασίζεται στην άποψη ότι δεν μπορεί να επιβαρυνθούν επιπλέον οι μισθωτοί, τα μεσαία και κυρίως τα χαμηλά στρώματα. Εντούτοις οι εταίροι ζητούν αλλαγές με άμεσο φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και αναμένουν συγκεκριμένα μέτρα στη λίστα.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ενα «μίνι» πακέτο παρεμβάσεων προβλέπεται για το Ασφαλιστικό, με στόχο να μπει ζεστό χρήμα στα Ταμεία. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό σύστημα, ενοποιήσεις Ταμείων έπειτα από διάλογο, παρεμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μέτρα για την εισφοροδιαφυγή.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού περιλαμβάνει το πακέτο του υπουργείου Εργασίας. Βάρος θα πέσει στην εντατικοποίηση των ελέγχων για «μαύρη» εργασία και στη λήψη μέτρων για την ευέλικτη απασχόληση, θέματα για τα οποία θα υπάρξει χωριστό νομοσχέδιο. Η ελληνική πλευρά δεν συζητά το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Στο «καυτό» θέμα των πρόωρων συντάξεων το υπουργείο ρίχνει βάρος στον περιορισμό των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στόχος είναι να μην εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις που οδηγούν σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων (δηλαδή να μην εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού και να μην τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.