Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

«Φουντώνουν» οι συζητήσεις για (νέο) Δήμο με έδρα τους Γαργαλιάνους…

Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης προτάσσουν κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων, ακόμη και θεσμικοί παράγοντες της αυτοδιοίκησης, στη Δυτική Μεσσηνία που από το 2011, τέσσερα χρόνια λειτουργίας των καλλικράτειων Δήμων, δεν έχουν χωνέψει τους Δήμους που συστάθηκαν και την επομένη της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν ......

συζητήσεις και «μουρμούρες» για κατάργηση του «Καλλικράτη» και δημιουργία νέου Δήμου με έδρα τους Γαργαλιάνους!

«Τροφή» για τις συζητήσεις σεναρίων, αλλά και την πρόκληση και ανακίνηση του ζητήματος διάλυσης των καλλικράτειων Δήμων στην περιοχή, έδωσαν με δηλώσεις τους, προ ημερών, σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Κώστας Πουλάκης, οι οποίοι προανήγγειλαν τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα αντικαθιστά τον «Καλλικράτη».

«Μιλάμε για ένα πλαίσιο μέχρι και στο πεδίο της χωροθέτησης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι «αυτές οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν το πλαίσιο πολύ πριν από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές».
«Θα υπάρξει αποκλιμάκωση στο χωροταξικό, το οποίο θα προσεγγίσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία. Δε θα κόψουμε κοστούμι όπως έκαναν ο “Καλλικράτης” και ο “Καποδίστριας”» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης και συμπλήρωσε ότι αυτό θα γίνει με εξαντλητική συζήτηση με τους ΟΤΑ, στην οποία θα ληφθεί υπόψη η παραγωγικότητα - ανάπτυξη, η ιστορικότητα και η πολιτισμικότητα των περιοχών!

Δε χρειαζόταν να πουν και τίποτα περισσότερο, δεδομένης και της δημόσια εκπεφρασμένης, κατ’ επανάληψη, άποψης και θέσης που έχουν για τους καλλικράτειους Δήμους της περιοχής κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων, ακόμη και θεσμικοί της αυτοδιοίκησης, και «άρχισαν τα όργανα»!
Στην Τριφυλία και τη Δυτική Μεσσηνία, ήδη από το 2012, με την περίφημη επιστολή του τότε ΥΠΕΣ, Ευριπίδη Στυλιανίδη, στους δημάρχους για τον «Καλλικράτη», ξεκίνησαν σχετικές συζητήσεις, σε πρώτο βαθμό κυρίως μεταξύ αυτοδιοικητικών παραγόντων, για το εάν πρέπει να διαλυθεί – καταργηθεί ο Δήμος Τριφυλίας ως έχει με τη σημερινή του μορφή και να αλλάξουν τα όριά του, με το ίδιο να ισχύει και για το Δήμο Πύλου – Νέστορος, ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος, στο κέντρο της Δυτικής Μεσσηνίας, ο οποίος να προκύψει από τη συνένωση των σημερινών Δημοτικών Ενοτήτων Γαργαλιάνων και Νέστορος (ίσως και με τη Δημοτική Ενότητα Παπαφλέσσα)!
Μάλιστα, ιδιαίτερα έντονες φέρονται να είναι συζητήσεις και διεργασίες κινούμενες σ’ αυτή την κατεύθυνση στους Γαργαλιάνους, όπως άλλωστε θυμίζουμε ομόφωνα ζητούσε με ψήφισμά του, το 2010, το Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων (στο οποίο συμμετείχαν και δημοτικοί σύμβουλοι της σημερινής συμπολίτευσης του Δήμου Τριφυλίας): Δήμο Νέστορος με έδρα τους Γαργαλιάνους!

Τότε, στο ψήφισμα - πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων, μεταξύ άλλων, αναφερόταν: «Ο Δήμος (σ.σ. Δήμος Νέστορος με έδρα τους Γαργαλιάνους) πληροί ΟΛΑ τα κριτήρια του (τότε) σχεδίου νόμου και έχει τις υποδομές και τις δυνατότητες να αποτελέσει ένα δυναμικό, αναπτυξιακό και σύγχρονο Δήμο, που να ανταποκρίνεται πλήρως στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες των δημοτών του».
Στα επιχειρήματά τους, τόνιζαν: «Οι Δήμοι Νέστορος και Γαργαλιάνων συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, έχουν κοινή οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναφορά (παραγωγή, εμπόριο, κοινωνικές σχέσεις, δημόσιες υπηρεσίες, πηγές νερού, κοινή Ι. Μητρόπολη κ.λπ.), γεωγραφική και χωροταξική συνέχεια και ομοιογένεια, ο καθένας, δε, αποτελεί ουσιαστικά την ενδοχώρα του άλλου. Στα όριά τους αναπτύσσεται η τουριστική επένδυση της ΠΟΤΑ, εκ των μεγαλυτέρων της χώρας, που δημιουργεί τεράστιες προοπτικές».

Αυτό είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που ακούγεται ξανά τις τελευταίες μέρες στην περιοχή. Ωστόσο, θυμίζουμε, τότε, το 2010, μετά την έκδοση του εν λόγω ψηφίσματος, στους Γαργαλιάνους, άλλαξαν θέση, ενώ εισέπραξαν και την άρνηση της πλειοψηφίας του τότε Δ.Σ. Νέστορος. Στη συνέχεια διεκδίκησαν ανεπιτυχώς, μαζί με το Δήμο Φιλιατρών (με κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών και όχι ομόφωνη!), τη δημιουργία Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους!
Θυμίζουμε πως, τότε (το 2010), όλο το Δ.Σ. Γαργαλιάνων απειλούσε με παραιτήσεις, χαρακτηρίζοντας έκτρωμα τον καλλικράτειο Δήμο Τριφυλίας. Κι όταν αυτός υλοποιήθηκε με την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου, παραιτήθηκαν οι σύμβουλοι της τότε αντιπολίτευσης του Δήμου Γαργαλιάνων, αντιδρώντας στο έκτρωμα του Δήμου Τριφυλίας, πλην ενός που παραιτήθηκε τις επόμενες εβδομάδες.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, όμως, οι ίδιοι που παραιτήθηκαν επειδή έγινε το έκτρωμα – Δήμος, έθεσαν υποψηφιότητα και εξελέγησαν κιόλας για να τον υπηρετήσουν!
Το 2012, με το που τέθηκε το θέμα της επιστολής Στυλιανίδη, οι ίδιοι άνθρωποι ξαναβγήκαν στα «κάγκελα» για τη διάλυση – διάσπαση του Δήμου Τριφυλίας και τη δημιουργία νέου Δήμου με έδρα τους Γαργαλιάνους. Θυμίζουμε, μάλιστα, ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δ.Ε. Γαργαλιάνων (σ.σ. οι 5 από τους 8 είναι και σήμερα δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας) με επιστολή τους, που φέρει ημερομηνία 7 Σεπτεμβρίου 2012, κατέθεσαν δημόσια τις απόψεις – προτάσεις τους και το αίτημά τους για νέο Δήμο στην περιοχή με έδρα τους Γαργαλιάνους: «Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δ.Ε. Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας, συναισθανόμενοι την ευθύνη απέναντι στους συνδημότες μας και μετά την εμπειρία της εφαρμογής του ν. “Καλλικράτη”, στηρίζουμε και συμφωνούμε με τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, για τη δημιουργία νέου Δήμου στο κέντρο της Δυτικής Μεσσηνίας με έδρα τους Γαργαλιάνους. Καταθέτουμε τις απόψεις-προτάσεις μας, όπως ζητήθηκαν με το υπ’ αριθμόν 1/02-08-2012 έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών προς τους δημάρχους όλης της χώρας, που αφορούν σε ζητήματα λειτουργικά, θεσμικά και χωροταξικά, όπως παρακάτω:

α . Ο σχεδιασμός του ν. “Καλλικράτη” όσον αφορά στην περιοχή μας υπαγορεύθηκε από μικροπολιτικές – κομματικές σκοπιμότητες, τοπικού χαρακτήρα, και δε λήφθηκαν υπ’ όψη οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών. Η όποια δε “διαβούλευση” έγινε, ήταν εξόφθαλμα προσχηματική και σε κανένα σημείο δεν αποτέλεσε διαμορφωτικό παράγοντα της τελικής απόφασης. Ουδείς “αφουγκράσθηκε” πραγματικά τις τοπικές κοινωνίες.

β. Η αμείλικτη καθημερινότητα, η ταλαιπωρία των δημοτών, η συρρίκνωση των πάσης φύσεως υπηρεσιών, η διοικητική – γραφειοκρατική σύγχυση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, η οικονομική κρίση και η μείωση των πηγών χρηματοδότησης, ο “μύθος” της γενναίας χρηματοδότησης του νέου θεσμού, όπως μεγαλοστόμως εξαγγέλλετο, αποτελούν τη σημερινή πραγματικότητα που καθιστά αδύνατο να αντιμετωπιστεί από τα “διοικητικά μορφώματα” του ν. “Καλλικράτη”.

γ. Προτείνουμε τη δημιουργία νέου ΔΗΜΟΥ στο κέντρο της Δυτικής Μεσσηνίας με βάση τη σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των πρώην καποδιστριακών Δήμων της περιοχής και τις εκπεφρασμένες απόψεις των τοπικών κοινωνιών.

δ. Ο προτεινόμενος Δήμος έχει τις υποδομές και τις δυνατότητες να αποτελέσει ένα δυναμικό, αναπτυξιακό και σύγχρονο Δήμο, με τη συμμετοχή σε αυτόν όμορων πρώην καποδιστριακών Δήμων, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με ιστορικούς δεσμούς, έχουν κοινή οικονομία, κοινωνική και πολιτική αναφορά (παραγωγή, εμπόριο, κοινωνικές σχέσεις κ.λπ.) γεωγραφική και χωροταξική συνέχεια, ομοιογένεια και μικρές χιλιομετρικές αποστάσεις».

Τις τελευταίες μέρες, στους Γαργαλιάνους, συζητείται έντονα, μεταξύ πολιτών και εκπροσώπων τοπικών συλλογικών φορέων - που έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με αυτοδιοικητικούς, νυν και πρώην –, το κατάλληλο “timing”, ώστε να προταθεί και υποστηριχθεί σθεναρά, με επιχειρήματα, δημόσια αλλά και αρμοδίως στο ΥΠΕΣ, εκ νέου το αίτημα για δημιουργία νέου Δήμου, Δήμου Νέστορος με έδρα τους Γαργαλιάνους, αποτελούμενου από τους πρώην Δήμους Γαργαλιάνων και Νέστορος, ίσως και τον πρώην Δήμο Παπαφλέσσα!

Ανάλογες συζητήσεις φέρεται να γίνονται και στη Δημοτική Ενότητα Νέστορος, με τους Χωραΐτες να βλέπουν – ίσως – με περισσότερη θέρμη τώρα την πρόταση που είχε κατατεθεί το 2010 για δημιουργία ενός τέτοιου Δήμου (Δήμου Νέστορος με έδρα τους Γαργαλιάνους).
Με ενδιαφέρον αναμένεται το επόμενο διάστημα να «ανοίξει» επισήμως, αρμοδίως και δημοσίως η κουβέντα για τον «Καλλικράτη», τις θεσμικές αλλαγές και το «νέο» χωροταξικό και, βεβαίως, ενδιαφέρον θα έχουν οι επίσημες θέσεις – τοποθετήσεις τόσο από τις σημερινές Δημοτικές Αρχές όσο και από κάθε έναν από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες στην περιοχή.

Στο Δήμο Τριφυλίας, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη και δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης που δεν έκρυβαν, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, τη σφοδρή τους επιθυμία για διάλυση - κατάργηση του Δήμου (στον οποίο εξελέγησαν για να τον υπηρετούν και να προσφέρουν!) και θεωρείται πως, εκτός συγκλονιστικής πολιτικής και προσωπικής κυβίσθησης, την ίδια άποψη – θέση θα διατηρούν ακόμα και σήμερα.

Στο, δε, Δήμο Πύλου – Νέστορος, πάντως, όπως ακούγεται, δε θα έλεγαν όχι σε ενδεχόμενη προσάρτηση – συνένωση της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων με τον ίδιο, ενώ φέρονται να απορρίπτουν κάθε σενάριο απόσχισης από το Δήμο Πύλου - Νέστορος της Δ.Ε. Νέστορος, καθώς και της Δ.Ε. Παπαφλέσσα (που τα σενάρια διεκδίκησης δημιουργίας νέου Δήμου τη «θέλουν», πιθανώς, να «ενισχύει» το νέο Δήμο Νέστορος με έδρα τους Γαργαλιάνους).

Πάντως, εκτιμάται βάσιμα ότι, αφού ο ίδιος υπουργός «άνοιξε» τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και το χωροταξικό των Δήμων, το έπραξε δείχνοντας διάθεση να σεβαστεί την επιθυμία και βούληση των τοπικών κοινωνιών για «αυτοδιάθεση» στη βάση.

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.