Ο υπουργός Εργασίας κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με θέμα την απλούστευση των διαδικασιών του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου και στην .....
αποτελεσματικότερη λειτουργία και εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του Σώματος στο νέο περιβάλλον ηλεκτρονική διακυβέρνησης., ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις για εξορθολογισμό του προστίμου των 10.550 ευρώ που ισχύει σήμερα για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο.
Ο απερχόμενος ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ ανέφερε ότι η επιθεώρηση εργασίας εισπράττει μόνο το 25% των προστίμων που επιβάλλονται για ανασφάλιστη εργασία, ενώ το υπόλοιπο 75% των προστίμων ακολουθεί τη διαδικασία της είσπραξης των δημοσίων εσόδων από την εφορία ή και μέσω της δικαστικής οδού. Ειδικότερα ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος του ΣΕΠΕ που έχει ως στόχο τον εντοπισμό και τον έλεγχο των εργασιακών παραβάσεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό το πρόστιμο των 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο που εντοπίζουν οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ σχεδιάζεται η μείωση του να μειώσει του προωθώντας όμως σχέδιο κλιμακωτής μείωσης του προστίμου ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, τον αριθμό των απασχολουμένων, τον τζίρο αλλά και την παραβατικότητα της επιχείρησης.
Όπως έγινε γνωστό το 2014 υπήρξαν 13.840 υποθέσεις εργαζομένων για περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων όπου οι 6.700 επιλύθηκαν εξωδικαστικά ενώ απο την επίλυση αυτή οι εργοδότες απέδωσαν τα δεδουλευμένα ύψους 15 εκατ ευρώ στους εργαζόμενους. Σχετικά με τον ΣΕΠΕ ο κ. Σκουρλέτης έκανε γνωστό ότι θα ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό είτε απο την κινητικότητα είτε με νέες προσλήψεις. Αυτή την στιγμή το ΣΕΠΕ είναι υπο- στελεχωμένο αφού σύμφωνα με το Οργανόγραμμα του θα έπρεπε να έχει 823 άτομα προσωπικό και τώρα απασχολούνται 710 υπάλληλοι.
Οι 338 υπάλληλοι είναι επιθεωρητές εργασίας, οι 335 είναι επιθεωρητές υγείας και ασφάλισης και υπόλοιποι είναι διοικητικό προσωπικό Σύμφωνα με πληροφορίες απο το υπουργείο Εργασίας ήδη έχουν γίνει πεντε συσκέψεις των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας για την κατάρτιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά ενώ αύριο θα διεξαχθεί η έκτη. Σύμφωνα με της ίδιες πηγές τα άρθρα του νομοσχεδίου είναι κατά το ήμισυ έτοιμα. Παράλληλα το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην βουλή εντός του Μαρτίου στην βουλή.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις την επαναλειτουργία του ΟΜΕΔ την μετενέργεια την επαναφορά των τριετιών και γενικότερα την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων στο προ μνημονίου καθεστώτος Ειδικότερα το νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει την επέκταση της μετενέργειας από τους τρεις μήνες που είναι σήμερα στους έξι μήνες, την επεκτασιμότητα των συμβάσεων, την επαναφορά του ορίου των ομαδικών απολύσεων καθώς και του ύψους των αποζημιώσεών σε περίπτωση απόλυσης, στα προ του μνημονίου επίπεδα.
Επίσης, ο ΟΜΕΔ θα ανακτήσει όλο το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που είχε πριν το 2010. Για το θέμα αυτό θα γίνει αύριο Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας η έκτη σύσκεψη των υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Όσο αφορά τον κατώτατο μισθό η επαναφορά του θα γίνει σε δύο ή τρεις φάσεις σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.