Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

“Αι ειδοί του Μαρτίου” και η έδρα της Μεσσηνίας

Απαντά σήμερα η Συγγρού για την έδρα στη Μεσσηνία
Συλλογή υπογραφών για αλλαγή απόφασης από Α. Σαμαρά και κίνηση για επιστροφή Κ. Καραμανλή

Αίσθηση προκαλούν σε πανελλήνιο επίπεδο τα όσα συμβαίνουν στη Μεσσηνία με τη μοναδική έδρα της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις παρεμβάσεις για το θέμα του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και του τέως βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου.
Μάλιστα, αθηναϊκές εφημερίδες και ενημερωτικές ιστοσελίδες συνδέουν .....

το γεγονός με τη γενικότερη προσπάθεια αποδόμησης του τέως πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους», σήμερα το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Συγγρού έχουν κληθεί να παραστούν οι υποψήφιοι βουλευτές Μεσσηνίας στις πρόσφατες εκλογές, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για το θέμα.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο κ. Σαμαράς - το έκανε άλλωστε και δημόσια - αναγνωρίζει την προσφορά του κ. Λαμπρόπουλου στην πολιτική ζωή, αλλά και στο κόμμα της Ν.Δ., αλλά σημειώνει με έμφαση ότι «ξεκίνησα πολιτικά από τη Μεσσηνία και δε γίνεται να την εγκαταλείψω».
Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, να προσθέσουμε δύο ακόμη στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πρώτο έχει σχέση με μια κίνηση συλλογής υπογραφών και από προσωπικότητες εκτός του «γαλάζιου στρατοπέδου», προκειμένου να αλλάξει την απόφασή του ο κ. Σαμαράς. Το κείμενο είναι ήδη έτοιμο και διακινείται.

Το δεύτερο ενισχύει αυτό που γράφαμε χθες: δημιουργείται κίνηση υπέρ της επιστροφής του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και τις επόμενες ημέρες, αν δοθεί το «πράσινο» φως από την Αθήνα, θα δημοσιευτεί. Πυρήνας είναι η πόλη της Καλαμάτας, αλλά ήδη, εκτός από το Σουληνάρι (Δημοτική Ενότητα Χιλιοχωρίων), ανάλογες κινήσεις γίνονται και στην Τριφυλία, από νυν και πρώην αυτοδιοικητικούς παράγοντες και κομματικά στελέχη.
Στο μεταξύ, ο Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του κόμματος και ακραιφνής καραμανλικός, έθεσε με χθεσινή του δήλωση εμμέσως ζήτημα διαδοχής στη Ν.Δ.

Όπως δήλωσε, «η Ν.Δ. έχει μια μεγάλη παράδοση. Οι πρόεδροί της μετά από κάθε ήττα, έθεταν τον εαυτό τους στη διάθεση των οργάνων του κόμματος. Ο Καραμανλής το 2009, θυμάστε ότι δρομολόγησε ο ίδιος με ξεκάθαρη δήλωση το θέμα της διαδοχής του».
Μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο κ. Αντώναρος άσκησε κριτική στον Αντώνη Σαμαρά για τη μη παράδοση του Μεγάρου Μαξίμου στον Αλέξη Τσίπρα. «Έχω μάθει από το σπίτι μου να υποδέχομαι κάποιον και να τον ξεπροβοδίζω εγώ έως την πόρτα», δήλωσε με νόημα ο κ. Αντώναρος.

*ΑΙ ΕΙΔΟΙ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ: Σύμφωνα με το ρωμαϊκό ημερολόγιο, «ειδοί» ήταν η 15η μέρα των μηνών Μαρτίου, Μαΐου, Ιουλίου και Οκτωβρίου. «Αι ειδοί του Μαρτίου» συγκεκριμένα έχουν μείνει στην ιστορία ως η μέρα δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα, στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ. Ο Καίσαρας, μάλιστα, είχε προειδοποιηθεί από ένα μάντη «να φοβάται τις ειδούς του Μαρτίου».
Η μέρα έφθασε και ο Καίσαρας, οδεύοντας προς τη Σύγκλητο, συνάντησε συμπτωματικά το μάντη. «Έφθασαν οι ειδοί» του είπε ο Καίσαρας ειρωνικά, εννοώντας ότι δεν του είχε συμβεί τίποτα κακό. «Ναι, αλλά δεν πέρασαν» του απάντησε ο μάντης.
Μπαίνοντας στη Σύγκλητο, ο Αρτεμίδωρος, ένας σοφιστής από την Κνίδο που έκανε παρέα με τον Βρούτο και ήξερε τι θα ακολουθήσει, προσπάθησε να δώσει στον Καίσαρα έναν κύλινδρο όπου είχε γράψει τα καθέκαστα. Όμως, το πλήθος που περιστοίχιζε τον Καίσαρα δεν επέτρεψε στον Αρτεμίδωρο να του κοινοποιήσει τα σχέδια για τη δολοφονία του, κι έτσι η προφητεία βγήκε αληθινή.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.