Ο Κωνσταντίνος Τσούτσιας, χωρίς ίχνος υπερβολής και δίχως ........
καμία διάθεση προσβολής της τιμής και της προσωπικότητας του διοικητή του Γ.Ν. Μεσσηνίας, με αφετηρία και μόνο κίνητρο την άδολη αγάπη για τον τόπο του, κοινοποίησε την επιστολή του, «για να ευαισθητοποιηθούν και άλλοι συμπολίτες μου και ιδιαίτερα η Δημοτική Αρχή, της οποίας προΐσταται και ιατρός», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.
Στην επιστολή του τονίζει την αξία και τη σημασία της ύπαρξης και λειτουργίας του ΚεΦΙΑπ στα Φιλιατρά και ευθέως ρωτά τον κ. διοικητή εάν είναι υπερήφανος για το έργο που επιτελεί στο Κέντρο, στο οποίο και προΐσταται.
Αφού αναφέρεται στην πραγματικότητα του Κέντρου, όπως διαμορφώνεται με αποφάσεις του διοικητή του, στιγματίζει μια πράξη του (σ.σ. του διοικητή), η οποία και ερέθισε τη λογική του, την παύση από τα οργανικά του καθήκοντα ενός και μόνου ειδικού στην αντιμετώπιση των κινητικών προβλημάτων, του εργοθεραπευτή, τον οποίο, όπως αναφέρει, ο κ. Μπέζος τοποθέτησε ως υπάλληλο της Γραμματείας, δηλαδή να πρωτοκολλεί έγγραφα!
Με εμφανή, δε, την ενόχληση και δυσφορία του για αυτή την πράξη, τονίζει: «Συγχαρητήρια, κύριε διοικητά, που κάνετε ό,τι μπορείτε για την αποδυνάμωση και, τελικά, κατάργηση του ΚΑΦΚΑ».
Θυμίζουμε πως, ένα χρόνο πριν, είχε πάρει την πρωτοβουλία και είχε επισκεφθεί το Κέντρο ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, Δημήτρης Μπασδάνης, για να δει ο ίδιος την κατάσταση που επικρατεί και να συζητήσει με τους εργαζομένους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία του, καθώς και για τις υπηρεσίες που παρέχει, αλλά και αυτές που μπορεί και θα έπρεπε να παρέχει στα άτομα που φιλοξενεί, δείχνοντας έμπρακτη ευαισθησία για αυτή την κοινωνική δομή. Ο ίδιος δε φανταζόταν καν ότι το Κέντρο αντιμετωπίζει τόσα πολλά προβλήματα και λειτουργεί όπως όπως, χάρη στη στήριξη απλών πολιτών, αφού από την Πολιτεία και το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου έχει υπαχθεί και διοικητικά ανήκει (τώρα πια στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας), έχει πλήρως εγκαταλειφθεί και δεν έχει γίνει τίποτα όλα τα τελευταία χρόνια για τη λειτουργία του και τη βελτίωση των συνθηκών για τους έχοντες ανάγκη των υπηρεσιών του συνανθρώπους μας!
Μάλιστα, τότε, είχαν προκαλέσει αίσθηση οι δηλώσεις του στο «Θ» για την εικόνα που αντίκρισε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εγκαταλελειμμένο. Είναι η δική μας ντροπή! Μια ανθρώπινη χωματερή. Η εικόνα που αντίκρισα, συνδυασμένη με την εγκατάλειψη από πλευράς του οργανωμένου κράτους, είναι σοκαριστική. Θα πρέπει ο Δήμος και όλη η κοινωνία να πιέσει, σε πρώτη φάση, να επανέλθουν όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν αποσπαστεί και έχουν οργανικές θέσεις σ’ αυτή τη δομή. Και σε δεύτερη φάση, να επαναλειτουργήσει το άρτια οργανωμένο φυσιοθεραπείο που διαθέτει το ΚΑΦΚΑ».
Μάλιστα, έθεσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, ενημερώνοντάς το σχετικά, με πολλούς δημοτικούς συμβούλους από τα Φιλιατρά αλλά και τον ίδιο τον τότε δήμαρχο, να μην κρύβουν την ενόχλησή τους που ο κ. Μπασδάνης πήρε την πρωτοβουλία και πήγε να δει από κοντά την κατάσταση στο ΚΑΦΚΑ. Επιχειρώντας να «υποβαθμίσουν» το θέμα, προφανώς επειδή οι ευθύνες διατρέχουν και διαπερνούν από τη διοίκηση του Γ.Ν. Μεσσηνίας, την 6η ΥΠΕ και το ίδιο το υπουργείο Υγείας, ο κ. Κόλλιας είπε ότι επαναβεβαιώνεται η θέση του Δήμου για στήριξη κι ενίσχυση των δομών υγείας, όπως είχε «πει» το Δ.Σ. Τριφυλίας σε προηγούμενη συνεδρίασή του για τις Μονάδες Υγείας στην Τριφυλία.
Ένα χρόνο μετά, η επιστολή του κ. Τσούτσια έρχεται να αναδείξει πως καμία βελτίωση της κατάστασης του ΚΑΦΚΑ δεν έγινε και κανένα έμπρακτο ενδιαφέρον από τη διοίκηση του Γ.Ν. Μεσσηνίας, την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας δεν επεδείχθη.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του προς το διοικητή του Γ.Ν. Μεσσηνίας, Γιώργο Μπέζο, έχει ως εξής:
«Κύριε διοικητά, ως γνωστόν η Πολιτεία, εκτός των άλλων, σας έχει επιφορτίσει και με τη διοίκηση του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών. Σας ερωτώ, κύριε διοικητά, είστε υπερήφανος για το έργο που επιτελείτε στο ΚΑΦΚΑ; Εμείς οι Φιλιατρινοί έχουμε πονέσει πολύ από τις κατά καιρούς απώλειες δημοσίων υπηρεσιών. Το ΚΑΦΚΑ, όμως, δεν είναι μία απλή δημόσια υπηρεσία, αλλά μια πρότυπη υγειονομική μονάδα περίθαλψης στον τομέα της αποκατάστασης.Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος
Σε όλη δε τη χώρα είναι ελαχιστότατες τέτοιου είδους μονάδες στον τομέα της αποκατάστασης των κινητικών προβλημάτων, ενώ, αντιθέτως, ανθούν και ευημερούν οι ιδιωτικές κλινικές. Έτσι εμείς οι Φιλιατρινοί είμαστε υποχρεωμένοι να προασπιζόμαστε τη διαχείριση της δημόσιας αυτής υγειονομικής μονάδας που παρέχει, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να παρέχει, περίθαλψη στα άτομα που χρήζουν ανάγκης. Γνωρίζουμε δε ότι στο εν λόγω θεραπευτήριό μας συρρέουν ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, αλλά και από άλλους νομούς. Έχουμε δε και μία ιδιαίτερη ευαισθησία, διότι το ΚΑΦΚΑ, όπως και το Κέντρο Υγείας, αποτελούν τη διάδοχο κατάσταση του καταργηθέντος, αδίκως, δικού μας νοσοκομείου.
Εγώ, κύριε διοικητά, δεν είμαι προϊσταμένη σας αρχή για να σας ζητήσω να λογοδοτήσετε για τα έργα σας, αλλά νομίζω ότι έχετε ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη διάσωση του μεγάλου αυτού ιδρύματος. Και εάν, πράγμα που πολύ φοβάμαι ότι κάποια στιγμή θα επισυμβεί, σταματήσει η λειτουργία του ΚΑΦΚΑ προς δόξαν των ιδιωτικών κλινικών, τότε είμαι σίγουρος ότι κι εσείς θα επιρρίψετε τις ευθύνες στην κεντρική κυβέρνηση, ενώ κυβερνήτης είστε εσείς και έχετε ακέραιη την ευθύνη. Εάν, δε, αγωνίζεστε και εσείς για τη διατήρηση και ανάπτυξη του ΚΑΦΚΑ, σύμφωνα με τον οργανισμό του και παρά ταύτα συναντήσετε εμπόδια, υπάρχει και η έντιμη πράξη της παραίτησης. Διότι νομίζω ότι η κυβέρνηση σας παρέχει πλούσια ανταμοιβή για να εκτελείτε το καθήκον σας ως διοικητής του ΚΑΦΚΑ. Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να στιγματίσω μία πράξη σας που, εκτός των άλλων, ερέθισε τη λογική μου.
Συγκεκριμένα, στο ΚΑΦΚΑ υπηρετούν ένας φυσικοθεραπευτής και ένας εργοθεραπευτής, δηλαδή άτομα εξειδικευμένα για την αποκατάσταση των κινητικών προβλημάτων των ασθενών. Δυστυχώς, ο φυσικοθεραπευτής μετατίθεται από το ΚΑΦΚΑ στο Νοσοκομείο Δράμας. Και ενώ παραμένει ένας μονάχα ειδικός στην αντιμετώπιση των κινητικών προβλημάτων, δηλαδή ο εργοθεραπευτής, εσείς με μία δυσερμήνευτη απόφασή σας τον παύετε απ’ τα οργανικά του καθήκοντα που έχουν σχέση με την αποκατάσταση των ασθενών και τον τοποθετείτε ως υπάλληλο της Γραμματείας, δηλαδή να πρωτοκολλεί έγγραφα. Συγχαρητήρια, κύριε διοικητά, που κάνετε ό,τι μπορείτε για την αποδυνάμωση και, τελικά, κατάργηση του ΚΑΦΚΑ.
Κύριε Μπέζο, η παρούσα επιστολή μου δεν έχει καμία διάθεση προσβολής της τιμής σας και της προσωπικότητός σας, αλλά έχει ως αφετηρία και κίνητρο την άδολη αγάπη και ενδιαφέρον μου για τον τόπο μου, κοινοποιώ δε την επιστολή μου αυτή για να ευαισθητοποιηθούν και άλλοι συμπολίτες μου και ιδιαίτερα η Δημοτική Αρχή, της οποίας προΐσταται και ιατρός»!
Αλήθεια, ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας για την κατάσταση που επικρατεί στο ΚεΦΙΑπ (ΚΑΦΚΑ); Με δεδομένο ότι ο δήμαρχος είναι ιατρός και πρώην διοικητής της 6ης ΥΠΕ και δύο δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαθεοδοσίου και ο πρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας, Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, από τις 6 Μαΐου 2014 με απόφαση του τότε υπουργού υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, είναι στη διοίκηση του Γ.Ν. Μεσσηνίας, αναπληρωματικά μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας ευχαριστημένη, ικανοποιημένη, την τιμά η κατάσταση που επικρατεί;
Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει και ποιες παρεμβάσεις προτίθεται να κάνει άμεσα για τη στήριξη και ενίσχυση της ύπαρξης του Κέντρου και τη βελτίωση της λειτουργίας του και των υπηρεσιών που παρέχει; Η, δε, διοίκηση του Γ.Ν. Μεσσηνίας με ποιες αποφάσεις και πράξεις προτίθεται να στηρίξει, επιτέλους, το ΚεΦΙΑπ στα Φιλιατρά;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.