Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Έρχεται αλλαγή στην φορολογία των αγροτών

Το 2014 οι αγρότες φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών, και το εισόδημά τους προσδιορίστηκε με το αντικειμενικό σύστημα. Νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών έρχεται να αλλάξει σε ορισμένες περιπτώσεις την φορολογία που επιβάλλεται.

Οι ισχύουσες διατάξεις ......

του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) όμως κρύβουν μια παγίδα για τους αγρότες. Εάν το δηλωθέν εισόδημα τους είναι μικρότερο από το εισόδημα που προκύπτει με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης), η διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος θα φορολογηθεί με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και επιπλέον θα υπολογιστεί προκαταβολή φόρου 55% .

Ακόμα χειρότερα, αν δηλώσουν ζημιά ή μηδενικά εισοδήματα, στο σύνολο του τεκμαρτού εισοδήματος θα επιβληθεί συντελεστής 26% ενώ θα υπολογιστεί και προκαταβολή φόρου 55%.
Τα παραπάνω έρχεται τώρα να αλλάξει τώρα το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη που προωθείται και προβλέπει ότι σε κάθε περίπτωση που το τεκμαρτό εισόδημα υπερβαίνει το δηλωθέν, για τους αγρότες, ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 13%, μέχρι να καταργηθούν πλήρως τα τεκμήρια όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση ενδεχομένως από το 2015.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.