Τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% από το 2015 και για το σύνολο του έτους προωθεί τελικά η κυβέρνηση. Τα σενάρια που ήθελαν η μείωση να είναι σε ποσοστό 50% απομακρύνονται, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει την «γνώμη» ότι το υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος θα φέρει την άρνηση της τρόικας.
Σύμφωνα με την .......
Καθημερινή στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα δεν έχει συναινέσει στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και θα επιδιωχθεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης να αποσπάσει το «πράσινο φως». Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών θα υποστηρίξει ότι η εισφορά αλληλεγγύης συνεισέφερε στον προϋπολογισμό του 2013 (δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για το 2014) το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που μειωθεί κατά 30% τα έσοδα θα ανέλθουν περίπου στο 1 δισ. ευρώ, ποσό που θα κλείσει σημαντικά την «τρύπα» του προϋπολογισμού του 2015. Ωστόσο λογιστικά στον προϋπολογισμό του 2015 θα εγγραφούν περίπου τα μισά και τα υπόλοιπα στο 2016.
Σημειώνεται ότι η τρόικα υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2015 ανέρχεται περίπου στα 2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζει για το επόμενο έτος την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία βάσει του νόμου λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Από την άλλη πλευρά το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό δεν ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ, χωρίς και αυτό να υπολογίζει τα έσοδα της εισφοράς αλληλεγγύης. Εφόσον λοιπόν επανακατατεθεί η διάταξη που θα προβλέπει επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο επόμενο έτος μειωμένη όμως κατά 30% θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ μειώνοντας ισόποσα το ύψους του ποσού που υπολογίζει η τρόικα και η κυβέρνηση.
Τα ίδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν μπορεί σε ένα ή δύο χρόνια να «πετάξεις» έσοδα ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Οι κινήσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σταδιακά και να αναπληρώνονται τα έσοδα από άλλες πηγές, κυρίως από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης χωρίς νέα μέτρα, αλλά μέσω κυρίως της πάταξης της φοροδιαφυγής και ενός νέου φορολογικού μοντέλου το οποίο θα παραμείνει σταθερό για χρόνια. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι νέες αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό και αφορούν την επέκταση των δόσεων του φόρου ακινήτων ακόμα και των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον τρέχοντα προϋπολογισμό καθώς και στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, επισημαίνοντας ότι μέχρι να μπουν σε ισχύ οι νέες αλλαγές θα παρουσιαστεί πρόσκαιρη μείωση των εσόδων από τις ανωτέρω πηγές. Πάντως, με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα διαπιστώσουν από τα τέλη του Ιανουαρίου του 2015 (εφόσον είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι) την αύξηση του εισοδήματός τους.
Για παράδειγμα, μισθωτός του ιδιωτικού τομέα που σήμερα έχει ετήσιο εισόδημα ύψους 20.000 ευρώ, καταβάλλει ετησίως 200 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης ή διαφορετικά 14,28 ευρώ τον μήνα (200/14). Με τη μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 το ποσό θα μειωθεί στα 140 ευρώ ετησίως ή στα 10 ευρώ μηνιαίως. Φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ετησίως πληρώνει σήμερα εισφορά αλληλεγγύης 600 ευρώ και με τις αλλαγές που προωθούνται θα πληρώσει 420 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επεκτείνει το μέτρο και για τα επόμενα έτη, μειωμένο το 2015 κατά 30%.
Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς. Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό, εφόσον κατά τον χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται από το 2015 ως εξής:
• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 0,7 (από 1%) επί ολόκληρου του ποσού.
• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 1,4% (από 2%) επί ολόκληρου του ποσού.
• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, με συντελεστή 2,10% (από 3%) επί ολόκληρου του ποσού.
• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 2,8% (από 4%) επί ολόκληρου του ποσού.
• Για το συνολικό καθαρό εισόδημα των μελών της κυβέρνησης, ευρωβουλευτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% (από 5%) επί ολόκληρου του ποσού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.