Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Αστυνομική ταυτότητα σε 20 λεπτά!


Αστυνομικές ταυτότητες μέσα σε 20 λεπτά, με μία επίσκεψη στα αστυνομικά τμήματα και χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσουν δικαιολογητικά, θα μπορούν πλέον να εκδίδουν οι πολίτες, μετά την ηλεκτρονική διασύνδεση του POLIS ONLINE της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) του υπουργείου Εσωτερικών.

Την καινοτομία αυτή παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ......

Προστασίας του Πολίτης, Βασίλης Κικίλιας, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη και την υφυπουργό του ίδιου υπουργείου Εύη Χριστοφιλοπούλου, μαζί με εκπροσώπους και του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Η νέα αυτή διαδικασία θεσμοθετήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ήδη εφαρμόζεται από προχθές (Δευτερά 8 Σεπτεμβρίου) πιλοτικά σε 22 αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας.

Όπως δήλωσαν οι υπουργοί, από τις αρχές Οκτωβρίου εκτιμάται ότι οι ταυτότητες θα εκδίδονται με αυτόν τον τρόπο σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας, ενω προωθούνται και οι σχετικές διαδικασίες ώστε οι αιτούντες αστυνομική ταυτότητα να μην χρειάζονται ούτε φωτογραφίες, αφού θα τις βγάζουν και αυτές στο αστυνομικό τμήμα. Προς το παρόν, όμως, το μόνο που χρειάζεται να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος είναι οι δύο φωτογραφίες.

Αρχικά δεν αλλάζει τίποτα στις ταυτότητες, αλλά απλώς με την αλλαγή της διαδικασίας καταργείται η γραφειοκρατία για τη μεγάλη διευκόλυνση των πολιτών. Παράλληλα, όπως τόνισαν οι υπουργοί, εκτός από αυτό, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση σημαντικών ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Ειδικότερα, όπως είπαν, εξοικονομούνται 59 χιλιάδες εργατοώρες αστυνομικών και 74 χιλιάδες υπαλλήλων των ΚΕΠ και των δήμων.

Στην παρουσίαση των λεπτομερειών αναφέρθηκε ότι, ετησίως εκδίδονται 500 χιλιάδες ταυτότητας και με τη νέα διαδικασία εξοικονομούνται 3 εκατ. φύλλα χάρτου για φαξ και 128 χιλιάδες έντυπα από τους δήμους και τα ΚΕΠ.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, όταν ο πολίτης μεταβαίνει στο αστυνομικό τμήμα για έκδοση ταυτότητας θα ζητούνται ηλεκτρονικά από τα μητρώα των δημοτολογίων, το πιστοποιητικό γέννησης και άλλα έντυπα και θα προχωράει αμέσως η διαδικασία έκδοσης. Τονίστηκε, επίσης, ότι ο τρόπος αυτός είναι και πιο ασφαλής, αφού εκτός από τα πιστοποιητικά που θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά, οι αστυνομικοί θα θέτουν ερωτήσεις ασφαλείας στους δήμους, τις απαντήσεις των οποίων δεν τις ξέρει ούτε ο ενδιαφερόμενος.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια επανάσταση του αυτονόητου και επιτυγχάνεται από τη συνεργασία των υπουργείων, από τα οποία, όπως είπε, το Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης είναι "η νύφη και ο γαμπρός" και το Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο "κουμπάρος". Αυτό θα προχωρήσει και σε άλλους τομείς, προκειμένου να διευκολυνθεί συνολικά η καθημερινότητα των πολιτών, σημείωσε.

Σε ότι αφορά την έκδοση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, που συζητείται εδώ και χρόνια, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, απάντησε ότι προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία, καθώς δεν έχει οριστεί η επιτροπή που θα μελετήσει τις διαδικασίες και τα στοιχεία που χρειάζονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.