Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΩΣ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ΕΝΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ


Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Κυπαρισσία διοργανώθηκε αρχικά από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.) πριν 15 χρόνια περίπου. Ξεκίνησε ως διήμερο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, με συμμετοχή ελληνικών συγκροτημάτων απ΄ όλη την Ελλάδα.
Στη συνέχεια και από .....

το 2004 λόγω της συμμετοχής του ΜΕΣΚ σε Διεθνή Φεστιβάλ του εξωτερικού εξελίσσεται σε Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με συμμετοχή τριών τουλάχιστον ξένων χωρών καθώς και ελληνικών συγκροτημάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχουν φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ κράτη όπως η Τουρκία, Ισπανία, Κένυα, Πορτογαλία, Ιράκ, Λιθουανία, Λετονία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία (Σιβηρία) κλπ. Επίσης, ο Μ.Ε.Σ.Κ. αντίστοιχα συμμετείχε σε Διεθνή Φεστιβάλ, όπως στην Τουρκία - Κωνσταντινούπολη, Κίνα - Σαγκάη, Ουκρανία - Κίεβο, Πορτογαλία - Πόρτο, Λετονία - Ρούγιενα, Λιθουανία - Πανεβεζίς, Ισπανία, Γερμανία, Ρουμανία-Γκόρτζ, Βουλγαρία, κ.λ.π.

Ο Μ.Ε.Σ.Κ. λόγω της πολυσχιδούς δράσης του στο χώρο της παράδοσης με τη συμμετοχή του σε Διεθνή Φεστιβάλ, με τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ από τον ίδιο αλλά και με τη διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων, βιβλιοπαρουσιάσεων με σκοπό τη διασφάλιση και προώθηση του παραδοσιακού πολιτισμού και της λαογραφίας, έγινε μέλος του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (CIOFF) το έτος 2012. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν εντάχθηκε ως απλό μέλος του CIOFF, αλλά ως εκπρόσωπος και διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ στη Νότια Ελλάδα. Επίσης το πλέον σημαντικό όλων είναι ότι εντάχθηκε στο παγκόσμιο καλεντάρι το Μάιο του 2013, ως διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ στην Πελοπόννησο, με το διακριτό τίτλο «Κyparissia Sunshine International Folklore Festival», πράγμα που δείχνει την ακτινοβολία της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας σε όλο τον κόσμο. Με την ένταξή του δέχθηκε πάνω από 150 αιτήσεις συμμετοχής από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ήδη από τώρα έχει δεχθεί περίπου 190 αιτήσεις από διεθνή φολκλορικά συγκροτήματα για συμμετοχή τους στο επόμενο Φεστιβάλ. Αλλά και μέσα από τη διαδικασία αυτή και ο ίδιος ο Μ.Ε.Σ.Κ. έχει γίνει αποδέκτης πολλών προσκλήσεων συμμετοχής του σε άλλα Διεθνή Φεστιβάλ του εξωτερικού (Πολωνία, Σικελία, Μεξικό, Κεντρική Ιταλία, Ίμπιζα, Ινδία, Πολυνησία, Χιλή).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (CIOFF)
Το C I O F F® είναι μια Διεθνής Πολιτισμική, μη Κυβερνητική οργάνωση, (ΜΚΟ), που είναι Επίσημος Εταίρος της UNESCO. Ιδρύθηκε το 1970 στο Confolens της Γαλλίας, και το χρέος του είναι η διασφάλιση, προώθηση και διάχυση του παραδοσιακού πολιτισμού και λαογραφίας. Τα μέλη του είναι τα εθνικά τμήματα των χωρών μελών.
Οι στόχοι του είναι : α) η φιλία μεταξύ των λαών όλου του κόσμου και η κατανόηση στο πεδίο των παραδοσιακών τεχνών και των παραδόσεων, εναρμονιζόμενος με τους σκοπούς της UNESCO στο τομέα του φολκλόρ. β) Η προώθηση και διαφύλαξη των παραδοσιακών τεχνών. γ) Η ενθάρρυνση διεθνών ανταλλαγών μεταξύ μελών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και τέλος δ) η υπηρέτηση της ιδέας της ειρήνης μέσα από τους παραπάνω στόχους.
Κάθε χρόνο το C I O F F ® επιδεικνύει μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων με διεθνείς ανταλλαγές μεταξύ χορευτικών συγκροτημάτων, φτάνοντας ένα αριθμό της τάξεως των 50.000 καλλιτεχνών. Επίσης διοργανώνει συνέδρια, συμπόσια και δημοσιεύσεις από την μορφωτική επιτροπή του.
Σήμερα μέλη του C I O F F ® είναι περίπου 80 χώρες και η εισδοχή τους γίνεται ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Η Γ.Σ. είναι αυτή που εκλέγει τον πρόεδρο και το παγκόσμιο εντεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Ο σημερινός πρόεδρος είναι ο Ταϊλανδέζος Dr. Udomsak Sakmungvong. Η δε θητεία του Δ. Σ. είναι τετραετής.
Το C I O F F ® χωρίζεται σε τομείς ανάλογα με την γεωγραφική θέση της κάθε χώρας. Σε: 1. Ασίας και Ωκεανίας, 2. Νοτίου Αμερικής και Καραϊβικής, 3. Βορείου Αμερικής, 4. Βορείου Ευρώπης, 5. Κεντρικής Ευρώπης, 6. Νοτίου Ευρώπης και η Αφρικής. Ο κάθε τομέας έχει δικό του καταστατικό - εσωτερικό κανονισμό, με δικό του τριμελές συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Κάθε εθνικό τμήμα - χώρα έχει το δικό της Δ. Σ. με καταστατικό εναρμονισμένο με το καταστατικό και τον εσωτερικό κανονισμό του διεθνούς C I O F F ® και με την νομοθεσία της χώρας του. Αυτή είναι η δομή του διεθνούς C I O F F ®.
Το Ελληνικό Εθνικό τμήμα C I O F F ®, λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με καταστατικό που είναι σύμφωνο με τις αρχές του καταστατικού του διεθνούς CIOFF® και με την Ελληνική νομοθεσία. Το καταστατικό αυτό έχει εγκριθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Έτσι, από της 20 Ιανουαρίου 1991, το Ελληνικό τμήμα απέκτησε την πρώτη αιρετή διοίκησή του. Το σημερινό διοικητικό του συμβούλιο αποτελείται από 7 μέλη και η διάρκεια θητείας του είναι τρία χρόνια. Κάθε πόλη που διοργανώνει φεστιβάλ, γίνεται κατ’ αρχήν χώρος συνάντησης και αλληλογνωριμίας νέων ανθρώπων με διαφορετική προέλευση και πολιτισμό και μέσα από τη μουσική, το χορό, ήθη και έθιμα σφυρηλατούνται δεσμοί φιλίας και συνεργασίας. Γι’ αυτό τα διεθνή φολκλορικά φεστιβάλ έχουν γίνει ένας θεσμός με κύρος και ακτινοβολία, ένα βήμα ειρηνικής συνύπαρξης, φιλίας και χαράς.
Έτσι, το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ με το διακριτό τίτλο «Κyparissia Sunshine International Folklore Festival» πραγματοποιείται φέτος με τις προϋποθέσεις του C I O F F ®. και συνδιοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και βέβαια το Μ.Ε.Σ.Κ.. Η έναρξή του θα γίνει στους Γαργαλιάνους την Πέμπτη 28 Αυγούστου. Η κύρια εκδήλωση θα είναι στην Κυπαρισσία το Σάββατο 30 Αυγούστου και θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις στα Πλατάνια την Κυριακή 31 και στα Φιλιατρά τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου. Θα συμμετέχουν συγκροτήματα από την Αίγυπτο, το Μεξικό, την Παραγουάη, την Ιταλία και την Πολωνία ενώ από την Ελλάδα θα λάβουν μέρος εκτός από τον Μ.Ε.Σ.Κ. , το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, ο Μορφωτικός και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων και ο Πυρσός από τα Φιλιατρά ως οικοδεσπότες στις αντίστοιχες πόλεις. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Τριφυλίας. Από το 2014 επιχειρείται η πραγματοποίησή του και σε άλλες πόλεις του Δήμου εκτός της Κυπαρισσίας. Οι παραδοσιακοί χοροί είναι το αντικείμενο της δραστηριότητας των περισσότερων πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. Στον τομέα αυτό υπάρχει μια αξιολογότατη δυναμική. Συγκεκριμένα στην Δ.Ε. Κυπαρισσίας δραστηριοποιείται ο ΜΕΣΚ, στη Δ.Ε. Αετού ο Σύλλογος Γυναικών Κοπανακίου η «Καλλιπάτειρα», στη Δ.Ε. Φιλιατρών ο Σύλλογος Φιλοπροόδων και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλιατρών ο «Πυρσός», στη Δ.Ε. Γαργαλιάνων ο Μορφωτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου Τριφυλίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου. Καθένας τους ξεχωριστά εργάζεται για τη διάδοση του παραδοσιακού μας πολιτισμού στην περιοχή του, οργανώνει εκδηλώσεις και συμμετέχει σε εκδηλώσεις εκτός Τριφυλίας. Έτσι το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ μπορεί να αποτελέσει την κορύφωση όλων αυτών των δράσεων που θα ενώσει την πολιτιστική προσπάθεια της Τριφυλίας όχι μόνο με τη συμμετοχή των κατά τόπους συλλόγων αλλά και με παράλληλες υποστηρικτικές δράσεις που θα συνδράμουν στην αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων τους ώστε να αποτελέσουν θεσμό συνάντησης και αλληλογνωριμίας νέων ανθρώπων με διαφορετική προέλευση και πολιτισμό και μέσα από τη μουσική, το χορό τα ήθη και τα έθιμα να σφυρηλατηθούν δεσμοί φιλίας και συνεργασίας.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.