Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

«Στα κάγκελα» οι καναλάρχες στην Πελοπόννησο λόγω … Digea

Ανάστατοι είναι οι ιδιοκτήτες των 16 τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν από τη Digea στην Πελοπόννησο. Την Παρασκευή το μεσημέρι, εξέφρασαν τις αγωνίες τους για το μέλλον των επιχειρήσεων τους, μετά την μετάβαση τους στην ψηφιακή εποχή, κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη.

Η συνάντηση έγινε .......

παρουσία του Μενέλαου Δασκαλάκη (γενικός γραμματέας τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων) και του Ιωάννη Παναγιωτόπουλου (γενικός γραμματέας μέσων ενημέρωσης).

Ο Μ. Δασκαλάκης κατά την εισήγηση του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "είναι τεχνικό - τεχνολογικό και θεσμικό το ζήτημα. Τα πρώτα πράγματα που μας απασχόλησαν για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι το εύρος κάλυψης κάθε τηλεοπτικού σταθμού, η διαμόρφωση κατανομής συχνοτήτων, το κόστος ανάπτυξης του δικτύου, η περιοχή κάλυψης και ο αριθμός των καναλιών. Θέλουμε να υπάρχουν περιφερειακά κανάλια, η μετάβαση σε γενικές γραμμές στην Πελοπόννησο πήγε καλά, υπάρχουν προβλήματα αλλά λιγότερα απ' αυτά που περιμέναμε. Η εθνική επιτροπή τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων έχει ορίσει τις τιμές για κάθε περιοχή και κάθε ζώνη. Ο πάροχος ήδη έχει προβεί σε έκπτωση αυτού του κόστους, είναι ρυθμιζόμενο και επανεξετάζεται όταν πρέπει. Η υποχρέωση του παρόχου είναι να κάνει κάλυψη κατά 95% του πληθυσμού, η ΝΕΡΙΤ έχει υποχρέωση να καλύπτει το 98% επειδή είναι εθνικός φορέας. Βέβαια υπάρχουν κάποιες περιοχές που είναι "λευκές", δεν έχουν σήμα δηλαδή, είμαστε η πιο δύσκολη περιοχή, οι Δήμοι θα πρέπει να καλύψουν δαπάνες. Λένε ότι δεν μπορούν γιατί δεν έχουν κωδικούς, θα δούμε μήπως υπάρξει μια τροπολογία που θα τους δώσει αυτή τη δυνατότητα.

Για την Πελοπόννησο χρειάζονται 65 αναμεταδότες, που στοιχίζει 10-15 χιλιάδες ευρώ ο καθένας. Αυτά είναι τα χρήματα που θα πρέπει να καλυφθούν από τους δήμους. Κατά τη μεταβατική αυτή φάση δεν έχουμε πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Δεν έχει γίνει το οριστικό switch off. Αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος Νοέμβρη. Υπάρχουν κέντρα εκπομπής με προβλήματα (πχ Όσιος Πατάπιος, Σμέρνα, Φραγκαπήδημα) και πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει και η Αργοναυπλία".

Τεχνικοί - εκπρόσωποι καναλιών αναφέρθηκαν σε τεχνικής φύσεως θέματα που δεν τους επιτρέπουν να εκπέμπουν κανονικά. Τόνισαν ότι θα πρέπει να τεθούν τεχνικές προδιαγραφές για να είναι τυπικοί και αυτοί με τις υποχρεώσεις τους.
Τι συμβαίνει με το κόστος; Αν μειωθούν οι πάροχοι, το κόστος θα ανέβει και θα επιβαρυνθούν τα υπόλοιπα κανάλια, αλλά και το αντίστροφο (πράγμα απίθανο, να αυξηθούν δηλαδή τα κανάλια).

"Το μοντέλο αυτό λαμβάνει υπόψη τον πληθυσμό και όχι την γεωγραφική κάλυψη. Η Αττική, η Πελοπόννησος και η Θεσσαλονίκη έχουν περισσότερο πληθυσμό και πληρώνουν περισσότερα χρήματα στη digea. Οι συμβάσεις που υπογράφονται είναι μεταξύ σας (digea και καναλιών). Το πως θα διασφαλίσετε, ώστε η έκπτωση να μην εξαρτάται από την απόλυτη τιμή αλλά από την εκάστοτε απόλυτη τιμή είναι θέμα σύμβασης. Η τιμή αυτή έχει βγει με βάση τον προϋπολογισμό που έχει κάνει ο πάροχος (φάσμα, υποδομή, λειτουργικά), για τα οποία θα πρέπει να υπάρχουν τιμολόγια" πρόσθεσε ο Μ. Δασκαλάκης.

Ο κ. Φελούρης (εκπρόσωπος του "ΕΛΛΑΔΑ") είπε ότι "η απόφαση για να εισαχθούμε στην ψηφιακή εποχή ήταν πολύ άμεση και δεν είχαμε ιδέα καταρχήν τι σημαίνει ψηφιακή. Το κοστολόγιο είναι υπερβολικό και δε μπορούμε να διεκδικήσουμε διαφημίσεις σε όλους τους νομούς". Πρότεινε να δοθεί στα κανάλια μια χαριστική περίοδος (πχ 6 μήνες) για να προσαρμοστούν γιατί σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να εκπέμψουν σε όλες τις περιοχές. "Ευτυχώς που μπαίνουμε στην ψηφιακή εποχή αλλά το κοστολόγιο μας φοβίζει μήπως αναγκαστούμε να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας" συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Δρίτσας (εκπρόσωπος του DRtv) ενημέρωσε ότι έχει στείλει εξώδικο στη digea για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και υποστήριξε ότι "σκοπός τους είναι να μας κλείσουν, συμπιέζουν τα κανάλια και παγώνει η εικόνα, το θέμα είναι καθαρά εμπορικό, ζητάνε πολλά χρήματα χωρίς να μπορούμε να παίξουμε κανονικά, να τα δώσουμε αλλά να έχουμε και την ανάλογη ποιότητα. Τα προβλήματα στην Αργολίδα παραμένουν. Γιατί δεν έγινε μια δοκιμαστική περίοδος; Χρησιμοποιείται η υπάρχουσα υποδομή ενώ η κοστολόγηση αφορά νέο δίκτυο"!

Η Νίνα Κασιμάτη (εκπρόσωπος του AXION) έθιξε το θέμα της ποιότητας του προγράμματος, θέτοντας χαρακτηριστικά το ερώτημα "το telemarketing είναι η αναβάθμιση;"

Ο Άγγελος Δρίτσας (από το ΜΑΧ) σε έντονο ύφος δήλωσε ότι "μας έχετε αναγκάσει να γινόμαστε ζητιάνοι στους δημάρχους και στους προέδρους για να βάλουμε έναν αναμεταδότη ψηλά και να πιάνει πιο μακριά το κανάλι μας. Η περιφέρεια θα πρέπει να μας στηρίξει, παίζονται βίντεο στο youtube από τη μυθική Πελοπόννησο, εμείς τι ρόλο παίζουμε; Διατίθενται τεράστια κονδύλια για spot. Οι περισσότεροι δεν έχουμε πληρώσει τον IP. Να μας βοηθήσει ο κ. Τατούλης". Στο σημείο αυτό υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, για θέματα κατανομής των χρημάτων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιφέρειας.

Ο Ι. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι "θα πρέπει να αναζητήσετε λύσεις marketing, να συνεργαστείτε μεταξύ σας, ο καινούριος χώρος δίνει ευκαιρίες και προοπτικές".

Τέλος μίλησε για χρηματική στήριξη των καναλιών μέσω προγράμματος ΣΕΣ.

Ο κ. Δασκαλάκης τέλος τόνισε ότι "δεν είναι υποχρεωμένος κανένας να έχει κανάλι, δεν είναι υποχρέωση του κράτους να κάνει τις επιχειρήσεις κερδοφόρες, αυτό είναι θέμα των επιχειρηματιών, το δημόσιο αποφάσισε να μην δίνει δωρεάν χρήση φάσματος. Ξέρουμε ότι θα έχετε ένα κόστος παραπάνω αλλά θα έχετε ποιότητα. Αν δουλεύατε σοβαρά και νόμιμα είχατε κόστος και πριν τη DIGEA. Αυτοί που δεν δούλευαν έτσι έχουν πρόβλημα τώρα".

Εκπρόσωποι υπήρξαν από τα εξής κανάλια: ORT, BEST, ΕΛΛΑΔΑ, DR, ΑΡΚΑΔΙΚΗ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, MAX, AXION, ΗΛΕΚΤΡΑ.

Βάσω Παπαδοπούλου

www.kalimera-arkadia.gr