Πρόταση για να μεταφερθούν στην εφορία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 5.000 ευρώ που έχουν γίνει στον ΟΑΕΕ, έκανε ο τοποτηρητής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, υπεύθυνος την τελευταία διετία να ελέγχει την πορεία των ασφαλιστικών ταμείων. Ο Βέλγος Πατρίκ Ντε Μετς, σε συνάντηση που είχε προ ημερών με τη διοίκηση του Οργανισμού, πρότεινε να στείλει ο ΟΑΕΕ αναλυτικά στοιχεία για τους περίπου 40.000 οφειλέτες που χρωστούν ποσά έως 5.000 ευρώ στη φορολογική διοίκηση.
Με τον τρόπο αυτό, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι ......
θα αυξηθούν οι πιθανότητες να εισπραχθούν τα περίπου 200 εκατ. ευρώ που είναι η συνολική οφειλή, από τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, για τους συγκεκριμένους μιρκοφειλέτες. Βέβαια, όσο και αν το ποσό δεν είναι μικρό, είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Οργανισμό, που ανέρχονται στο ποσό των 7,4 δισ. ευρώ, από 380 χιλιάδες οφειλέτες.
Πάντως η πλευρά του ΔΝΤ εκτιμά ότι έτσι το όφελος μπορεί να είναι διπλό: Εκτός από την πιθανή αύξηση των εσόδων προς τον Οργανισμό, που τόσο τα έχει ανάγκη, δίνεται η ευκαιρία στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ να αφήσουν στην «άκρη το κυνήγι» των μικροφειλετών και να ασχοληθούν περισσότερο με εξίσου σημαντικά θέματα όπως είναι η απονομή των συντάξεων.
Αξίζει να τονιστεί ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ, κατέληξε στη διαπίστωση ότι ο Οργανισμός εμφανίζει σημαντική έλλειψη προσωπικού, συνεπώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταφέρει να καλύψει επαρκώς όλες τις υποχρεώσεις του. Στο πλαίσιο αυτό, είναι προτιμότερο μία από αυτές να μεταφερθεί στις εφορίες, που έτσι και αλλιώς ασχολούνται καθημερινά με τον τρόπο είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Οι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που έχει αναλάβει συνολικά να θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία αποστολής ειδοποιητηρίων αρχικά και στη συνέχεια να προωθήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (πλειστηριασμοί κινητής και ακίνητης περιουσίας, δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η συνολική αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, με μεταφορά τους στη φορολογική διοίκηση. Μόνο που ο προγραμματισμός που έχει τεθεί από το μνημόνιο, θέλει η συγκεκριμένη μεταφορά να ολοκληρώνεται σε βάθος διετίας, εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Μόνο προς το ΙΚΑ και προς τον ΟΑΕΕ, οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές έχουν ανέλθει στο ποσό των 15,4 δισ. ευρώ.