Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Μεικτό σύστημα ψηφιακής μετάδοσης από τη ΝΕΡΙΤ

"Ανατροπή, για μια ακόμη φορά, στο παραπέντε για τη ψηφιακή μετάβαση στην Πελοπόννησο. Αυτή τη φορά εξαιτίας της ΝΕΡΙΤ η οποία άλλαξε διοίκηση και άρχισε να τρέχει. Οι εισηγήσεις που δεν γίνονταν δεκτές επί διοίκησης Προκοπάκη, έγιναν δεκτές. Η συμφωνία με τη Digea πάγωσε για να αλλάξει στην πορεία. Η είδηση, την οποία γράψαμε στην ιστοσελίδα digitaltvinfo.gr είναι ότι στην Πελοπόννησο και την Αττική η ΝΕΡΙΤ θέλει να πάει μόνη της.

Με δικούς της πομπούς σε .....

όλα τα σημεία. Και το ίδιο θα κάνει και στην Αττική. Στα δυο δηλαδή πρώτα switch off της ψηφιακής μετάβασης η ΝΕΡΙΤ- λέει τώρα- πως δεν θα χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της Digea αλλά θα προλάβει να στήσει το δικό της δίκτυο. Με ποιό τρόπο; Με έναν πρόχειρο διαγωνισμό που πρέπει ήδη να βρίσκεται στον αέρα για την προμήθεια «υπηρεσιών» δικτύου από την αγορά. Στα μεγάλα κέντρα της Πελοποννήσου η ΝΕΡΙΤ έχει ήδη στημένους πομπούς, απομένει να στήσει σε όλα τα άλλα προβλεπόμενα κέντρα. Όπως μάθαμε της λείπουν 28 πομποί για την Πελοπόννησο. Και αυτούς θα τους προμηθευτεί με τον πρόχειρο διαγωνισμό. Οι διαδικασίες είναι πολύ συγκεκριμένες. Ο πρόχειρος διαγωνισμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 205.000 ευρώ. Με αυτή την επένδυση η ΝΕΡΙΤ, υπόσχεται πως θα είναι έτοιμη στις 27 Ιουνίου για την Πελοπόννησο, στις 11 Ιουλίου για την Αττική και τον Αύγουστο για τον Έβρο".

Το παρασκήνιο πίσω από την αλλαγή πολιτικής

Έχει το ενδιαφέρον του το παρασκήνιο πίσω από την αλλαγή τακτικής της ΝΕΡΙΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η προηγούμενη διοίκηση Γ.Προκοπάκη καθυστέρησε πάρα πολύ τις αποφάσεις για τη διενέργεια των απαραίτητων διαγωνισμών για την ψηφιακή μετάβαση. Η άποψη που είχε κυριαρχήσει, αφού απορρίφθηκαν οι προτάσεις των παραγόντων της τεχνικής διεύθυνσης της Δ.Τ στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν να ανατεθεί στη Digea η ψηφιακή μετάβαση. Για αυτό είχε ετοιμαστεί και το σχέδιο σύμβασης με την εταιρεία. Κατά μια άλλη πληροφορία η Digea μέσα στο δικό της άγχος για την επιτυχία της ψηφιακής μετάβασης, πρότεινε να αναλάβει δωρεάν την εκπομπή σήματος στη ΝΕΡΙΤ, να δώσει δηλαδή το 4ο multiplex στη ΝΕΡΙΤ. Και αυτή η λύση, όπως είναι φανερό, δημιουργούσε προβλήματα αφού η δωρεάν παραχώρηση του παρόχου δικτύου στον κρατικό φορέα θα αντιμετωπιζόταν ως άμεση σχέση εξάρτησης και παραχώρησης σοβαρών άλλων ανταλλαγμάτων.

Η αντικατάσταση του Γ. Προκοπάκη και η τοποθέτηση του Αντώνη Μακρυδημήτρη στη θέση του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΡΙΤ και του Ροδόλφου Μορώνη στη θέση του αντιπροέδρου, οδήγησε σε αλλαγή πολιτικής. Όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα μας, η ΝΕΡΙΤ θα προχωρήσει σε πρόχειρο διαγωνισμό για την προμήθεια των απαραίτητων πομπών για την Πελοπόννησο και το switch off της Αττικής, ενώ έχει ήδη εγκατεστημένο το δίκτυο της στον Έβρο. Για όλα τα υπόλοιπα σημεία θα «νοικιάσει» τις υπηρεσίες της Digea, το 4ο δηλαδή multiplex. Κατά πληροφορίες πάντα το κόστος εκτιμάται περί τις 400.000 ευρώ, μέχρι να είναι ικανή η ΝΕΡΙΤ να λειτουργήσει το δικό της δίκτυο πομπών στα 157 σημεία της ψηφιακής μετάβασης. Παράλληλα θα τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία, σε μεγάλα κέντρα εκπομπής τους πομπούς που είχε προμηθευτεί η ΕΡΤ από τη 'Rohde & Schwartz'. Πρόκειται για 9 μεγάλους πομπούς ισχύος 1.200 watt οι οποίοι θα μπουν σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Πάρνηθα, Πήλιο, Ήπειρο, κ.λ.π.

digitaltvinfo