Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ο ανασχηματισμός θα αποτελέσει το κερασάκι στην τούρτα των εθνικών εκλογών.

Γράφει ο Θοδωρής Σταυριανόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου


Η κρίση για άλλη μια φορά θα θεωρηθεί ότι «έπεσε από τον ουρανό».

Η αδυναμία ουσιαστικής ανάλυσης των γεγονότων, πολλές φορές δημιουργεί νεομυθολογίες ανάλογες και αντίστοιχες κάθε φορά του ρεύματος και της ενοχής που ως πολιτικό φαινόμενο επικρατεί στην κοινή γνώμη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποτελεί .....

γεγονός που με τον πιο σκαιό τρόπο, σημαδεύει μια δεδομένη ιστορική συγκυρία ρίχνοντας μονόπλευρα ευθύνες σε κάποιους, που μάλλον, δεν αντιστοιχούν σύμφωνα πάντα με την καταγεγραμμένη πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια είμαστε μάρτυρες του φαινομένου της προκήρυξης των πρόωρων εθνικών εκλογών. Το χρονικό εύρος που ορίζεται συνταγματικά από τη μια εκλογική αναμέτρηση στην άλλη είναι η τετραετία. Η εξάντληση της τετραετίας έχει συμβεί ελάχιστες φορές, διότι έτσι βολεύει τους εκάστοτε κυβερνώντες. Κάθε φορά επικαλούμενοι διάφορους λόγους προστρέχουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτός αντί να τους διώξει κακήν κακώς κάθεται και τους ακούει και συμφωνεί μαζί τους. Έτσι έχει καθιερωθεί από τη μια η συνταγή των πρόωρων εθνικών εκλογών και από την άλλη τα «τρικ» των ανασχηματισμών. Τα προβλήματα της Ελλάδος δε λύνονται με συνεχείς ανασχηματισμούς κάνοντας αλλαγή προσώπων σε διάφορα κυβερνητικά πόστα. Εδώ η λαϊκή σοφία λέει: «άλλαξε ο Μανωλιός και φόρεσε τα ρούχα του αλλιώς».

Τα προβλήματα της Ελλάδος δε λύνονται κάνοντας Υπουργούς κάποιους τύπους που είτε επί σειρά ετών στο παρελθόν διετέλεσαν υπουργοί και μας έριξαν στα βράχια, είτε κάποιους «τζάμπα μάγκες» που κάνοντας τους επαναστάτες, ίδρυσαν ( από)-κόμματα και στο άκουσμα υπουργοποίηση τα ξέχασαν όλα και επιστρέφουν τρέχοντας να μας «σώσουν». Η επανίδρυση του κράτους απαιτεί να γίνουν κοινοβουλευτικές επαναστάσεις σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση (δεν μπορεί να συνεχίζει να πορεύεται η χώρα με αυτήν την τεράστια αντιαναπτυξιακή γραφειοκρατία), στη Δικαιοσύνη ( δεν μπορεί να εκκρεμούν χιλιάδες δικαστικές αποφάσεις που είτε αφορούν είσπραξη δημόσιων εσόδων είτε κατηγορίες προσώπων). Πρέπει να συμβούν ριζοσπαστικές αλλαγές στη χώρα μας. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση έχει διαλέξει ως βηματισμό το σημειωτόν και την όπισθεν και ως γλώσσα συνεννόησης-υποταγής με τους εταίρους το “yes man”.

Το γεγονός ότι αιφνιδιαστήκαμε από την κρίση σαν να «έπεσε από τον ουρανό», δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αν είχαμε διεισδυτική αναλυτική ματιά, θα βλέπαμε το πού πηγαίνει η οικονομία της χώρας μας έγκαιρα και ίσως αυτή η ματιά να ήταν ικανή στην αποτροπή της κρίσης. Ένα μαύρο πέπλο ενοχής διαμορφώθηκε και αποτέλεσε καρπό μιας φοβερά ελλιπούς ερμηνείας. Μέσα σ’ ένα τέτοιο κακοστημένο σκηνικό θεώρησης των πραγμάτων πέφτουμε θύματα της αδυναμίας μας να αναλύσουμε τη ροή των πραγμάτων και να προσεγγίσουμε την ουσία των εξελίξεων και πολύ περισσότερο να συμβάλλουμε αποφασιστικά στη «γραφή της ιστορίας».

Το πολιτικό σύστημα μαζί με το πολιτικό προσωπικό στη χώρα μας έχει απαξιωθεί λόγω της έντονης κομματικοποίησης, της ανυπαρξίας ικανών ηγετών, της επαναχρησιμοποίησης των ίδιων αποτυχημένων στελεχών, της ανικανότητας των πολιτικών να διαχειριστούν επερχόμενες κρίσεις, της αποστροφής των νέων από την πολιτική καθώς επίσης σημαντικό ρόλο στην έλλειψη ικανών πολιτικών στελεχών έχει παίξει και ο έντονος κατακερματισμός και η δημιουργία πολλών νέων κομμάτων. Δεν είναι δυνατόν σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα να συμμετέχουν στις πρόσφατες Ευρωεκλογές 42 κόμματα. Χρήσιμο εδώ είναι να αναφέρω ότι το πολιτικό προσωπικό ακολουθεί την πεπατημένη οδό του «φαίνεσται» ακολουθώντας από κοντά την τηλεοπτική κάμερα. Έτσι ο πολίτης αηδιάζει συναντώντας «πανστρατιά» πολιτικών να αφιερώνουν ατέλειωτες ώρες σε πανηγύρια, ανούσιες εκδηλώσεις, γιορτές και εκκλησιασμούς, ενώ θα μπορούσαν να υπήρχαν αυστηρές εκπροσωπήσεις.

O πρωθυπουργός σταθμίζοντας τα ψηφοθηρικά οφέλη που θα προκύψουν από το μη πολωτικό κλίμα των Ευρωεκλογών, από το μοίρασμα του δήθεν «πλεονάσματος», την επικείμενη έξοδο στις «αγορές», την είσοδο στην πολιτική σκηνή του κόμματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», (το οποίο εμβολίζει τον κύριο αντίπαλό του τον ΣΥΡΙΖΑ) , τα εύσημα που αναμένει να του αποδοθούν κατά την επίσκεψη στην χώρα μας της καγκελαρίου κ. Μέρκελ, αλλά και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτιο του 2015, θα διαλέξει ως «αναγκαστική» ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες τον Ιανουάριο του 2015.

ΥΓ1: Ο ανασχηματισμός είναι τόσο ριζικός και τόσο δομικός που το Υπουργικό σχήμα θα έχει μόνο 45 άτομα.

ΥΓ2: Ο ανασχηματισμός είναι τόσο σαρωτικός που κανένας από τους κολλητούς του Σαμαρά και Βενιζέλου δεν απομακρύνθηκε.