Άρθρο του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News
Καλημέρα στις φίλες και στους φίλους της «μπλογκόσφαιρας» μετά την 25ήμερη ΑΠΟΧΗ μου.
Οι κάλπες δέχτηκαν τις ψήφους των Ευρωπαίων πολιτών και «μίλησαν» στέλνοντας ευανάγνωστα μηνύματα στις ηγεσίες των χωρών μελών της Ένωσης που ξεκίνησε με το όραμα της «Ευρώπης των Λαών» αλλά στο δρόμο της μετουσίωσης του οράματος σε πράξη «περιέπλεξε τους γλουτούς» του το κατεστημένο των εχόντων απέναντι στις προσδοκίες των μη-εχόντων!
Τα αποτελέσματα των .....
χτεσινών εκλογών ανεβάζουν τα ποσοστά των Κομμάτων που πήραν ψήφους «αγανάκτησης» από το 20% των εκλογών του 2009 στο 30% των χτεσινών εκλογών.
ΤΡΙΑ ήταν, κατά την πολύ ταπεινή μου άποψη, τα μηνύματα που έστειλε το 43% των Ευρωπαίων πολιτών που συμμετείχαν (νικητής πάλι η ΑΠΟΧΗ) στις χθεσινές ευρωεκλογές δημιουργώντας «σεισμικές δονήσεις»:
ΚΟΝΤΡΑ στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση (διακίνηση πολιτών)
ΚΟΝΤΡΑ στην συνεχιζόμενη πολιτικής «οικονομικής λιτότητας»
ΚΟΝΤΡΑ στις ελίτ που «ελέγχουν» την Ευρώπη των 28 χωρών-μελών
Πλησιάζοντας με περισσότερη προσοχή τα Εθνικά αποτελέσματα οι αναλυτές, σε παγκόσμια κλίμακα, υπογραμμίζουν την σημασία των χθεσινών αποτελεσμάτων για τις Εθνικές Κυβερνήσεις στη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα.
Καταγράφεται ως απίστευτη η «πρωτιά» της κ Λεπέν στην Γαλλία, και αναγνωρίζεται ως προβλέψιμη η κατάκτηση της πρώτης θέσης του συντηρητικού Κόμματος UKIP του κ Farage στην Μεγάλη Βρετανία και του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του κ Τσίπρα στην Ελλάδα.
Αυτό που φαινόταν ως μια αμυδρή (αλλά όχι και επιθυμητή) πιθανότητα της «διάσπασης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα φαντάζει τώρα ως μία απειλή που πρέπει να την δούνε με σοβαρότητα οι 2 μεγάλοι συνασπισμοί του Ευρωκοινοβουλίου δηλαδή οι Κέντρο-Δεξιοί και οι Σοσιαλιστές.
Στο νέο Ευρωκοινοβούλιο που προκύπτει από τις εκλογές του 2014 θα υπάρξουν 751 Βουλευτές ενώ το 2009 (πριν γίνει δεκτή η Κροατία το 2013 στην ΕΕ) οι Βουλευτές ήταν 736.
Ο Λαϊκός Κέντρο-δεξιός συνασπισμός της Γερμανίδας κ Μέρκελ «πέφτει» στις 212 έδρες αλλά διατηρεί την πρωτιά ενώ οι Σοσιαλιστές του κ Σούλτς παίρνοντας 185 έδρες παραμένουν ως η δεύτερη μεγάλη δύναμη.
Καθώς επίκειται η εκλογή Προέδρου (τη θέση επιθυμεί διακαώς ο κ Γιούνκερ) ήδη αρχίζει ο παρασκηνιακός διάλογος μεταξύ των δύο μεγάλων Κομμάτων που συγκρούονται στις μακροοικονομικές και κοινωνικό-πολιτικές τους απόψεις με την Κεντροδεξιά να επιμένει σε πολιτικές λιτότητας ενώ οι Σοσιαλιστές προτείνουν περισσότερη οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτευσε χτες σε ψήφους αφήνοντας δεύτερη τη ΝΔ αλλά το τι σημαίνει αυτό για τα εσωτερικά μας πράγματα και για την πιθανότητα Εθνικών εκλογών παραμένει αδιευκρίνιστο!...