Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014

Οι ελεγκτές των ΔΟΥ θα «στήνουν» καρτέρι στους πελάτες

Νέες οδηγίες έχουν αποσταλεί προς τις ΔΟΥ προκειμένου να ξεκινήσουν οι ελεγκτές τους το συντομότερο ελέγχους σε καταστήματα.
Μάλιστα σύμφωνα με τις νέες οδηγίες κάθε συνεργείο προληπτικού ελέγχου όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στο δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών ή ελέγχου σε καταστήματα εστίασης, θα ζητά το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο.
Οπως γράφει και το news247 όταν διαπιστωθεί ότι εκδόθηκε φορολογικό......

στοιχείο, θα σημειώνονται τα στοιχεία του εκδότη (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αρμόδια ΔΟΥ).

Αν οι ελεγκτές βλέπουν τις αποδείξεις και αυτές είναι νόμιμες και ακριβής (ανάλογα με τα προϊόντα που έχει αγοράσει ο πελάτης) δεν υπάρχει λόγος για την είσοδο του συνεργείου στο κατάστημα. Αντίθετα στην περίπτωση που διαπιστώνεται η μη έκδοση φορολογικού στοιχείου, τα μέλη του συνεργείου θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση, θα αναφέρουν την ιδιότητά τους, θα επιδεικνύουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα και θα επαληθεύουν την παράβαση, θεωρώντας ταυτόχρονα τα βιβλία και τα στοιχεία της επιχείρησης (ημερομηνία ελέγχου, ονοματεπώνυμο υπαλλήλων, υπογραφές).
Στη συνέχεια, θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι (ΦΠΑ, ΦΜΥ, αμοιβές τρίτων κ.λπ.).

Πως θα γίνονται οι έλεγχοι τα Σαββατοκύριακα

Αλλαγές θα υπάρξουν και στους ελέγχους που θα πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα μέχρι την ίδρυση της αρμόδιας Διεύθυνσης για Προληπτικούς Ελέγχους (ή μέχρι 31.1.2014). Γι αυτό το διάστημα οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ πρέπει να μεριμνούν για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής. Το πλήθος των συνεργείων ανά ημέρα προσδιορίζεται βάσει του ελεγκτικού δυναμικού της ΔΟΥ. Ακόμη, οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε το 40% των ελέγχων να διενεργείται απογευματινές και βραδινές ώρες.

iefimerida.gr