Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Α. Σεφέκος: Βελτίωση στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας για να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες

Τη διαβεβαίωση πως θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση του νοσοκομείου, προκειμένου να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, δίδει στους πολίτες της Τριφυλίας και της ευρύτερης περιοχής, σε συνέντευξή του στο «Θ», ο νέος αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Άγγελος Σεφέκος.

Ο 32χρονος γιατρός ορκίστηκε αναπληρωτής διοικητής από το .........

διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Τάκη Κατσίβελα, στις 17 Δεκεμβρίου. Από την ίδια μέρα κιόλας, μετά τη συνεργασία που είχαν σχετικά με το σχεδιασμό της Υγειονομικής Περιφέρειας για τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής και τις μελλοντικές εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, καθώς και την ενημέρωση που του παρασχέθηκε σε θέματα του νοσοκομείου, παρουσιάστηκε στο νοσηλευτικό ίδρυμα και ξεκίνησε το έργο του!

Ο νέος διοικητής ανέλαβε τα καθήκοντά του σε μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για το χώρο της δημόσιας υγείας και, βεβαίως, για το ίδιο το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, έχοντας, ωστόσο, πλήρη συναίσθηση των ευθυνών και των αυξημένων καθηκόντων του απέναντι στο νοσοκομείο, τους εργαζομένους σε αυτό και τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

Μία από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν η κατάργηση του «χαρατσιού» των πέντε ευρώ που από προηγούμενα χρόνια με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης είχε επιβληθεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, η οποία, αφενός, αποδεικνύει την ευαισθησία του προς τους έχοντες ανάγκη πολίτες που σπεύδουν στο ΤΕΠ και, αφετέρου, είναι μία σημαντική οικονομική ελάφρυνση για τον κόσμο! Παράλληλα, με μεθοδικότητα βάζει ήδη τη δική του σφραγίδα στην πορεία ανάπτυξης - αναβάθμισης του νοσοκομείου και στην ανάδειξη του κοινωνικού του χαρακτήρα!

-Αναλάβατε τη θέση αυξημένης ευθύνης της διοίκησης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, το οποίο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, αλλά παράλληλα έχει και τεράστιες δυνατότητες για να παράσχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας, αλλά και της Ηλείας.
Πώς νιώθετε που αναλάβατε τη διοίκηση του νοσοκομείου;

Είναι τιμή μου που μου ανατέθηκε η διοίκηση αυτού του νοσοκομείου και θα κάνω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των κατοίκων της Κυπαρισσίας και της ευρύτερης περιοχής.

-Ποιες ήταν οι κινήσεις των πρώτων ημερών; Θεωρείτε ότι η ενημέρωση που έχετε από υπηρεσιακούς παράγοντες του νοσοκομείου είναι επαρκής ή υπάρχουν και ζητήματα για τα οποία θέλετε να έχετε ακόμα καλύτερη εικόνα;

Οι κινήσεις των πρώτων ημερών ήταν κινήσεις ενημέρωσης και αναγνώρισης. Σίγουρα η ενημέρωσή μου συνεχίζεται και θα ήθελα να έχω καλύτερη εικόνα σε ορισμένους τομείς, πράγμα που πιστεύω ότι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

-Εκτός των προβλημάτων από τις ελλείψεις προσωπικού (ιατρικού και άλλου), προβλήματα παρουσιάζονταν και από «κόντρες» μεταξύ του προσωπικού. Μάλιστα, ακόμη και δημόσια ο προκάτοχός σας είχε πει πως το νοσοκομείο βάλλεται εκ των έσω, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς και μομφές για τη συμπεριφορά εργαζομένων.
Ποια είναι η βασική φιλοσοφία που θα διέπει τη διοίκησή σας και πώς θεωρείτε ότι μπορούν να εξαλειφθούν, κατά το δυνατόν, παθογένειες, στρεβλώσεις και εσωτερικές έριδες για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου;

Πιστεύω ότι με την επίλυση βασικών προβλημάτων του προσωπικού, αλλά και με σεβασμό και αναγνώριση των προσπαθειών τους, θα έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία, επιλύοντας τυχόν εσωτερικές διαφορές.

-Ποια εκτιμάτε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας και πώς σχεδιάζετε να τα αντιμετωπίσετε;
Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού είναι από τα βασικότερα προβλήματα και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες ενέργειες για την αντιμετώπισή της. Φυσικά, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για καλύτερη στελέχωση του νοσοκομείου. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως η μη σωστή τοποθέτηση του προσωπικού, η έλλειψη χώρων για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών, οι οποίες σήμερα στεγάζονται εκτός νοσοκομείου, οι ελλείψεις ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, το υψηλό λειτουργικό κόστος σε ορισμένους τομείς και η ελλιπής αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του νοσοκομείου. Για τα προαναφερθέντα προβλήματα ήδη έχω ξεκινήσει να βρίσκω τις λύσεις και το μεγαλύτερο μέρος τους θα έχει επιλυθεί σε σύντομο διάστημα.

-Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες που έχετε θέσει;
Προτεραιότητές μου είναι: α) Η εξασφάλιση ιατρικού προσωπικού, β) Η βελτίωση συνθηκών εργασίας, γ) Η καλύτερη κατανομή προσωπικού, δ) Η μείωση λειτουργικών εξόδων όπου χρειάζεται και ε) Η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

-Αυτή σας η συνέντευξη είναι ουσιαστικά και η πρώτη δημόσια επικοινωνία σας με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αγωνιούν για την ύπαρξη και τη λειτουργία του, ενώ διαρκές είναι το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνίας για ενίσχυσή του με προσωπικό, βελτίωση των υποδομών του και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του.
Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε σ’ αυτόν τον κόσμο που προσβλέπει στη διοίκησή σας για το νοσοκομείο;

Θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους της Κυπαρισσίας και της ευρύτερης περιοχής που εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο, ότι θα κάνω κάθε δυνατή προσπάθεια από την πλευρά μου, προκειμένου να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους, βελτιώνοντας το νοσοκομείο σε μεγάλο βαθμό, ώστε να προφέρει καλύτερες υπηρεσίες!

Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος