Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Αγία Κυριακή Φιλιατρών: Πνίγηκαν από το ποτάμι που τα «σάρωσε» όλα…

Τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και τη γραφική παραλία της Αγίας Κυριακής προκάλεσε η υπερχείλιση στο ποτάμι. Οι κάτοικοι της περιοχής, που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, είναι σε απόγνωση, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δε θυμούνται να έχει συμβεί εδώ και δεκαετίες τέτοιο κακό.

Το ποτάμι «φούσκωσε» .....

και τα ορμητικά νερά του «έσπασαν» τη ροή του, με συνέπεια να πλημμυρίσει ο τόπος, ενώ κατευθυνόμενα στη θάλασσα δεν άφησαν τίποτα όρθιο και στη γραφική παραλία της Αγίας Κυριακής με το αλιευτικό καταφύγιο.
Τόνοι φερτά υλικά μεταφέρθηκαν με τα νερά, ενώ εντύπωση και ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η παραλία – ό,τι τέλος πάντων έχει απομείνει από αυτή – είναι γεμάτη λάστιχα, πλαστικά, σακούλες και άλλα τέτοια υλικά αγροτικών καλλιεργειών, που, προφανώς, είχαν παράνομα και αυθαίρετα απορριφθεί στο ποτάμι.

Μάλιστα, από όλα αυτά τα υλικά, μαζί και με τα μεταφερόμενα από τα βρόχινα νερά, από το σημείο που ξεκινά το ποτάμι στην περιοχή με το τοπωνύμιο «Γουρνοσπηλιές» στο βουνό, η κοίτη του ανέβηκε και φράχθηκε η ροή του, με συνέπεια να βγει σε σπίτια, κατάστημα, περιουσίες.
Η ιστορία με το ποτάμι είναι πολύ παλιά. Στη δεκαετία του 1850, με παρεμβάσεις, άλλαξαν τη ροή του ποταμού, επειδή μετέφερε φερτά υλικά τα οποία «μπάζωναν» το λιμάνι, στο οποίο φορτώνονταν σταφίδες από την περιοχή.

Για να μη γίνεται αυτό, άλλαξαν τη ροή και την εξέτρεψαν βορειότερα, έξω από το λιμανάκι της Αγίας Κυριακής. Το ποτάμι αυτό, ωστόσο, δεν έχει ποτέ καθαριστεί. Ποτέ δεν έχουν γίνει εργασίες καθαρισμού της κοίτης του και ενίσχυσης – στήριξης του εδάφους στις όχθες. Πολλές φορές κάτοικοι έχουν απευθυνθεί στο Δήμο και ρωτούν επίμονα ποιος είναι αρμόδιος και υπεύθυνος.

Έστω και εκ των υστέρων, προς αποφυγήν ακόμη χειρότερων προβλημάτων και σοβαρότερων καταστροφών με επόμενες βροχοπτώσεις, δε θεωρούν στο Δήμο Τριφυλίας και τη Δημοτική Κοινότητα Φιλιατρών ότι πρέπει, επιτέλους, να ασχοληθούν σοβαρά με το ποτάμι στην Αγία Κυριακή; Πρέπει να πάνε στην Εισαγγελία οι κάτοικοι για να παρέμβουν οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τα αυτονόητα των υποχρεώσεών τους, για καθαρισμό και έλεγχο;



Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

1 σχόλιο:

  1. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ. ΕΠΙ ΞΥΓΚΑ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΖΑΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.