Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Αλευράς: Επιστολή στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες της της Τριφυλίας

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες της Μεσσηνίας από τις έντονες βροχοπτώσεις της 11η Νοεμβρίου 2013.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει: ....

Ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες από βροχή και πλημμύρα.

Κύριε Πρόεδρε,
Στις 11 Νοεμβρίου, από την ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε τη Μεσσηνία, υπέστησαν μεγάλες καταστροφές αγροτικές καλλιέργειες. Μόνο στην Καλαμάτα η καταιγίδα ήταν τέτοια, ώστε ο ημερήσιος υετός έφθασε τα 88,0 χιλιοστόμετρα, ε-νώ πέ¬ρυ¬σι το Νο¬έμ¬βριο η Κα¬λα¬μά¬τα εί¬χε 84,2 mm μη¬νια¬ίο υετό.
Από την ισχυρότατη βροχόπτωση πλημμύρισαν εκατοντάδες στρέμματα με αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή “Μπουρ¬νιά” και Μπούκα Μεσσήνης, ε¬νώ με ιδιαίτερη ένταση επλήγησαν οι Δ.Κ. Ασπρόχωματος, Σπερχογείας και Μικρομάνης, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοκληρωτικά καλλιέργειες κηπευτικών (π.χ. φασολάκι, τριφύλι κλπ), φθινοπωρινής πατάτας στο στάδιο της συγκομιδής και άγριας αγκινάρας.

Όπως προβλέπεται, οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, προέβησαν σε αναγγελία για τις ζημιές στον ΕΛΓΑ, ώστε να κινηθεί η διαδικασία που αφορά την ασφάλιση της φυτικής παραγωγής. Κατά τη διαδικασία αυτή παρατηρήθηκε το φαινόμενο, πολλοί από τους πληγέντες παραγωγούς, να μην έχουν δικαίωμα να υποβάλουν δήλωση ζημιάς, γιατί το αντίγραφο της «Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής» που έπρεπε να προσκομίσουν περιελάμβανε άλλο είδος καλλιέργειας απ’ αυτό που τελικά ζημιώθηκε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του έτους, για διάφορους λόγους, πολλοί παραγωγοί, είχαν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν την αρχικά δηλωθείσα καλλιέργεια και να εγκαταστήσουν νέα, χωρίς να μπορούν να τη δηλώσουν, αφού αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την υποβολή από τους υπόχρεους, της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής, με την οποία προκύπτει η αξία της ασφαλιζόμενης αγροτικής εκμετάλλευσης, επί της οποίας υπολογίζεται η οφειλόμενη ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛ.Γ.Α.

Επειδή οι αγρότες της παραπάνω κατηγορία, βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση, κινδυνεύοντας να οδηγηθούν σε χρεοκοπία, παρακαλούμε να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα, για την ασφαλιστική κάλυψη της ζημιωθείσας καλλιέργειας κατά περίπτωση. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία κάθε αγρότης θα μπορεί να προβαίνει σε τροποποίηση – μία ή περισσότερες - της αρχικής Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής, με αντίστοιχη προσαρμογή της «ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς», δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους, πολύ συχνά βρίσκεται αντιμέτωπος με απρόβλεπτες καταστάσεις, οι οποίες «ανατρέπουν» τον ετήσιο προγραμματισμό καλλιεργειών, για τις οποίες είχε δεσμευθεί.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΥΡΑΣ



1 σχόλιο:

  1. ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΡΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΟΥ.ΘΥΜΑΣΕΠΟΥ ΕΛΕΓΕΣ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ (ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΙ ΖΗΜΙΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ)ΑΝΑΚΑΤΩΣΕΣ ΤΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ Η ΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΝ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΣΕΣ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΟΥ ΣΑΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΡΧΗΣ.
    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.