Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Η Π.Ε. Μεσσηνίας για την ορθή λειτουργία των Ελαιοτριβείων

Η Δ/νση Ανάπτυξης της Π.Ε. Μεσσηνίας ενημερώνει τους ελαιοτριβείς της Μεσσηνίας, με την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου, ότι θα πρέπει να φροντίσουν έγκαιρα να τακτοποιήσουν τις όποιες εκκρεμότητες ενδεχομένως να έχουν σχετικά με την νόμιμη λειτουργία των ελαιοτριβείων τους, όπως άδειες εγκατάστασης νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, άδειες λειτουργίας, περιβαλλοντικούς όρους που έχουν λήξει κλπ.

Τονίζεται ιδιαίτερα .....

η ορθή διαχείριση των αποβλήτων σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους ή τις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον για την πρόληψη διαρροών και πρόκληση ζημιών σε παρακείμενες καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις.
Η μεταφορά του ελαιοπυρήνα και ιδιαιτέρως του ελαιοπυρηνολύματος στα πυρηνελαιουργεία θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που να διασφαλίζει την απόλυτη στεγανότητα του μεταφορικού μέσου, για την αποφυγή ατυχημάτων, λόγω της ελαιώδους μορφής του.

Ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην χρήση σάκων από φυτικό υλικό αντί για πλαστικό. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι λόγω της μεγάλης απορροφητικότητας του ελαιοκάρπου και γενικότερα του ελαιολάδου σε οσμές και άλλα χημικά στοιχεία, η χρήση πλαστικών σάκων επιβαρύνει την ποιότητα του. Εξίσου επιβαρυντικό στοιχείο στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του ελαιοκάρπου που προκαλείται από τους πλαστικούς σάκους.
Απαιτείται εν γένει ιδιαίτερη προσοχή σε όλη την παραγωγική διαδικασία, ακόμη και στην αποθήκευση του ελαιολάδου που διατίθεται προς πώληση, ώστε να μην αλλοιώνονται τα ποιοτικά και γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του με την πάροδο του χρόνου.

Οι υπηρεσίες της ΠΕ Μεσσηνίας είναι σε διαρκή ετοιμότητα για την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Οι έλεγχοι θα είναι ανελλιπείς για την εξακρίβωση της ορθής λειτουργίας των ελαιοτριβείων και την προστασία των καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.