Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

«Παζάρι» Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τους διοικητές των νοσοκομείων…

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ των επιτελών των δύο κυβερνητικών εταίρων για τις έμμισθες θέσεις των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων της χώρας.

Η «ανοιχτή διαδικασία» πρόσκλησης........

ενδιαφέροντος έληξε και ξανα-άνοιξε, βγάζοντας από τους όρους την εντοπιότητα, καθώς αυτή έμπαινε εμπόδιο σε βόλεμα ημέτερων πολιτικών φίλων και κομματικών στελεχών, κυρίως στη Ν.Δ., αλλά και στο ΠΑΣΟΚ.
Άλλαξε ο υπουργός, άνοιξε ξανά η διαδικασία αιτήσεων, έγινε μια πρώτη αξιολόγηση και αυτές τις μέρες είναι σε πλήρη εξέλιξη το «παζάρι» για τις θέσεις. Το 2 – 1, που ήθελε το ΠΑΣΟΚ, δε φαίνεται να το δέχονται στη Ν.Δ., ενώ το ΠΑΣΟΚ αποκλείει το 4 – 2 που προτείνουν και προκρίνουν από τη Νέα Δημοκρατία.
Οι ισορροπίες είναι «λεπτές» και καταβάλλεται προσπάθεια να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές, αλλά και να υπάρχει «ισορροπία» συσχετισμών και προσώπων στα νοσοκομεία.

Βεβαίως, «αγκάθι» αποτελούν τα πρόσωπα και, κυρίως, εκείνα που έχουν στενή σχέση με τους δύο προέδρους των κομμάτων. Αυτοί οι «φίλοι», που είναι της απολύτου εμπιστοσύνης και αμέριστης στήριξης Σαμαρά και Βενιζέλου, θα «αξιοποιηθούν». Πού όμως; Σε αυτό το σημείο, έγκειται το πρόβλημα και, παρά τις δηλώσεις και «δεσμεύσεις» ότι το Σεπτέμβριο θα ορίζονταν και τοποθετούνταν οι νέοι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, οι όποιες αποφάσεις «πηγαίνουν» πίσω. Πιθανώς σε κάποια νοσοκομεία οι αποφάσεις να ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα.

Οι δε επιτελείς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που χειρίζονται το θέμα, έχουν καταλήξει στα προς αξιοποίηση – ή βόλεμα, κατ’ άλλους – πρόσωπα. Δεν έχουν καταλήξει, όμως, σε ποιο νοσοκομείο και ποια θέση (διοικητή ή αναπληρωτή διοικητή) θα οριστεί καθένα από αυτά! Αυτή την εβδομάδα ίσως γίνει η «μοιρασιά» των νοσοκομείων, μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αφού προηγουμένως έχουν ξεπεραστεί εμπόδια και «αμβλυνθεί» προτάσεις επιτακτικής τοποθέτησης συγκεκριμένων προσώπων σε συγκεκριμένες θέσεις και συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Στη Ν.Δ., υπάρχουν πολλά πρόσωπα που «παίζουν». Από πρώην υπουργούς και βουλευτές μέχρι υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, πολιτευτές και στενούς φίλους του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στο ΠΑΣΟΚ, ενδιαφέρονται πρώην βουλευτές και πολιτευτές, κομματικά στελέχη και άτομα της εμπιστοσύνης του Βαγγέλη Βενιζέλου. Στον ΠΑΣΟΚ, επίσης, έχουν να αξιολογήσουν και να σταθμίσουν και το ενδιαφέρον νυν διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων που, κατά γενική ομολογία, θεωρούνται και είναι επιτυχημένοι.

Πάντως, η ονοματολογία και η σεναριολογία δίνει και παίρνει για τους νέους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές και, όπως όλα δείχνουν, η όλη διαδικασία δε θα ξεφύγει από την παλαιοκομματική αντίληψη για βόλεμα ημετέρων, ανεξαρτήτως ικανοτήτων, δυνατοτήτων, γνώσης του αντικειμένου και εμπειρία. Όπως φαίνεται, οι «απόλυτα» κομματικές επιλογές, από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, θα υπερισχύσουν, επί της ουσίας, ως πρώτο «κριτήριο». Αυτό θα έχει ως συνέπεια την καρατόμηση και εκδίωξη επιτυχημένων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών και την «απαξίωση» άξιων και ικανών ανθρώπων, με γνώσεις και εμπειρία, στη διοίκηση μονάδων υγείας, χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι και μεταξύ των κομματικών επιλογών δε θα υπάρχουν άξιοι και ικανοί να διοικήσουν και να διαχειριστούν με επιτυχία μονάδες υγείας!

Όπως, από τις αρχές Απριλίου, κατά την πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, έχουμε γράψει στο «Θ», μεταξύ των ενδιαφερομένων που κατέθεσαν αίτηση για θέση διοικητή ή αναπληρωτή διοικητή σε νοσοκομείο της 6ης Υ.Π.Ε. είναι, από τη Μεσσηνία, ο γνωστός γιατρός Δημήτρης Δρακόπουλος, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, η διοικητική διευθύντρια της Νοσοκομειακής Μονάδας Καλαμάτας Γεωργία Λιακέα, το στέλεχος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας Πέτρος Αλεξόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΑΤΕΙ Καλαμάτας και πρώην διοικητής των Νοσοκομείων Σπάρτης (2002 – 2004) και Κυπαρισσίας (2007 – 2010) Φώτης Δρούμπαλης, ο Νικόλαος Χήναρης, ο Γρηγόριος Κανελλόπουλος και ο, μέχρι σήμερα, διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος, ενώ ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και παραιτηθείς αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Πάνος Μπόζος, έχει καταθέσει αίτηση στην 1η ΥΠΕ Αττικής.

Μετά το «άνοιγμα» ξανά της διαδικασίας, με την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας από τον κ. Γεωργιάδη και την απάλειψη του όρου της εντοπιότητας, και άλλοι Μεσσήνιοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον.

Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος

3 σχόλια:

  1. POSA INE TA MOMILA TO MINA?
    ke to nini tis xaidos....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βλεποντας το ρουσφετολογικο οργιο στο οποιο οι ξεδιανροποι υπουργοι κ βουλευτες επιδιδονται για να διορισουν αρεστους οι οποιοι δεν εχουν πραγματικη εμπειρια και γνωσεις για διοικηση νοσοκομειου παμε χρονια πισω .Μαλλον δεν εχουμε κανει ουτε ενα βημα μπροστα. Κυριε Πρωθυπουργε καντε κατι για να διξεται οτι διοριζονται οι καταλληλοτεροι και οχι οι κομματικοι φιλοι, και οι κουμπαροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα γινόταν αυτό. Οι Ημέτεροι καταλάμβαναν θέσεις. Και φυσικά οχι Αξιοκρατικά.

      Διαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.