Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Αύξηση του κατώτατου μισθού για ανάσχεση της ύφεσης προτείνει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

Την τετευταία τριετία οι μισθωτοί έχασαν 37 δισ. ευρώ, με την αγοραστική δύναμή τους να επιστρέφει στα επίπεδα του 2000 με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την εγχώρια ζήτηση και το ΑΕΠ, σημειώνεται στην ετήσια έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση 2013, όπου με μετρήσιμα στοιχεία καταδεικνύεται η πλήρης αποτυχία των μνημονονιακών πολιτικών.

Η ανεργία έχει επιστρέψει σε επίπεδα 1961, με τις εκτιμήσεις για το ......

2013 να είναι ποσοστό 29% και για το 2014, 31,5%. Την ίδια στιγμή οι κοινωνικές δαπάνες έχουν μειωθεί επικίνδυνα.

Οι ασκούμενες πολιτικές γυρνούν την οικονομία και το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των πολιτών στο μακρινό παρελθόν, τόνισε ο επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης παρουσιάζοντας την έκθεση στη Θεσσαλονίκη.

Καταθέτοντας δε τις προτάσεις του Ινστιτούτου για ανάσχεση της ύφεσης και έξοδο από την κρίση, τόνισε ότι η πρόταση του εστιάζεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με την έρευνα η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ στα 751 ευρώ (κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Φεβρουαρίου 2012) θα συμβάλει κατά τον πρώτο χρόνο σε αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 0,75%, του ΑΕΠ κατά 0,5% και της απασχόλησης κατά 7.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η ανάσχεση της ύφεσης τον πρώτο χρόνο διαμέσου της αύξησης του κατώτατου μισθού ενισχυόμενη από την αναδιάρθρωση του χρέους (δραστική γιατί η ήπια αναδιάρθρωση παρατείνει την ύφεση και απομακρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης), τη ρευστότητα της οικονομίας, την ουσιαστική και αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και την επενδυτική (δημόσια-ιδιωτική) δραστηριότητα, θα συμβάλλουν επιπρόσθετα σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το χρόνο και σε αύξηση της απασχόλησης κατά 25.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας (3%-4% το χρόνο) στον ορίζοντα μίας πενταετίας θα θέσει σε χρήση και το παραγωγικό δυναμικό που σήμερα αργεί και ανέρχεται σε 15% του ΑΕΠ περίπου και θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης κατά 7%-10%, δηλαδή κατά 250.000 άτομα.

Το Ινστιτούτο πάντως σημειώνει πως ακόμη και σ΄ αυτήν την περίπτωση απαιτείται μια 20ετία για τη δημιουργία περίπου ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.