Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Στις 18 και 25 Μαΐου 2014 οι δημοτικές εκλογές χωρίς χρίσματα

Μία εβδομάδα πριν από τις 25 Μαΐου 2014, θα γίνουν τελικά, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Συγκεκριμένα, .......

προκειμένου ο β΄ γύρος να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές ο α΄ γύρος θα πραγματοποιηθεί την προηγούμενη Κυριακή 18 Μαΐου.

Αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς χρίσματα

Στα κομματικά επιτελεία έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η τάση που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι υπέρ της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποπολιτικοποίησης αυτής της αναμέτρησης, με την ενθάρρυνση υποψηφιοτήτων που θα εμφανιστούν ως ανεξάρτητες.

Το πρόβλημα αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ που θα χάσει σημαντικό αριθμό δυνάμεων και δεν θα ήθελε αυτό να καταγραφεί. Ηδη, δήμαρχοι και περιφερειάρχες που εξελέγησαν με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να παρουσιαστούν ως υπερκομματικοί στις τοπικές κοινωνίες προσπαθώντας να βρουν κώδικα συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και πάντως να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη Χαριλάου Τρικούπη και τη συγκυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της ενδιαφέρεται έντονα για τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να μοιράσει γαλάζια χρίσματα σε όλη την επικράτεια γνωρίζοντας ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με αντάρτικα.

Ένα ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί είναι εάν τα κόμματα της συμπολίτευσης θα κάνουν κοινή επιλογή υποψήφιου σε κάποιες περιπτώσεις και, αν ναι, σε ποιες. Φαίνεται πως οι ηγεσίες εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά οι αντιδράσεις από κάτω προς τα πάνω αναμένονται έντονες, ειδικά καθώς η γαλάζια βάση παραμένει ενοχλημένη από τον πολιτικό εναγκαλισμό Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει και αυτός προβλήματα, παρά τη δυναμική του ως αξιωματική αντιπολίτευση, επειδή δεν έχει στελέχη με εκτόπισμα σε τοπικό επίπεδο. Επομένως, η Κουμουνδούρου αναζητά πιθανούς υποψήφιους στη δεξαμενή των απογοητευμένων του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό προκαλεί αντιδράσεις στον κομματικό μηχανισμό που δεν θέλει να δίνεται προβάδισμα σε «δάνειες δυνάμεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.