Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Προς υπογραφή η αναστολή οικοδομικών αδειών και οι απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στις "Θίνες" Κυπαρισσίας

Ζήτημα ημερών είναι για τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη, η υπογραφή της απόφασης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, απαγορεύσεων σε έργα και δραστηριότητες και αυστηρών περιορισμών στην προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας»!

Σύμφωνα με .......

ασφαλείς πληροφορίες του «Θ», συνεργάτες του κ. Καλαφάτη μελετούν αναλυτικά τον ογκώδη φάκελο σχετικά με την περιοχή αυτή, τις αποφάσεις και αντιδράσεις, από την Ελαία μέχρι ίσως και τα όρια της Κυπαρισσίας (γίνεται διασταύρωση στοιχείων και χαρτών για την επικαιροποιημένη οριοθέτησή της) και ήδη έχουν καταλήξει σε εισήγηση προς τον υπουργό για το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, για την οποία έχει δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές ο ίδιος.
Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, απαγορεύεις σε έργα και δραστηριότητες (πιθανά και γεωργικές εκμεταλλεύσεις) και αυστηροί περιορισμοί στη χρήση αιγιαλού και τη θαλάσσια περιοχή περιλαμβάνονται μέσα σε αυτές για όλο το εύρος της περιοχής «Θίνες Κυπαρισσίας».

«Οδηγός» είναι η μελέτη που έχει εκπονήσει ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» και βάση των μέτρων που λαμβάνονται με την υπουργική απόφαση είναι οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο «ΑΡΧΕΛΩΝ», καθώς και η Επιτροπή Συντονισμού και Παρακολούθησης για την προώθηση πλαισίου και δράσεων προστασίας των Οικοτόπων και των Ειδών της περιοχής NATURA 2000 της Κυπαρισσίας.

Παράλληλα, από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δόθηκε εντολή επικαιροποίησης του σχεδίου της ειδικής περιβαλλοντική μελέτης του «ΑΡΧΕΛΩΝ», που έχει υποβληθεί στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ από το 2002. Αυτή διαλάμβανε ένα σχέδιο διαχείρισης με μέτρα προώθησης της ορθής διαχείρισης της περιοχής, που κατατέθηκε από τότε στο αρμόδιο υπουργείο, μαζί με ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που θ' αποτελέσουν τον κορμό ταχείας σύνταξης σχεδίου Π.Δ. για την περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας».

Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος