Γράφει η Αντωνία Μπούζα.
Μεγάλο ζητούμενο της πορείας της Χώρας μας προς την ανάπτυξη, είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας μας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο τουρισμός .......
αποτελεί τη σπουδαιότερη κινητήριο δύναμη της πατρίδας μας, αλλά και τον τομέα που υπάρχει προοπτική προσέλκυσης σοβαρών επενδυτικών πρωτοβουλιών, με ότι θετικό συνεπάγεται για την καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας. Η στόχευση της Κυβέρνησης κατευθύνεται στην ενδυνάμωση του ποιοτικού και υψηλής απόδοσης τουρισμού, με στροφή σε ποιοτικό, θεματικό και εναλλακτικό πεδίο, που προσδοκάται να δώσει νέα πνοή στην τουριστική μας ανάπτυξη και να απομακρύνει τη Χώρα μας από μοντέλα τουριστικής διαχείρισης που θεωρούνται ξεπερασμένα πλέον.
Παράδειγμα η προσήλωσή μας στο μοντέλο του μαζικού και όχι τόσο επικερδή τουρισμού, τη στιγμή μάλιστα, που οι ανταγωνίστριες τουριστικά Χώρες σιγά-σιγά τον εγκαταλείπουν.
Η προστασία και ανάδειξη του φυσικού μας περιβάλλοντος και η αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών προς όφελος της απασχόλησης και της ενίσχυσης των εσόδων μας, επιχειρείται να κωδικοποιηθεί σε ένα καινούργιο Χωροταξικό για τον Τουρισμό που θα προωθήσει η Κυβέρνηση και θα τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τέλους Μαΐου.
Το περιβάλλον λοιπόν σε προτεραιότητα, αν θέλουμε να πετύχουμε επιθυμητούς ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης.
Έτσι προβλέπεται με νομοθετική ρύθμιση να μείνουν εκτός τουριστικής αξιοποίησης οι βραχονησίδες, τα ακατοίκητα νησιά με έκταση έως 300 στρέμματα, τα εθνικά πάρκα, οι περιοχές Natura, οι αναδασωτέες εκτάσεις, ο αιγιαλός, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ρέματα και τα δάση.
Επίσης, προβλέπονται πολλά νέα μέτρα όπως: Απόσυρση μη λειτουργικών παλιών ξενοδοχειακών μονάδων, μετατροπή διατηρητέων κτιρίων σε σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, χωροθέτηση υποδοχέων για τη δημιουργία ξενοδοχείων 4-5 αστέρων, εκσυγχρονισμό των παλαιών καθώς και δημιουργία οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων και σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων, με ήπιους όρους δόμησης. Στις ειδικές αυτές ζώνες το 60% θα καλύπτεται από τουριστικά καταλύματα και το 40% με παραθεριστικές κατοικίες.
Εκσυγχρονισμός λοιπόν του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον τουρισμό μας, με στόχευση την τουριστική μας ανάπτυξη. H μεγάλη συνεισφορά του τουρισμού μας στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, αποτυπώνεται από στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι η βαριά μας βιομηχανία, διότι συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και συνεισφέρει δραστικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ. Π.χ. το 2010 συνεισέφερε στο 15, 1% του συνολικού ακαθάριστου προϊόντος της Χώρας μας, ενώ για κάθε 1.000 ευρώ τουριστική δαπάνη, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 2.200 ευρώ.