(ΜΑΘΗΜΑ 12ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ)
Προστασία από ιούς
ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ.
Ήταν το1986 όταν παρουσιάστηκε ο πρώτος ιός της ιστορίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ο ονομαστός Brain. Ένας ιός υπολογιστή είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μεταδίδεται μέσω δίσκων η δικτύων, αντιγράφοντας τον εαυτό του.
Όταν ενεργοποιηθεί, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες .......
λειτουργίες η και ζημιές σε ένα υπολογιστή. Για να το πετύχει αυτό, συχνά συμπεριφέρεται παρασιτικά. Τροποποιεί δηλαδή κάποιο άλλο αρχείο ώστε όταν αυτό εκτελεστεί, να ενεργοποιηθεί ο ίδιος ο ιός και να εκτελέσει το έργο του. Το οποίο μπορεί να μην έχει και τόσο σοβαρές συνέπειες για έναν υπολογιστή, αλλά μπορεί και να είναι τόσο καταστροφικό, ώστε να μην του επιτρέπει καν να εκκινήσει. Τα τελευταία χρόνια η διάδοση του internet έχει φέρει και μια έξαρση στην εμφάνιση ιων. Ειδικά εκείνοι που μεταδίδονται μέσω e-mail αποτελούν την υπ αριθμό ένα πληγή για το διαδίκτυο σήμερα. Και αυτό διότι εκτός των καταστροφικών συνεπειών στους υπολογιστές, το γεγονός ότι αναπαράγονται και αυτοαποστέλλονται σε διάφορες διευθύνσεις σημαίνει και φόρτωση του δικτυού, άρα καθυστέρηση στη μεταφορά χρήσιμων δεδομένων.
Τέτοιοι ιοί συνήθως έρχονται συνημμένοι σε κάποιο αρχείο μαζί με το e-mail και ένα όνομα που «προκαλεί» τον χρήστη να το εκτελέσει. Ο ανυποψίαστος χρήστης νομίζοντας ότι πρόκειται για κάποιο χιουμοριστικό κλιπάκι η για μια ευχετήρια κάρτα, ανοίγει το αρχείο και ο ιός ενεργοποιείται. Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα έκαναν αισθητή και την παρουσία τους οι ιοί των δικτύων όπου οι χρήστες ανταλλάσουν μουσικά αρχεία και βιντεοκλίπ. Οι ιοί αυτοί προσποιούνται ότι είναι ένα τραγούδι η ένα κλιπάκι και περιμένουν τον ανυποψίαστο χρήστη που δεν μπορεί να ξεχωρίσει ένα πραγματικό αρχείο multimedia από ένα ψεύτικο, να τους κατεβάσει και να τους ενεργοποιήσει.
ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Εγκαταστήστε κάποιο πρόγραμμα αντιβίωσης
Φροντίστε ώστε να είναι ενημερωμένο πάντοτε για τους τελευταίους ιούς. Συνδεθείτε με το διαδίκτυο και κατεβάστε κάθε ανανεωμένη έκδοση.
Επισκεφτείτε sites αντιβιοτικών και ενημερωθείτε για τους τελευταίους κινδύνους.
Μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία από e-mail για το περιεχόμενο των όποιων δεν είστε σίγουροι.
Προσέχετε τι είδους προγράμματα εγκαθιστάτε στον υπολογιστή σας και από πού τα προμηθεύεστε.
Προσέχετε τι ισότοπους επισκέπτεστε. Να είστε σίγουροι για την ασφάλεια τους πριν αποφασίσετε να πλοηγηθείτε εκεί μέσα.
Spam, η πληγή του e-mail
Η ανεπιθύµητη αλληλογραφία, διεθνώς γνωστή ως spam, αποτελεί σήµερα έναν από τους µεγαλύτερους «πονοκεφάλους» του ∆ιαδικτύου. Εκτός από τις αµέτρητες χαµένες ώρες που αφήνει πίσω της η διαδικασία διαγραφής των παρείσακτων µηνυµάτων, τα spam µπορεί να αποτελέσουν το «όχηµα» ηλεκτρονικής εισβολής των επιτηδείων στον υπολογιστή µας.
Οσοι διαβάζετε αυτές τις γραµµές και διαθέτετε λογαριασµό e-mail ξέρετε καλά το συναίσθηµα του ανθρώπου που ανοίγει κάθε πρωί το inbox για ναδει ποιοι του έχουν στείλει µήνυµα κι έρχεται αντιµέτωπος µε«σούπερ ευκαιρίες» αγοράς, «ροζ» διαφηµίσεις ή «επείγοντα»µηνύµατα από την τράπεζά του, που του ζητούν να καταχωρίσει τα προσωπικά του στοιχεία για να µη χάσει τις καταθέσεις του.
Tο τρίτο τρίµηνο του 2010,τα µηνύµατα spam αντιστοιχούσαν στο 82,3% του συνόλου των e-mail που στέλνονται διεθνώς, σύµφωνα µε έρευνα της εταιρείας λογισµικού ασφαλείας Kaspersky Lab.
Με άλλα λόγια, περισσότερα από οκτώ στα 10 µηνύµατα αποτελούν αλληλογραφία που προέρχεται από ανθρώπους που ούτε ξέρουµε ούτε τους ζητήσαµε ποτέ να επικοινωνήσουν µαζί µας.
Ταυτόχρονα, τα µηνύµατα που περιέχουν κακόβουλο λογισµικό (malware) αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, αντιπροσωπεύοντας σήµερα το 4,6% του συνόλου των e-mail από 1,9% το περασµένο τρίµηνο. Ο αριθµός των spam που διακινούνται στο ∆ιαδίκτυο είναι εντυπωσιακός. Σύµφωνα µε την εταιρεία Commtouch Software, τον Ιανουάριο του 2010 στέλνονταν κατά µέσο όρο 183 δισεκατοµµύρια spam την ηµέρα. Ο αντίστοιχος αριθµός το 2007 ήταν90 δισεκατοµµύρια. Τα περισσότερα spam (81%) αφορούν διαφηµίσεις φαρµακευτικών προϊόντων.
Παρά τις πολλές προσπάθειες _ νοµικές και τεχνολογικές _ για την καταπολέµηση του φαινοµένου, τα spam αυξάνουν και πληθαίνουν. Σύµφωνα µε τη Ferris Research, το 2009 τα spam κόστισαν στις επιχειρήσεις ανά την υφήλιο 130 δισεκατοµµύρια δολάρια σε απώλεια παραγωγικότητας και τεχνικά έξοδα. Η τελευταία «µόδα» επιθέσεων συνδέεται µε δηµοφιλή γεγονότα, όπως είναι η κυκλοφορία νέων κινηµατογραφικών ταινιών. Ο νέος «Harry Potter» χρησιµοποιήθηκε για να µεταδοθούν µηνύµατα spam, τα οποία ζητούναπό τους χρήστες να κάνουν «κλικ» σε συνδέσµους που υποτίθεται ότι θα τους φανερώσουν «σπάνιο»υλικό από την ταινία. Αντ’ αυτού εγκαθιστούν στον υπολογιστή κακόβουλο λογισµικό.
Παράλληλα, η ανάπτυξη ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το MySpace, έχει δηµιουργήσει µια ολόκληρη _ παρασιτική _ βιοµηχανία για τους spammers. Το περασµένο τρίµηνο, ο ιστότοπος ηλεκτρονικών συναλλαγών PayPal συγκέντρωσε το 56% των επιθέσεων phishing (ηλεκτρονικό «ψάρεµα» δεδοµένων). Το eBay ήρθε δεύτερο µε 8,4% και το facebook τρίτο µε 6,6%.
Οι ερευνητές της Kaspersky παρατήρησαν αύξηση στο κακόβουλο λογισµικό, που κάνει τα «µολυσµένα» επισυναπτόµενα αρχεία να µοιάζουν µε απλές σελίδες HTML. Το πρόγραµµα Trojan-Spy. HTML. Fraud. gen είναι σήµερα το πιο δηµοφιλές malware.
Μόλις ο χρήστης κάνει«κλικ» στον σύνδεσµο που περιλαµβάνεται στο e-mail, οδηγείται σε έναν ιστότοπο που δήθεν ανήκει σε τράπεζα και συνήθως αποτελεί αντίγραφο της επίσηµης ιστοσελίδας της. Εκεί του ζητείται να καταχωρίσει τα προσωπικά του στοιχεία (τραπεζικούς κωδικούς, αριθµό ταυτότητας κ.ά.). Οποιος πέσει στην παγίδα έχει _ εν αγνοία του _ συναινέσει στο να περιέλθουν τα στοιχεία του στα χέρια επιτηδείων.
Αυτοµατοποιηµένα ανεπιθύµητα µηνύµατα «εισβάλλουν» και στις συνοµιλίες που γίνονται σε πλατφόρµες instant messaging, ενώ από το spam δεν ξεφεύγουν ούτε οι bloggers. Η εταιρεία Akismet εκτιµά ότι το 93% των σχολίων στα blogs είναι spam.
Από πού έρχονται;
Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα προέλευσης των spam, αντιπροσωπεύοντας το 12,9% επί του συνόλου. ∆εύτερη έρχεται η Ινδία µε 7,6% και ακολουθούν το Βιετνάµ (5,1%), η Βρετανία (4,9%) και η Ρωσία (4,9%).