Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

«Παγώνει» η online σύνδεση ΣΔΟΕ με καταθέσεις

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ

«Παγώνει» προς το παρόν το σχέδιο της απευθείας πρόσβασης των ελεγκτών του ΣΔΟΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος». Ο αρχικός σχεδιασμός όπως αποκάλυπτε στην «ΗτΣ» κορυφαίο στέλεχος του ΣΔΟΕ προέβλεπε την online διασύνδεση των πιστοποιημένων ελεγκτών του σώματος με όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, από χθες.
Ωστόσο, στη .......

σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Κύπρο, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε χθες δυο επίσημες ανακοινώσεις με τις οποίες υποστηρίζει πως «η άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση του ΣΔΟΕ σε τραπεζικά δεδομένα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Τονίζει όμως πως το υπουργείο εξετάζει την ενεργοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος παροχής πληροφοριών από το τραπεζικό σύστημα, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στα αιτήματα των ελεγκτικών αρχών προς τις τράπεζες, στο πλαίσιο της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, έσπευδε χθες να σημειώσει πως θα απαιτηθεί ακόμη χρόνος για να ενεργοποιηθεί το σύστημα και θα χρειαστεί να ξεπεραστούν ορισμένα νομικά εμπόδια. Πάντως, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς πως, ενώ το θέμα είχε δει το φως της δημοσιότητας από την προηγούμενη Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών μόλις χθες «φρόντισε» να εκδώσει ανακοίνωση, εν μέσω της μεγάλης αναστάτωσης που έχει προκληθεί υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων στην Κύπρο.

Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο, «το ΣΔΟΕ δεν έχει αρμοδιότητα για χορήγηση αναβολής έναρξης λειτουργίας οποιουδήποτε συστήματος». Μέχρι να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία των τραπεζών οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από την υπηρεσία για τη λίστα Λαγκάρντ παραδίδονται από τις τράπεζες στους ελεγκτές υπό τη μορφή excel.

Εφαρμογή
Υπενθυμίζεται ότι την άμεση διασύνδεση των ελεγκτικών υπηρεσιών με τις τράπεζες είχε προαναγγείλει με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, στις 28 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με εκείνη την ανακοίνωση «στο πλαίσιο της αξιοποίησης περισσοτέρων στοιχείων τρίτων προς όφελος των ελεγκτικών υπηρεσιών, δρομολογείται, μέσα στο 2013, η δημιουργία εφαρμογής άμεσης διασύνδεσης με τα τραπεζικά ιδρύματα. Αυτή θα μειώσει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση αιτημάτων του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών, για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών».

Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών:

Οι ελεγκτές - πιστοποιημένοι χειριστές θα αναζητούν αυτόματα με ειδικό κωδικό τον ΑΦΜ του ελεγχόμενου με πρόσβαση σε κάθε λογαριασμό χωρίς να γνωρίζει η τράπεζα ποιος και πότε ελέγχεται.
Οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των ελεγχόμενων από το 2002 και μετά. Ωστόσο, οι κινήσεις λογαριασμού που θα διατίθενται θα είναι από το 2008.
Για τον έλεγχο παλαιότερων στοιχείων θα ακολουθείται η υφιστάμενη διαδικασία. Δηλαδή θα υποβάλλεται αίτημα στις τράπεζες για το άνοιγμα του λογαριασμού.
Οι πιστοποιημένοι ελεγκτές θα εντοπίζουν σε ποιες τράπεζες έχει λογαριασμό ο ελεγχόμενος, το υπόλοιπο του λογαριασμού και τις κινήσεις που έκανε.
Η πρόσβαση που θα έχουν οι ελεγκτές στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του μοναδικού κόμβου διασύνδεσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Οι πληροφορίες στον κόμβο της ΓΓΠΣ προέρχονται από τον κόμβο του τραπεζικού συστήματος και συγκεκριμένα τον Τειρεσία.
Οι τράπεζες καθημερινά θα αποστέλλουν στον Τειρεσία όλες τις κινήσεις που έγιναν στους λογαριασμούς που διατηρούν. Από τον server του Τειρεσία θα αποστέλλονται τα στοιχεία στον server της ΓΓΠΣ. Σε πρώτη φάση στα αρχεία των τραπεζών θα έχουν πρόσβαση πιστοποιημένοι ελεγκτές από το ΣΔΟΕ και σε επόμενη φάση θα αποκτήσουν πρόσβαση ελεγκτές από τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα, τη ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων, την Οικονομική Αστυνομία και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις

Αντίθετες στο Σύνταγμα και σε διεθνείς συμβάσεις είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο ΣΔΟΕ να «μπλοκάρει» τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία όταν υπάρχουν υποψίες για οικονομικά αδικήματα, μεγάλη φοροδιαφυγή, κ.λπ.

Με δικαστική απόφαση-σοκ κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα ως αντισυνταγματικές όλες οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων που έχει επιβάλει το ΣΔΟΕ σε βάρος διαφόρων πολιτών που ελέγχονται για το αν έχουν διαρπάξει κάποιο οικονομικό έγκλημα και εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο ή σε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα απειλούνται με «μπλόκο» και κάθε άλλου είδους εκκρεμείς ή μελλοντικές περιουσιακές δεσμεύσεις. Το Δ΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό τον αντιπρόεδρο Σ. Ρίζο έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τη νομοθεσία (ν.3296/04 και ΠΔ 85/05) που δίνει στο ΣΔΟΕ την αρμοδιότητα για έναν τόσο σοβαρό περιορισμό της οικονομικής ελευθερίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων, χωρίς να προσδιορίζονται προηγουμένως σαφείς προϋποθέσεις, κριτήρια αλλά και χρονικά όρια για τέτοιου είδους σοβαρές δεσμεύσεις.

Μολονότι το Δ΄ τμήμα ΣτΕ αναγνωρίζει ότι το μέτρο αυτό έχει ληφθεί για να υπηρετήσει σκοπούς δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να διατηρηθούν στοιχεία που θα αποτελέσουν αντικείμενο του ελέγχου και για να διασφαλιστούν αξιώσεις και συμφέροντα το Δημοσίου, εντούτοις διαφωνεί με τον τρόπο που παραχωρείται η συγκεκριμένη «υπερεξουσία» στα χέρια των ελεγκτών του ΣΔΟΕ, καθώς με γενικές και αόριστες ρυθμίσεις επέρχεται σοβαρή επέμβαση σε αγαθά που προστατεύονται από το Σύνταγμα και το 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.

Για όσο διάστημα διαρκεί η δέσμευση -τονίζει το ΣτΕ- ο ελεγχόμενος στερείται τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει και να διαθέσει περιουσιακά του στοιχεία και μάλιστα ρευστό χρήμα και κινητές αξίες (μετοχές, κ.λπ.) που φυλάσσονται σε πιστωτικά ιδρύματα, με συνέπεια το μέτρο αυτό να περιορίζει σοβαρά τα περιουσιακά του δικαιώματα, την οικονομική και επαγγελματική του ελευθερία, δηλαδή αγαθά την προστασία των οποίων κατοχυρώνουν οι συνταγματικές διατάξεις περί ιδιοκτησίας, οικονομικής ελευθερίας.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.