Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Έρχεται «χιονοστιβάδα» αποκαλύψεων για τη λίστα Λαγκάρντ

Η «λίστα Λαγκάρντ» εξελίσσεται σε «Αρμαγεδδώνα» για το πολιτικό σύστημα και όσους θέλουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες των πρωταγωνιστών.

Αναμένεται χιονοστιβάδα αποκαλύψεων που θα βάλει την τρικομματική κυβέρνηση σε πραγματική δοκιμασία, η λίστα δεν είναι απλό αρχείο με ονόματα και τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η πορεία των ερευνών «φωτίζει» πολύ περισσότερα από .........

τους 2.062 λογαριασμούς καθώς το «μυστικό» κρύβεται καλά στους φακέλους που περιέχουν το προφίλ των καταθετών. Για αυτά τα στοιχεία δεν έχει δοθεί καμία ενημέρωση.

Τι περιλαμβάνουν; Σύμφωνα με πληροφορίες μάρτυρας κατέθεσε ότι εκτός από τα ονόματα, αφαιρέθηκαν και κινήσεις λογαριασμών. Ο δρόμος του χρήματος, δηλαδή οι κινήσεις των λογαριασμών, υπό την προϋπόθεση ότι ερευνηθεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε νέα πρόσωπα.

Πρέπει να ελεγχθεί η πιθανότητα να υπάρχει τροφοδότης λογαριασμός, ήδη υπάρχει η υποψία ότι ένας τουλάχιστον έχει τέτοια χαρακτηριστικά. Επομένως πέρα από τη διερεύνηση του αριθμού των ονομάτων θα πρέπει να συγκριθούν και τα άλλα στοιχεία που περιέχονται στην πρωτότυπη λίστα.

Ο χειρισμός της υπόθεσης δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά:

Υπάρχουν άλλα στοιχεία στο πρωτότυπο CD που ήρθε από τη Γαλλία;

Τι προέκυψε από τη σύγκριση με τη λίστα που παρέδωσε ο κ. Βενιζέλος;

Μήπως τελικά, τα ονόματα ήταν η «μπλόφα» για να αποπροσανατολιστεί η ερεύνα και η κοινή γνώμη και υπάρχουν αλλά «καυτά» στοιχεία για πολιτικούς, επιχειρηματίες και εκδότες;

Γιατί τις τελευταίες ώρες, διάφορα κέντρα, διαρρέουν πληροφορίες περί ακυρότητας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στην διασταύρωση των ψηφιακών αρχείων; Όπως επίσης, ότι εάν δεν αποκαλυφθεί βρώμικο ή αδήλωτο χρήμα στους λογαριασμούς των συγγενικών πρόσωπων του κ. Παπακωνσταντίνου, η κατηγόρια που θα του αποδοθεί θα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα;

Οι απαντήσεις πρέπει να είναι ξεκάθαρες και θα πρέπει να διερευνηθούν όλες οι πτυχές αυτού του σκανδάλου.

Αγωνία στην κυβέρνηση

Η λίστα Λαγκάρντ και η χιονοστιβάδα αποκαλύψεων που έρχεται διαμορφώνουν ένα επικίνδυνο περιβάλλον για την κυβέρνηση. Μετά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διπλές ποινικές ευθύνες (Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου), το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται στη γωνία και αναγκάζεται να υπερασπιστεί πολιτικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για όλη τη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών.

Στην Κουμουνδούρου ψάχνουν τα αρχεία με δηλώσεις του κ. Σαμαρά και εκπροσώπων της ΝΔ που εξαπέλυαν επιθέσεις στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, η προσπάθεια του Μαξίμου να στηρίξει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και να ράψει «κοστούμι ευθυνών» μόνο στον κ. Παπακωνσταντίνου δημιουργεί αγωνία για τις αποκαλύψεις που έρχονται.

Ενώ, στο παρασκήνιο, «γαλάζιοι» βουλευτές εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις για το ότι μένει εκτός ευθυνών ο κ. Βενιζέλος και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς θα πράξουν, όταν έρθει η ώρα της σχετικής ψηφοφορίας.

Η εικόνα βουλευτών της ΝΔ να παλεύουν καθημερινά στις τηλεοράσεις για την αθωότητα Βενιζέλου, έχει δημιουργήσει προβλήματα συσπείρωσης και στη βάση της ΝΔ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, εστιάζεται στα σχέδια του πρωθυπουργού για την κάθαρση και αναγέννηση του πολιτικού συστήματος με στόχο τη διάσωση της χώρας, την ώρα που δίνει «γη και ύδωρ» για τη διάσωση του κ. Βενιζέλου.

Πλέον η ΝΔ έχει ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και των ευθυνών του κ. Βενιζέλου και αγωνιά μήπως η πορεία της έρευνας της προκαταρκτικής επιτροπής αλλά και της τακτικής δικαιοσύνης βγάλουν άλλα «άπλυτα» στη φόρα.

Τα μέτρα περάσανε με εκβιαστικά διλήμματα, το ίδιο επιχειρείται και με την υπόθεση Λαγκάρντ , στο όνομα της κυβερνητικής σταθερότητας, αυτή τη φόρα.

Η κυβερνητική σταθερότητα δεν κινδυνεύει από την εμπλοκή ή όχι του κ. Βενιζέλου, άλλωστε, πόσοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ θα στήριζαν τον πρόεδρο τους σε μια απόφαση απόσυρσης της στήριξης της κυβέρνησης επειδή θα γινόταν διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του;

Σίγουρά όμως θρυαλλίδα που μπορεί να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση είναι η αναξιοπιστία, στην οποία κινδυνεύει να περιέλθει η τρικομματική κυβέρνηση, στα θέματα διαφάνειας αλλά και στην πορεία της οικονομίας.

Η εικονική αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας που επιχειρείται με δηλώσεις και αριθμούς εκτέλεσης του προϋπολογισμού, κονιορτοποιείται καθημερινά στις εφορίες, στις τράπεζες, στον ΟΑΕΔ, στο ΙΚΑ, στον ΕΟΠΠΥ και στην αγορά. Η πραγματικότητα είναι ισχυρότερη από την εικονική πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση κάνει βήματα πίσω ενώ θα έπρεπε να εμφανίζεται αποφασισμένη, έναντι οποιοδήποτε κόστους, για την κάθαρση και τη ριζική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος.

New post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.