Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

Λίγα λίγα στέλνουν τα «μαύρα» χρήματα οι μετανάστες για να μην τους εντοπίσουν

Είτε μέσω του «νόμιμο» τρόπο αποστολής μικροεμβασμάτων στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό μετανάστες που ζούνε στην Ελλάδα, είτε με τον παράνομο τρόπο, δηλαδή κρυμμένα χρήματα σε φορτηγά, σε αποσκευές, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η Αρχή για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος.

Έγγραφο του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της .........

Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφορικά με τα εμβάσματα οικονομικών μεταναστών στο εξωτερικό, ενημερώνει ότι η εκροή χρημάτων από τη χώρα μας προς τρίτες χώρες αφορά κυρίως ασιατικές χώρες (Ιράκ, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν κλπ) και αφρικανικές χώρες. Οι εκροές γίνονται είτε με τον παράνομο τρόπο (κρυμμένα χρήματα σε φορτηγά, σε αποσκευές κλπ) είτε με νόμιμο τρόπο, δηλαδή με αποστολές εμβασμάτων μέσω επιχειρήσεων διαμεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων (τύπου Western Union), χωρίς να αποκλείεται και το σύστημα «Hawala», αναφέρει ο κ. Νικολούδης στο έγγραφό του που διαβιβάστηκε δια του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

Η Αρχή αναφέρει ότι για τις περιπτώσεις παράνομης εξαγωγής δεν έχει στοιχεία, παρά μόνο για τις περιπτώσεις που έχουν συλληφθεί από τις τελωνειακές αρχές. «Το βέβαιο είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος εκροών γίνεται με τον «νόμιμο» τρόπο αποστολής εμβασμάτων, που όμως είναι κατακερματισμένα σε μικρά ποσά 300- 1.000 ευρώ, έτσι ώστε να είναι δυσχερής ο έλεγχος των αποστολών και πολύ πιο δυσχερής ο φορολογικός έλεγχος» σημειώνει ο κ. Νικολούδης. Ενημερώνει, παράλληλα, ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις στις οποίες έχει προβεί η Αρχή, κατά το δεκάμηνο Ιανουάριος- Οκτώβριος 2012, οι εκροές αυτές ανέρχονται στο ποσό των 194.018.838 ευρώ.

Ο κ. Νικολούδης αναφέρει, πάντως, ότι η Αρχή έχει αρχίσει την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν θα ήταν σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν, αλλά εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη φορολόγηση του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων που αποστέλλονται στο εξωτερικό και που ενδεχομένως έχουν νόμιμη προέλευση, αλλά δεν έχουν φορολογηθεί.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.