Στις 18 Δεκεμβρίου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας βραβεύθηκε μαζί με την εταιρεία συμβούλων βιώσιμης ανάπτυξης GLOBAL CHALLENGES στο πλαίσιο των βραβείων ENVIRONMENTAL AWARDS 2013 για το έργο του υπολογισμού ανθρακικού αποτυπώματος του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, ένα έργο το οποίο η Ένωση Μεσσηνίας υλοποιεί από το 2009.
Τα βραβεία αυτά έχουν ως σκοπό την ανάδειξη των καλύτερων.........
πρακτικών οργανισμών κι επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Στην ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ / GLOBAL CHALLENGES απονεμήθηκε το βραβείο CLIMATE PROTECTION-EMISSIONS FOOTPRINTING. Την κριτική επιτροπή των βραβείων αποτελούσαν καθηγητές πανεπιστημίου και στελέχη της αγοράς. Βραβεία σε άλλους τομείς όπως διαχείριση ενέργειας, διαχείριση νερού και αποβλήτων, έλαβαν πολλές από τις μεγάλες Ελληνικές επιχειρήσεις όλων των παραγωγικών κλάδων. Η ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ήταν ο μόνος συνεταιριστικός φορέας που βραβεύθηκε και θα μπορεί να χρησιμοποιεί για ένα χρόνο το σήμα της σχετικής διάκρισης στις επικοινωνίες της. H διάκριση αυτή έρχεται να αναγνωρίσει τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που η ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ έχει αναπτύξει προκειμένου αφ’ενός να μειώσει τις επιπτώσεις που προκαλεί στο περιβάλλον κι αφ’ετέρου να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στα ιδιαιτέρως ποιοτικά προϊόντα τα οποία παράγει και προοωθεί, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ΕΑΣ Μεσσηνίας ως ένας υπεύθυνος συνεταιριστικός φορέας έχει αναπτύξει εκείνες τις διαδικασίες (ολοκληρωμένη γεωργία, ιχνηλασιμότητα προϊόντων, σύστημα ποιότητας κλπ) που διασφαλίζουν ότι η όλη διαδικασία παραγωγής θα γίνεται όλο και πιο φιλική προς το περιβάλλον.Στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε στους εξειδικευμένους συμβούλους της GLOBAL CHALLENGES τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος του συνόλου της παραγωγής ελαιολάδου που διαχειρίζεται ο μεγαλύτερος συνεταιριστικός φορέας όσον αφορά στο ελαιόλαδο στην Ελλάδα και μάλιστα για το προϊόν ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ το οποίο είναι πραγματικός πρεσβευτής της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος βασίσθηκε σε πραγματικές καταγραφές καταναλώσεων φυσικών και πρώτων υλών σε όλα τα στάδια παραγωγής του προϊόντος, δηλαδή την καλλιέργεια και συγκομιδή, την ελαιοτρίβηση, τη συσκευασία και μεταφορά του προϊόντος.
Η μοναδικότητα της περίπτωσης έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης γεωργικής διαχείρισης το οποίο υποστηρίζει η εταιρεία FOODSTANDARD και με βάση το οποίο οι συμμετέχοντες ελαιοκαλλιεργητές καταγράφουν όλες τις δραστηριότητες που αφορούν στην παραγωγή της ελίας.
Επιπλέον, για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η μεθοδολογία ENVIRONMENTAL PRODUCT DECLARATION (EPD) .
Η Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος (EPD) είναι μια επικυρωμένη περιβαλλοντική δήλωση που αναπτύχθηκε σύμφωνα με το πρότυπο τυποποίησης ISO 14025. Ο όρος περιβαλλοντική δήλωση, καθορίζεται, στο πρότυπο ISO 14025, ως η ποσοτικοποίηση περιβαλλοντικών δεδομένων για ένα προϊόν κι έχει ως βάση της τον κύκλο ζωής του προϊόντος (life cycle analysis). Αξιοποιήθηκε δε επιπροσθέτως με τη συνήθη μεθοδολογία του Greenhouse Gas Protocol καθώς και τις πρόνοιες του ISO 14064. Η έννοια της ανάλυσης του κύκλου ζωής αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη μεθοδολογία για τον προσδιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης κατά την παραγωγή ενός προϊόντος ή μιας παρεχόμενης υπηρεσίας. Κατά τον τρόπο αυτό, ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος του προϊόντος, αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία ενός συστήματος (διαχειριστικού εργαλείου) καταγραφής και συνεχούς υπολογισμού των επιπτώσεων από την παραγωγή του. Η ΕΑΣ Μεσσηνίας, με τη συμβολή της GLOBAL CHALLENGES πλέον έχει αξιοποιήσει τα στοιχεία του παραπάνω συστήματος προκειμένου να εντοπίσει τις παραμέτρους εκείνες που δημιουργούν τις μεγαλύτερες κατά περίπτωση επιπτώσεις και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που αφ’ενός υποστηρίζουν την ολοκληρωμένη καλλιέργεια κι αφ’ετέρου διαμορφώνουν ποιοτικό προϊόν με συνεχώς βελτιούμενη περιβαλλοντική επίδοση.
Ο υπολογισμός του ανθρακικού αποτυπώματος αποτέλεσε επίσης τη βάση για τη δημιουργία του ΠΡΩΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ διεθνώς. Eνα γεγονός το οποίο συμβάλλει στ καλύτερο marketing και προώθηση του τόσο σημαντικού για την Ελλάδα προϊόντος. Η σχετική σήμανση ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ κι ΑΚΡΙΒΟΥΣ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ υπάρχει σε κάθε συσκευασία προϊόντος (γυάλινη, μεταλλική) έτσι ώστε ο τελικός καταναλωτής να μπορεί να ανατρέξει στη σχετική ιστοσελίδα προκειμένου να λάβει πληροφορίες για τα πιστοποιημένα έργα προστασίας του κλίματος μέσω των οποίων γίνεται η αντιστάθμιση των αναπόφευκτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Την αντιστάθμιση έκανε ο εξειδικευμένος γερμανικός όμιλος CLIMATEPARTNER.
Για την ΕΑΣ Μεσσηνίας είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι καταναλωτές του ελαιολάδου ότι αγοράζουν ένα προϊόν που εκτός από την απαράμιλλη ποιότητά του, συμβάλει και στην προστασία του κλίματος.
eco news
σε αυτά που πραγματικά αξίζουν...κανένας δεν κανει κανένα σχόλιο.....
ΑπάντησηΔιαγραφή