Γράφει ο Θοδωρής Σταυριανόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου
Σύντομα όμως πρέπει να κινητοποιηθούν οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις.
Καθημερινά ακούμε για συγχωνεύσεις. Η λέξη «συγχώνευση» είναι στην επικαιρότητα και αποτελεί τα τελευταία χρόνια μέρος της καθημερινότητάς μας. Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα πρέπει να συμβεί, δεν πρέπει όμως να μετατραπεί σε πανικό και φοβία για τους εργαζόμενους. Η υπερβολή πολλές φορές δημιουργεί αδικίες, γι’ αυτό καλό είναι να μην φθάνουμε στην υπερβολή.
Τα πρώτα λουκέτα στα ΑΕΙ θα μπουν εντός του ..........
2013. Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Αθηνά» έρχεται να σαρώσει ΑΕΙ και ΤΕΙ, από την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά. Από το 2013-14 θα εφαρμοστούν οι αλλαγές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Το σχέδιο θα ολοκληρωθεί ώστε οι υποψήφιοι των προσεχών πανελλαδικών εξετάσεων θα διαγωνιστούν με το νέο μηχανογραφικό που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ένα νέο ακαδημαϊκό-πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας, εκμεταλλευομένη την οικονομική συγκυρία και την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αθηνά» θα κλείσει άμεσα, τουλάχιστον τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια, και περισσότερες από 150 σχολές ανώτατης και ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης. Για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που ενδιαφέρει άμεσα την Μεσσηνία και ιδιαίτερα την πόλη της Καλαμάτας, προβλέπεται να συγχωνευθούν σχολές. Θα είναι μεγάλο πλήγμα για την πόλη μας αν φύγουν τα τμήματα του Πανεπιστημίου της Καλαμάτας με κατεύθυνση προς Τρίπολη ή Πάτρα.
Τα τμήματα του Πανεπιστημίου της Καλαμάτας δεν ανήκουν στα χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης από τους υποψηφίους, ούτε παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία στην «παραγωγή πτυχιούχων» την τελευταία πενταετία. Απεναντίας, το φοιτητικό ενδιαφέρον έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια για τα τμήματα του Πανεπιστημίου της Καλαμάτας. Πάντως στην έκθεση του ΟΟΣΑ τα τμήματα του Πανεπιστημίου της Καλαμάτας δεν αναφέρονται ως χαρακτηριστικά παραδείγματα συγχωνεύσεων, όπως συμβαίνει για πολλά άλλα τμήματα άλλων πανεπιστημίων. Το Πανεπιστήμιο της Καλαμάτας διαθέτει τέλειες κτηριακές υποδομές και στεγάζει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση τα προπτυχιακά, καθώς και τα μεταπτυχιακά του τμήματα. Μετά το ΑΤΕΙ που υπήρχε στην Μεσσηνία και η δημιουργία των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα το 2003 και το 2005 βοήθησαν σημαντικά στην κουλτούρα και την άνοδο του πνευματικού επιπέδου της πόλης της Καλαμάτας και ευρύτερα όλης της Μεσσηνίας. Βοήθησαν επίσης την οικονομία της πόλης, είτε με την εγκατάσταση των φοιτητών, είτε με τα διάφορα συνέδρια και εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας έτσι την πόλη ως τόπο προορισμού πνευματικά, αλλά και τουριστικά. Πιο συγκεκριμένα, τα Πανεπιστημιακά τμήματα της Καλαμάτας έχουν διοργανώσει τα τελευταία χρόνια πλήθος συνεδρίων, με προσκεκλημένους ομιλητές εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμη, η λειτουργία του Θερινού Σχολείου για Μεσσήνιους ομογενείς, σε συνεργασία με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας.
Σύντομα πιάνει δουλειά η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) με ομάδα εργασίας με σκοπό την αναδιοργάνωση των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ένα από τα κρίσιμα θέματα που θα διαχειριστεί η ΑΔΙΠ είναι η σύνταξη μελέτης για τη νέα «γεωγραφία» της ανώτατης εκπαίδευσης. Προτού ξεκινήσει ο διάλογος των συγχωνεύσεων και καταργήσεων θα πρέπει εμείς ως τοπική κοινωνία να είμαστε έτοιμοι να αντιπαραθέσουμε επιχειρήματα ακαδημαϊκά, κοινωνικά και οικονομικά καθώς τα κριτήρια των συγχωνεύσεων θα είναι επιστημονικά, λειτουργικά και αναπτυξιακά. Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί η απομάκρυνση ή η κατάργηση των τμημάτων του Πανεπιστημίου της Καλαμάτας και του ΑΤΕΙ θα πρέπει έγκαιρα να ξεκινήσει ένας διαρκής αγώνας. Πρέπει να προλάβουμε τον σχεδιασμό συγχωνεύσεων. Μετά θα είναι αργά και δύσκολα. Μια λαϊκή φράση λέει «των φρονίμων τα παιδία πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Γι’ αυτό απαιτείται πανστρατιά κινητοποιήσεων και ενεργειών των πολιτικών παραγόντων της Μεσσηνίας.
Υ.Γ. Πολλοί από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου με προεξέχουσα την Πρόεδρο κ. Ξανθάκη αγάπησαν την πόλη μας και το Πανεπιστήμιο και αθόρυβα έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο προβολής της πόλης που θα το ζήλευαν ακόμα και θεσμικοί παράγοντες του τόπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.